ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στην Οχρίδα: Η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι η απάντηση στους εχθρούς της

Τσίπρας στην Οχρίδα: Η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι η απάντηση στους εχθρούς της
Twitter @ Alexis Tsipras

Το μήνυμα πως η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών αποτελεί την απάντηση στους εχθρούς της και «κλειδί» για το μέλλον έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βόρεια Μακεδόνια και το Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να προχωρήσει στην κύρωση των μνημονίων από τη Βουλή, αλλά και αφήνοντας αιχμές κατά του Ζόραν Ζάεφ για την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Β.Μακεδονίας και την επίμαχη ανάρτηση που είχε «υπογράψει» ο τελευταίος.

Στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε ακολούθως με τον Ζόραν Ζάεφ, στο πλαίσιο του Φόρουμ που διεξάγεται στην Οχρίδα, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ενώπιον του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας τη σημασία της πιστής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, ιδίως ως προς τις δημόσιες οντότητες και τα σχολικά βιβλία, ζητώντας του να προχωρήσει στα επόμενα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ διαβεβαίωσε ότι δρομολογούνται την επόμενη περίοδο οι αλλαγές σε σχέση με τις ομοσπονδίες που δεν έχουν ακόμα αλλάξει το όνομά τους και ότι ήδη ολοκληρώνονται οι αλλαγές σε ορισμένες από αυτές.

Παράλληλα, επισήμανε ότι τα νέα διαβατήρια με το συνταγματικό όνομα θα διανεμηθούν αυτές τις μέρες και ο ίδιος θα πάρει το δικό του τη Δευτέρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνάντησε τον Ζόραν Ζάεφ στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο πρώτο Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών ( Prespa Forum Dialogue) που διεξάγεται στην πόλη Οχρίδα.

«Συνάντηση με τον φίλο Ζόραν Ζάεφ. Συνομιλήσαμε για τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών και της πιστής εφαρμογής της για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, την προοπτική των διμερών μας σχέσεων και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων» επισημαίνει σε σχετική ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Τσίπρας.

«Κλειδί για το μέλλον» η εφαρμογή της Συμφωνίας

Η Ελλάδα πρέπει να παρακολουθεί πολύ πιο εντατικά την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών, και επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να κυρώσει το συντομότερο δυνατόν τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο Αλ.Τσίπρας σημείωσε πως ο πρώτος λόγος που Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία έφθασαν στη Συμφωνία των Πρεσπών είναι ότι πάλεψαν για αυτήν προοδευτικοί πολιτικοί που πιστεύουν ότι οι διαφορές μεταξύ κρατών μπορούν και πρέπει να λύνονται με αμοιβαία αποδεκτό και ειρηνικό τρόπο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

«Για μας η λύση δεν είναι ο πόλεμος. Ούτε ο ψυχρός πόλεμος, οι άξονες ανάσχεσης και οι ψυχροπολεμικές σχέσεις βασισμένες σε παγωμένες συγκρούσεις. Διότι αν αφήσεις μια σύγκρουση παγωμένη για πολύ καιρό, τότε ο πάγος λιώνει μόνο με την σύγκρουση όπως βλέπουμε σε πολλά μέρη του κόσμου. Αυτή είναι η διαφορά μας από τους εθνικιστές πολιτικούς, που χτίζουν όλο και πιο ψηλά τα τείχη. Αλλά αυτή είναι και η διαφορά μας με τους πιο πολλούς συντηρητικούς πολιτικούς, που αφήνουν τα τείχη όρθια» ανέφερε.

«Ίσως κάποιες φορές τα βάφουν με ένα διαφορετικό χρώμα ή ανοίγουν μια πόρτα για το εμπόριο και την οικονομία. Αλλά ποτέ δεν προσπαθούν να ρίξουν ένα τείχος μαζί με τον γείτονά τους. Φοβούνται πάντα ότι θα πέσει πάνω τους και θα καταστρέψει την καριέρα τους. Εμείς οι προοδευτικοί πολιτικοί ξέρουμε ότι είναι δύσκολο να ρίχνεις τείχη. Αλλά γίνεται πιο εύκολο αν ξέρεις να χτίζεις γέφυρες με τον γείτονά σου. Αυτό καταφέραμε ο Ζόραν και εγώ, ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νίκολα Ντιμιτρόφ. Αυτό είναι και το μεγάλο διακύβευμα για την παγκόσμια και περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα» συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο δεύτερος λόγος που Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία έφθασαν στη Συμφωνία των Πρεσπών ήταν ότι ποτέ δεν θεώρησαν ότι αυτό το πρόβλημα θα μας το έλυναν άλλοι, σύμφωνα με τον Αλ.Τσίπρα.

Πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες είχαν τη στήριξη του ΟΗΕ και την πολύτιμη συμβολή του Μάθιου Νίμιτς, είχαν τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας, της ΕΕ και των ΗΠΑ, αλλά ποτέ δεν αναζήτησαν αλλού την πολιτική βούληση για λύση.

«Σας θυμίζω πού βρισκόμασταν την περίοδο 2014-2017. Η ΕΕ είχε αποφασίσει να παγώσει την διεύρυνση προς τα Βαλκάνια. Και δεν άλλαζε τη θέση της ακόμα και όταν στην περιοχή μας ξέσπασε η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και η μία χώρα βρέθηκε απέναντι στην άλλην στη διαχείριση των τεράστιων αυτών ροών.

»Η ΕΕ δεν άλλαξε τη θέση της, ούτε όταν η μία πολιτική και εθνοτική κρίση διαδεχόταν την άλλη στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και τρίτες δυνάμεις ενίσχυαν τη θέση τους στην περιοχή, ενώ η ευρωπαϊκή επιρροή μειωνόταν. Εμείς λοιπόν πείσαμε την ΕΕ να ξανακοιτάξει τα Δυτικά Βαλκάνια και να ξεπαγώσει την ενταξιακή πορεία. Εμείς ως χώρες των Βαλκανίων και πολιτικοί αναλάβαμε την κυριότητα μιας έντιμης λύσης» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και προσέθεσε:

«Εμείς είπαμε ότι δεν θα δεχθούμε να ξαναγυρίσουν τα Βαλκάνια στις συγκρούσεις, την αποσταθεροποίηση και τον εθνικισμό. Και δυστυχώς τώρα βλέπουμε ότι παρά τη μεγάλη αυτή προσπάθεια, βρισκόμαστε πάλι στη στασιμότητα».

Πρόσθεσε ότι εκτός της Βόρειας Μακεδονίας δεν προχωράει ούτε η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, με την ΕΕ να μην μπορεί να βρει λύσεις.

«Για αυτόν τον λόγο θέλω να στείλω το μήνυμα στη φίλη Βουλγαρία, να κάνει το μεγάλο βήμα. Ξέρω πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι να βρεις λύσεις και διεξόδους σε ευαίσθητα θέματα. Αλλά είναι απαραίτητο η Βουλγαρία να κάνει αυτό το βήμα μαζί με τη Βόρεια Μακεδονία και να πραγματοποιηθεί η Διακυβερνητική Διάσκεψη το συντομότερο δυνατόν» επισήμανε.

Ο κ. Τσίπρας προσέθεσε ότι «είναι απαραίτητο η Βουλγαρία να δώσει το μήνυμα ότι είναι μέρος των Βαλκανίων του μέλλοντος, τα οποία μπορούμε να χτίσουμε μόνο μαζί - και όχι απέναντι ο ένας στον άλλον».

«Και παράλληλα, θέλω να δώσω το μήνυμα ότι πρέπει να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση και στο κοσοβαρικό στη βάση του διεθνούς δικαίου και μακριά από εθνικισμούς. Να δώσω το μήνυμα στον πρωθυπουργό του Κοσόβου κ. Κούρτι, έναν προοδευτικό πολιτικό με πολύ μέλλον μπροστά του --τον οποίον όμως δεν έχω ακόμα γνωρίσει- ότι είναι η στιγμή να προχωρήσει ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας με τη στήριξη όλων μας» ανέφερε.

«Μόνο με τη συνεργασία και τον ουσιαστικό διάλογο μπορούμε να προστατέψουμε τα συμφέροντα των λαών μας. Και βέβαια αυτό είναι το μήνυμά μου και στον φίλο Πρόεδρο [της Σερβίας] Αλεξάνταρ Βούτσιτς» σημείωσε ο Αλ.Τσίπρας.

Εκτίμησε ότι ένας σοβαρός λόγος για αυτές τις αρνητικές εξελίξεις αφορά τις αδυναμίες της ΕΕ.

«Δεν αρκεί η ΕΕ να αναπτύσσει νέες μεθοδολογίες για την διεύρυνση, αλλά πρέπει να αναβαθμίσει τον διεθνή της ρόλο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Αλλιώς θα βρίσκεται συνεχώς σε αδυναμία να διαχειριστεί τις εξελίξεις ακόμα και στη γειτονία της και ιδίως έναντι άλλων παγκόσμιων και περιφερειακών παικτών» επισήμανε.

«Ο τρίτος λόγος που φτάσαμε στη Συμφωνία των Πρεσπών έχει και αυτός να κάνει με το μέλλον» ανέφερε ακόμη ο κ.Τσίπρας.

«Η σημασία αυτής της Συμφωνίας δεν είναι μόνο στον τρόπο που κλείνει τα ζητήματα που μας χώρισαν για σχεδόν τρεις δεκαετίες. Είναι οι βάσεις που θέτει για ένα μέλλον φιλίας και στρατηγικής συνεργασίας. Δεν μπορούσαμε να φτάσουμε μέχρι εδώ εάν κοιτούσαμε μόνο στο παρελθόν και δεν βλέπαμε μπροστά, στο μέλλον. Και το μεγάλο κλειδί για το μέλλον είναι η υλοποίηση της Συμφωνίας» δήλωσε.

Ο λαός της Βόρειας Μακεδονίας έχει κάνει πολύ μεγάλα -πρωτόγνωρα- βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση και είναι απογοητευμένος με τις εξελίξεις, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. «Ξέρω ότι είναι δύσκολο. Αλλά είναι επίσης αναγκαίο» είπε για να προσθέσει:

«H υλοποίηση της Συμφωνίας πρέπει να συνεχιστεί πιστά ειδικά σε σχέση με όλες τις δημόσιες οντότητες και την εφαρμογή της Συμφωνίας του Ιουνίου 2019 για την αλλαγή των σχολικών βιβλίων. Aυτός είναι ο μόνος δρόμος για να χτίσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ μας και να πάει μπροστά η ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας όταν λυθεί το ζήτημα με τη Βουλγαρία».

«Αυτή είναι και θα είναι η καλύτερη απάντηση σε όλους τους εχθρούς της Συμφωνίας. Στις εθνικιστικές και συντηρητικές δυνάμεις που δεν πιστεύουν σε αυτήν την Συμφωνία, όπως δεν πιστεύουν ότι μπορούν να υπάρξουν έντιμες λύσεις σε μεγάλες διακρατικές διαφορές. Σε όλους αυτούς που ψάχνουν ευκαιρίες ώστε να μας βάλουν σε ένα φαύλο κύκλο αντιποίνων που θα ξηλώσει αυτά που χτίσαμε μέχρι τώρα. Δεν πρέπει να τους κάνουμε τη χάρη αποφεύγοντας σε κάποιες περιπτώσεις την εφαρμογή της Συμφωνίας για κάποια πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη» διαμήνυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Όπως έγραψε ο Μπέρτολτ Μπρέχτ: 'Ξέφυγα από τους καρχαρίες και νίκησα τους τίγρεις, μ' έφαγαν όμως οι κοριοί'. O κίνδυνος είναι οι κοριοί που θα πολλαπλασιάζονται όπου δεν υλοποιείται η Συμφωνία» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας:

«Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό και η Ελλάδα -ως πραγματικός πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας- να παρακολουθεί πολύ πιο εντατικά την υλοποίηση της συμφωνίας και να προβεί σε σημαντικά βήματα. Να διοργανώσει φέτος στην Αθήνα το 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για να υπάρξουν πολλές νέες συμφωνίες, να κυρώσει το συντομότερο δυνατόν τα δύο Μνημόνια και τη Συμφωνία που εκκρεμούν και βέβαια να προχωρήσουμε με την επιτροπή για τα εμπορικά σήματα».

Διανύουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την περιοχή μας, για την Ευρώπη και τις παγκόσμιες εξελίξεις, επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως όσο βγαίνουμε από την κρίση της πανδημίας θα υπάρχουν πολλές δυνάμεις που θα θέλουν να μας γυρίσουν στο παρελθόν και στην στασιμότητα και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε αυτό.

Ζάεφ: Με τη Συμφωνία των Πρεσπών τα Βαλκάνια απέδειξαν ότι μπορούν να βρουν λύσεις

Την άποψη ότι με τηΣυμφωνία των Πρεσπών τα Βαλκάνια απέδειξαν ότι μπορούν να βρουν λύσεις σε σύνθετα και δύσκολα προβλήματα εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας στο Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών που διεξάγεται στην Οχρίδα.

Ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ακόμη ότι στη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας είχε την ευκαιρία μέχρι τώρα να ανακοινώσει «θετικές» ειδήσεις, όμως η ποιο θετική ίσως είδηση ήταν όταν ανακοίνωσε στο λαό της χώρας του την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Ο Ζάεφ σημείωσε ότι με την υπογραφή της Συμφωνίας άνοιξε ο δρόμος για την ευρωατλαντική προοπτική της χώρας του, η οποία τον Μάρτιο του 2020 έγινε και επίσημα μέλος του ΝΑΤΟ.

Στο ίδιο πάνελ μίλησαν, μεταξύ άλλων, αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στη Βόρεια Μακεδονία, Αλί Αχμέτι, ο επίτροπος Προϋπολογισμού της ΕΕ Γιοχάνες Χαν και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Ρίκερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ