ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εμβολιασμοί: «Γκάζι» διευκολύνσεων - Πότε θα γίνουν νέες ανακοινώσεις

Εμβολιασμοί: «Γκάζι» διευκολύνσεων - Πότε θα γίνουν νέες ανακοινώσεις
INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Υψηλότερες ταχύτητες στο κοντέρ των εμβολιασμών καταγράφει με ικανοποίηση το Μέγαρο Μαξίμου στα πρώτα εικοσιτετράωρα που ξεδιπλώνεται το σχέδιο των διευκολύνσεων.

Από την επεξεργασία των δεδομένων του προηγούμενου διημέρου, όταν και βγήκε από την κυβερνητική «φαρέτρα» η «Κάρτα Ελευθερίας» και εξειδικεύτηκαν τα μέτρα για τις διευκολύνσεις που σχεδιάστηκαν για τους εμβολιασμένους σε ψυχαγωγία και εστίαση, προκύπτει μια ανοδική τάση.

Η δυναμική δεν αποτυπώνεται μόνα στα ραντεβού των νέων, τα οποία σε διπλασιάστηκαν σε απόλυτο αριθμό, σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας. Η κυβερνητική ικανοποίηση εδράζεται και στα στοιχεία που δείχνουν μια ισχυρή αύξηση και στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες. Η μετάφραση της προαναφερθείσας καταγραφής, μεταφράζεται σύμφωνα με όσα μετέδωσαν επιτελείς με γνώση των σχετικών στατιστικών δεδομένων, ότι το άνοιγμα της αυλαίας των διευκολύνσεων πενταπλασιάστηκαν και οι αριθμοί των ραντεβού που κλείστηκαν από άτομα ηλικίας άνω των 25 ετών.

Δεν ήταν άλλωστε τυχαία η θετική αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια του «ντιμπέιτ» με τον ισχυρό άνδρα της Pfizer. Ο πρωθυπουργός δεν υπεραμύνθηκε απλώς των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για τις διευκολύνσεις προς τους εμβολιασμένους, με αιχμή το Freedom Pass, αλλά απηύθυνε ένα ξεκάθαρο κάλεσμα προς το ελληνικό επιχειρείν, να επεκταθεί το παράδειγμα με τα προγράμματα κινήτρων προς τους εργαζόμενους που ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί:

«Θα ενθάρρυνα περισσότερες επιχειρήσεις να κάνουν κάτι αντίστοιχο διότι είμαστε συμμέτοχοι σε μια μεγάλη προσπάθεια να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες να εμβολιαστούν. Και ναι δεν είναι καθόλου κακό σε αυτή την προσπάθεια να χρησιμοποιούμε και τέτοια κίνητρα και όταν μάλιστα το βάρος επιμερίζεται μεταξύ του κρατικού προϋπολογισμού και των επιχειρήσεων θα είμαστε ακόμα πιο αποτελεσματικοί για να πετύχουμε αυτό το στόχο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τις προσεχείς ημέρες πάντως, αναμένεται η περαιτέρω εξειδίκευση των σχετικών μέτρων που αφορούν στα δημόσια, θεάματα και ακροάματα. Είναι ξεκάθαρο ότι ο χρόνος των ανακοινώσεων εξαρτάται από την ολοκλήρωση των τεχνικών εργασιών σε επίπεδο logistics, αλλά και την αποσαφήνιση ζητημάτων που αφορούν στα ποσοστά και στις διαδικασίες.

Για την δυναμική των εμβολιασμών έχει διατυπωθεί με ευκρίνεια και στο ανώτερο επίπεδο, η άποψη ότι θα ενισχυθεί και από το άνοιγμα της πλατφόρμας που θα αφορά στους εφήβους. Στην κυβέρνηση άλλωστε είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους επιστήμονες αναμένοντας τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Σε αυτό το πεδίο φαίνεται πως ήδη έχει αρχίσει να διαμορφώνονται από τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής οι συντεταγμένες στην εμβολιαστική πυξίδα. Κατά τις συγκλίνουσες πληροφορίες αφορούν στον εμβολιασμό των μαθητών λυκείου και ιδίως εκείνων που βρίσκονται κοντά στις πανελλήνιες εξετάσεις, όπως είχε προϊδεάσει σχετικά και ο επίκουρος καθηγητής και εκπρόσωπος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η ίδια σύσταση των μελών της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών φαίνεται πως αφορά και στα παιδιά που έχουν γεννηθεί από το 1994 έως και στο 1999 και πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα. Η επισήμανση που γίνεται πάντως από αρμόδιες πηγές είναι ότι πρόκειται για σύσταση και δεν πρόκειται ο εμβολιασμός αυτών των ηλικιακών κατηγοριών να διαλάβει υποχρεωτικό χαρακτήρα. Στην περίπτωση που η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, αποφανθεί οριστικά τότε η σχετική πλατφόρμα θα ανοίξει άμεσα. Πάντως κυβερνητικός αξιωματούχος μετέδιδε προς το CNN Greece ότι ακόμη δεν είναι η ώρα των ανακοινώσεων. Πάντως ο υφυπουργός, παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη την περασμένη εβδομάδα, είχε προαναγγείλει το άνοιγμα της πλατφόρμας μέσα στο καλοκαίρι.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, στη δια ζώσης ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον περασμένο Μάιο είχε δηλώσει: «Θεωρώ επίσης πολύ θετικό ότι πια περισσότερα το ενός εμβόλια εγκρίνονται και για νεότερες ηλικίες, πράγμα το οποίο μάς δίνει την δυνατότητα να συζητήσουμε και να εξετάσουμε τον εμβολιασμό των παιδιών, τουλάχιστον από το Γυμνάσιο και πάνω, άνω των 12, που και αυτό νομίζω ότι από τη στιγμή που εγκριθούν τα εμβόλια αυτά από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων θα δώσει μία νέα δυναμική στη διαδικασία του εμβολιασμού», είχε υπογραμμίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχεδόν στα τέλη του περασμένου μήνα, από τις Βρυξέλλες.

Από την άλλη οι κυβερνητικές κεραίες κατέγραψαν με ενδιαφέρον την εξέλιξη της προσφυγής της ΕΜΑΚ, στο ΣτΕ, για αναστολή της διαταγής του Αρχηγού του Σώματος για υποχρεωτικό εμβολιασμό των στελεχών του. Με την απόφαση του τμήματος Αναστολών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν έκανε δεκτή την αίτηση των στελεχών της ΕΜΑΚ..

ΔΗΜΟΦΙΛΗ