ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ σε ψυχρό κλίμα εν μέσω καύσωνα

Συνδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ σε ψυχρό κλίμα εν μέσω καύσωνα

Ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιεί την Προγραμματική Συνδιάσκεψή του την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή.

Η Συνδιάσκεψη λειτουργεί με δύο τρόπους:

Πρώτον, ως «υποκατάστατο» του συνεδρίου που έχει αναβληθεί για άγνωστο χρόνο.

Δεύτερον, ως διαδικασία επικύρωσης της δουλειάς που έκανε τους τελευταίους μήνες η επιτροπή προγράμματος υπό τον Γιώργο Σταθάκη.

Η πανηγυρική εναρκτήρια συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 8:00 το βράδυ στο Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή, ενώ οι σύνεδροι από την περιφέρεια θα συμμετέχουν μέσω ψηφιακής πλατφόρμας.

Από εκεί και πέρα, η συνδιάσκεψη θα γίνει μέσω διαδικτύου. Το Σάββατο θα γίνουν παράλληλα 6 τραπέζια με τα εξής θέματα:

Οικονομία, Περιβάλλον, Εργασία, Κοινωνικό Κράτος, Πολιτισμός, Kράτος-θεσμοί-δημοκρατία.

Το Σάββατο το απόγευμα (17:30-22:30) και την Κυριακή (10:00-18:00) θα συζητήσει εν ολομελεία.

Στη Συνδιάσκεψη θα συμμετάσχουν περίπου 2.500 άτομα, δηλαδή όλοι οι εκλεγμένοι στη Βουλή, την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης και τις νομαρχιακές.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα που έχει επεξεργαστεί η επιτροπή Σταθάκη έχει «στρατηγικό» χαρακτήρα. Δηλαδή χαράσσει τις αδρές κατευθυντήριες γραμμές του κόμματος για τα επόμενα χρόνια, αποφεύγοντας τις λεπτομερείς εξειδικεύσεις. Μοιάζει με πλατφόρμα πάνω στην οποία θα στηθεί στη συνέχεια το προεκλογικό κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Έχοντας αυτή την οπτική, η επιτροπή Σταθάκη ενσωμάτωσε ένα μέρος των προγραμματικών επεξεργασιών των τμημάτων του ΣΥΡΙΖΑ κι ένα μέρος το παρέλειψε, ενώ σε ορισμένα σημεία σημειώνονται και διαφοροποιήσεις.

Το κλίμα

Ωστόσο, το πολιτικό ενδιαφέρον για τη συνδιάσκεψη δεν επικεντρώνεται στο πρόγραμμα αλλά στην πολιτική απόφαση που θα συζητήσει η Ολομέλεια. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζουν σε μια πολύ ψυχρή ατμόσφαιρα, παρά το ότι ο υδράργυρος χτυπάει «κόκκινο». Η ψυχρότητα του συριζικού κλίματος έγκειται σε δύο παράγοντες:

Α) Στη δημοσκοπική καθήλωση του κόμματος και το μεγάλο προβάδισμα που καταγράφει η Νέα Δημοκρατία.

Β) Στην επιδεινούμενη σχέση του Αλέξη Τσίπρα με τα στελέχη της Ομπρέλας της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Το πόσο δύσκολη είναι αυτή η σχέση φάνηκε και στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου που συζήτησε την κρατική ενίσχυση της Fraport.

Το ερώτημα είναι αν στη Συνδιάσκεψη η «παγωμάρα» θα εξελιχθεί σε ανοιχτή αντιπαράθεση ή θα κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι. Πηγές τόσο των προεδρικών όσο και της ομπρέλας είπαν στο CNN Greece ότι δεν έχουν στόχο την όξυνση -πόσο μάλλον που η διαδικασία είναι ανοιχτή στους δημοσιογράφους. Ωστόσο, σε μια τόσο πλατιά διαδικασία παίζουν πάντα μεγάλο ρόλοι οι απρόβλεπτοι παράγοντες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ