ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαξίμου: Η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας, η ΝΔ βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο

Μαξίμου: Η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας, η ΝΔ βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο
Στιγμιότυπο από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για αιτήσεις άρσης ασυλίας βουλευτών, την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016 EUROKINISSI/Παναγιώτης Στόλης

Με απόλυτο τρόπο ξεκόβει το Μέγαρο Μαξίμου την συζήτηση περί εκλογών, θεωρώντας ότι ακόμη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που τις ζήτησε από το βήμα της Βουλής, στην πραγματικότητα δεν τις επιθυμεί.

Η κυβέρνηση δεν θέλει να αφήσει να διακινούνται νέα σενάρια περί προσφυγής στις κάλπες την ώρα που παραμένει ανοιχτή η διαδικασία της αξιολόγησης και επαναλαμβάνει πως έχει ορίζοντα τετραετίας. Τονίζει δε πως το αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εκλογές δείχνει το στρατηγικό αδιέξοδο της Νέας Δημοκρατίας.

Για τον πρωθυπουργό εκείνο που προέχει είναι τα πράγματα να μπουν σε μία σειρά τόσο ως προς την διαχείριση του προσφυγικού όσο και ως προς την διαπραγμάτευση προκειμένου μετά το Πάσχα να μπορέσει να προωθήσει θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη και την τόνωση της οικονομίας.

Το Μαξίμου θέλει να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο ως προς την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και γι’ αυτό θεωρεί ότι εάν υπάρχει καλή θέληση τουλάχιστον το κομμάτι εκείνο που αφορά το ασφαλιστικό και το φορολογικό μπορεί να κλείσει λίγες ημέρες μετά την επανάκαμψη των τροϊκανών. Αναλόγως, η κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει και την κατάθεση των συγκεκριμένων νομοθετημάτων στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστούν και εκ παραλλήλου να συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για τα υπόλοιπα εκκρεμή θέματα, όπως πχ τα κόκκινα δάνεια τα οποία δεν θέλει να διαχωρίσει από τα υπόλοιπα ζητήματα για να κλείσει τμήμα της αξιολόγησης. Αυτό τουλάχιστον διασαφήνισε χθες ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Στο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα με την συμμετοχή του Ευκλείδη Τσακαλώτου και στελεχών του οικονομικού επιτελείου με αντικείμενο το ζήτημα της διαπραγμάτευσης και το πώς η ελληνική πλευρά θα αντιμετωπίσει την άφιξη της τρόικας.

Γενικώς, στην κυβέρνηση υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης μετά και την δήλωση του Ντέκλαν Κοστέλο από την Κομισιόν πως και το ΔΝΤ έχει κατανοήσει πως δεν μπορεί να έχει υπερβολικές απαιτήσεις σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα.

Οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ κατέθεσαν χθες και την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τις τράπεζες. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι το σχετικό πόρισμα να βγει πριν από το τέλος του ερχόμενου Μαϊου και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ