ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Επίθεση» με όλα τα «όπλα» για τείχος ανοσίας πριν από το φθινόπωρο

«Επίθεση» με όλα τα «όπλα» για τείχος ανοσίας πριν από το φθινόπωρο
INTIME NEWS / Δελτίο τύπου / POOL

Το θερινό σπριντ της κυβέρνησης για την ώθηση στην επιχείρηση «Ελευθερία», θα ανεβάζει συνεχώς ταχύτητες σε επικοινωνιακό και επιχειρησιακό επίπεδο.

Ο στόχος είναι να καλυφθεί εντός του προσεχούς διμήνου η απόσταση που χωρίζει τις υφιστάμενες επιδόσεις στους εμβολιασμούς από τα ποσοστά κάλυψης του 70% ή και 80% που έχουν τεθεί ως ο πήχης για να χτιστεί το τείχος ανοσίας που θα αποκρούσει και την επιθετική μετάλλαξη «Δ».

Το μήνυμα άλλωστε που εκπέμπεται από τα κυβερνητικά στελέχη είναι διττό. Καταρχάς δεν πρόκειται να επιβληθούν εκ νέου, απαγορεύσεις οριζόντιου χαρακτήρα. Άλλωστε οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας, μετά το πρόγραμμα – μαμούθ, για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, δεν είναι ανεξάντλητες. «Λεφτά προφανώς δεν τρέχουν από τις τσέπες μας, έχουμε δώσει 41 δισ. ευρώ το τελευταίο 14μηνο», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του υφυπουργού στον πρωθυπουργό, Άκη Σκέρτσου, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Star. Η έτερη πτυχή του κυβερνητικού σήματος είναι ότι τα περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας που ενδεχομένως απαιτηθεί να εφαρμοστούν, θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα και θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους, ενώ σταδιακά οι εμβολιασμένοι θα ανακτούν την κανονικότητα της ζωής που είχαν πριν από την πανδημία.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως εδραιώνεται η αισιοξοδία ότι η αυξητική τάση που διαγράφεται στον προγραμματισμό νέων ραντεβού, αλλά και στον ρυθμό των δόσεων που χορηγούνται καθημερινά θα ενισχύσουν το momentum της εμβολιαστικής εκστρατείας. Εκεί κατατείνει η ανάλυση που γίνεται δημόσια αλλά και στις κλειστές συσκέψεις σχετικά με την επίδραση που θα έχει η ενεργοποίηση των διευκολύνσεων προς τους νέους αλλά και συνολικά η αποκατάσταση – στο μέτρο του υγειονομικά εφικτού και του συνταγματικά επιτρεπτού- των ελευθερίων που θα απολαύουν οι εμβολιασμένοι με βάση το νέο πλαίσιο που θα διέπει την ψυχαγωγία σε πλήρη ανάπτυξη από το δεύτερο δεκαπενθήμερο αυτού του μήνα.

Η παρουσίαση κατά την χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου από τον υπουργό στον Πρωθυπουργό, Άκη Σκέρτσο, έδειξε τα ανοιχτά μέτωπα αλλά και τους στόχους που μπαίνουν για να μην κάνει κοιλιά μέσα στο καλοκαίρι η πορεία των εμβολιασμών του πληθυσμού. 4.839.234 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με μια δόση και 3.788.906 πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος Ιουνίου το 56,3% του ενηλίκου πληθυσμού της χώρας είναι μερικώς θωρακισμένοι έναντι του κορωνοιού και το 44% είναι πλήρως προστατευμένοι.

Η κυβερνητική επεξεργασία αναγνωρίζει την απόσταση, αλλά καταγράφει την δημιουργία ενός υψηλού ποσοστού ανοσίας γύρω από την πιο ευάλωτη, ηλικιακά, ομάδα. Κατά την ίδια καταγραφή 3 στους 4 πολίτες άνω των 60 ετών (75%), έχουν εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν εντός σύντομου, χρονικά διαστήματος. πολύ σύντομα. Σύμφωνα με την ανάλυση του Άκη Σκέρτσου, αντίστοιχα καλά είναι και τα ποσοστά εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 45 ετών, όπου 7 στους 10 είτε έχουν κάνει το εμβόλιο τους ή θα το κάνουν τις αμέσως επόμενες μέρες.

Στον θετικό αντίκτυπο των κινήτρων όπως η «Κάρτα Ελευθερίας», αλλά και στις υπόλοιπες πρωτοβουλίες που θα ξεδιπλωθούν εντός του καλοκαιριού, ποντάρουν οι κυβερνητικές ενέργειες για να αλλάξουν τα δεδομένα για τις νεότερες ηλικίες. Τα ποσοστά συμμετοχής είναι χαμηλότερα, όμως αποδίδονται στην πρόσφατη, χρονικά, έναρξη της λειτουργίας των σχετικών πλατφορμών. Συγκεκριμένα, στις ηλικίες 30-45 ετών, το 44% των πολιτών έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση ενώ στις ηλικίες 18-29 ετών, το 26,5% έχει κάνει μια δόση ή έχει κλείσει το ραντεβού για τον εμβολιασμό. Μπορούμε να πάμε καλύτερα; Σίγουρα ναι και τις τελευταίες τρεις μέρες τα δεκάδες χιλιάδες νέα ραντεβού στην πλατφόρμα εμβολιασμών δείχνουν ότι τα κίνητρα υπέρ του εμβολιασμού φέρνουν αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η θέση στην ΕΕ των 27 ως προς το μερίδιο του πληθυσμού της που είναι πλήρως εμβολιασμένο, σύμφωνα με το our world in data, χάρη στην άρτια οργανωμένη επιχείρηση ελευθερία. Επιπλέον τα στοιχεία του μητρώου COVID και του μητρώου εμβολιασμένων, δείχνουν ότι από τους 4,84 εκ. πολίτες που έχουν εμβολιαστεί έως σήμερα με μια δόση, μόλις το 0,3% έχει νοσήσει από COVID-19 μετά τον εμβολιασμό του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ