ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στη Συνδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ: Να στρίψουμε Αριστερά για να κερδίσουμε το Κέντρο

Τσίπρας στη Συνδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ: Να στρίψουμε Αριστερά για να κερδίσουμε το Κέντρο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε την Κυριακή το απόγευμα στο κλείσιμο της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ξεκινώντας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι:

«Με τη Συνδιάσκεψη πετύχαμε ένα σημαντικό ψηφιακό άλμα στις εσωτερικές μας διαδικασίες. Έτσι που θα μπορούμε πλέον να γίνουμε πιο παραγωγικοί και πιο ουσιαστικοί στις εσωτερικές μας δημοκρατικές διαδικασίες διαλόγου και απόφασης.»

Προγραμματικό άλμα

Προσέθεσε ότι:

«Πετύχαμε όμως και ένα σημαντικό κρίσιμο Προγραμματικό άλμα. Τώρα ξέρουμε τι θέλουμε αλλά ξέρει και η ελληνική κοινωνία τι θέλουμε. Ξέρει ο εργαζόμενος ότι δε θέλουμε να νικήσουμε τη Δεξιά για να ξαναβρεθούμε σε καρέκλες εξουσίας αλλά για να έχει ανθρώπινες σχέσεις εργασίας. Με αξιοπρεπή μισθό και δικαιώματα. Για να πάει ο κατώτατος στα 800 ευρώ και να συμπαρασύρει αυτό όλες τις μισθολογικές βαθμίδες.

Ξέρουν τόσο οι πολίτες που αγωνιούν για την ίδια τους τη ζωή με τη πανδημία αλλά και οι υγειονομικοί μας που δίνουν τη μάχη στη πρώτη γραμμή ότι θέλουμε να νικήσουμε τη Δεξιά για να αναμορφώσουμε το ΕΣΥ. Για να φτιάξουμε μαζί ένα νέο ΕΣΥ με έμφαση στη πρωτοβάθμια, με καλύτερους μισθούς και κίνητρα για τους νέους γιατρούς. Με αναγνώριση του ρόλου και της προσπάθειας των ανθρώπων του. Ξέρει ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, ο αυτόαπασχολούμενος, ο αγρότης, ότι θέλουμε να νικήσουμε τη Δεξιά για να στηρίξουμε τη δυνατότητα να υπάρχουν. Να μείνουν οι επιχειρήσεις τους στη ζωή και να στηριχτούν.

Ξέρουν οι νέοι και οι νέες, ότι θέλουμε να νικήσουμε για να στηρίξουμε τα όνειρα και τις ανάγκες τους. Ξέρουν όλοι οι Έλληνες πολίτες ότι θέλουμε να νικήσουμε τη Δεξιά για να επιστρέψει η δικαιοσύνη στο τόπο.

Το Κέντρο

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε:

«Και χρειάζεται να τους πείσουμε ότι όχι μόνο θέλουμε αλλά και μπορούμε. ¨Ότι τώρα είμαστε ωριμότεροι γιατί μάθαμε από τα λάθη μας και γιατί πλεόν όχι μόνο θέλουμε αλλά και ξέρουμε πως να υλοποιήσουμε τα θέλω μας. Με ένα ριζοσπαστικό αλλά ταυτόχρονα και υλοποιήσιμό πρόγραμμα και σχέδιο.

Άκουσα πολλούς από τους συνέδρους να αναρωτιούνται αν ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πρέπει να πάει δεξιά ή αριστερά. Έγω θα απαντήσω όπως το νιώθω.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για να κερδίσει δεν αρκεί να κερδίσει μόνο όσους πολίτες αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί και ριζοσπάστες. πρέπει να κερδίσει αυτό που ονομάζουμε μεσαίο χώρο. Αυτούς που ενδεχομένως (αδόκιμα) να αυτοχαρακτηρίζονται πολίτες του κέντρου. Άρα ναι πρέπει να κερδίσουμε το κέντρο. Ναι. Αλλά πως κερδίσουμε το κέντρο; Με κεντρώες πολιτικές; Με πολιτικές του μέσου όρου ;

Θα είμαι πολύ σαφής. Δε κερδίζεται έτσι το Κέντρο. Αν θέλουμε να κερδίσουμε το Κέντρο πρέπει να στρίψουμε αριστερά. Και αυτό το κάνουμε όχι με ανούσιες αυτοαναφορικές προτάσεις και συνθήματα. Αλλά με τον προγραμματικό μας λόγο. Με ένα πρόγραμμα βαθιά ριζοσπαστικό αλλά ταυτόχρονα και ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο.

Όλα όσα λεμε, είναι υλοποιήσιμα. Εϊναι μια ριζικά διαφορετική συνταγή από αυτή που μας οδήγησε στη κρίση. Αλλά είναι και η συνταγή που ολοένα και περισσότεροι σε όλο το κόσμο, ακόμη και η κυβέρνηση των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, αναδεικνύουν ως αναγκαία προυπόθεση για να βγούμε από τη κρίση.»

Το κυβερνητικό έργο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ακόμα:

«Και έρχομαι στο μείζον θέμα της αξιοπιστίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έκανε και λάθη. Αλλά κυβέρνησε παραλαμβάνοντας μια χώρα χρεοκοπημένη, στις χειρότερες δυνατές συνθήκες.

  • Έβγαλε όμως τη χώρα από την επιτροπεία.
  • Ρύθμισε το χρέος.
  • Άφησε γεμάτα τα δημόσια ταμεία.
  • Επανέφερε τις συλλογικές διαπραγματέυσεις
  • Αύξησε το κατώτατο μισθό
  • Μείωσε κατά δέκα μονάδες την ανεργία με 360.000 νέες θέσεις εργασίας.
  • Στήριξε τα Δημόσια νοσοκομία, έδωσε πρόσβαση στους ανασφάλιστους
  • Στήριξε τα δημόσια σχολεία και τα πανεπιστήμια, αναμόρρφωσε τη τροτοβάθμια εκπαιδευση
  • Προσέλαβε καθηγητές και αύξησε τους φοιτητές.
  • Δε προσέλαβε αστυνομικούς και δεν έβαλε φραγμούς.

Στις σημερινές συνθήκες, που δεν υπάρχει η τρόικα. Δεν υπάρχει το Σύμφωνο σταθερότητας με τους αυστηρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς. Υπάρχει φτηνός δανεισμός γιατί ρυθμίσαμε το χρέος. Υπάρχουν οι πόροι του Ταμείου ανάκαμψης. Οι δυνατότητές μας είναι πολλαπλάσιες. Και για αυτό είναι ασυγχώρητη η στάση της σημερινής κυβέρνησης.

Τι έκανε η ΝΔ στην κυβέρνηση

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πολιτεία της Νέας Δημοκρατίας ως κυβέρνησης:

«Δυο χρόνια μετά ο κάθε πολίτης μπορεί να αναστοχαστεί, τι έταξε και τι έκανε η ΝΔ. Έταξε τρια πράγματα : καλύτερες δουλειές. Λιγότερους φόρους. Ασφάλεια. Τι έκανε; Κατάργησε το οκτάωρο έκανε την εργασία κόλαση. Αντί να μειώσει δραστικά τους φόρους μείωσε το εισόδημα και την αγοραστική δύναμη των πολιτών ( ακρίβεια - αντικειμενικές αξίες ακινήτων- μείωση μισθών). Μετέτρεψε τη χώρα σε πεδίο δράσης μαφιόζικων συμμοριών. Ξύλο στους διαδηλωτές - ανεξέλεγκτο το έγκλημα και η μαφία. Απέτυχε σε όσα έταξε.

Ευτυχώς που δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ

Αναφερόμενος στην πανδημία, ο κ. Τσίπρας τόνισε:

«Απέτυχε και στη πανδημία. Ευτυχώς βέβαια που δεν είχαμε τον ΣΥΡΙΖΑ να διαχειριστεί τη πανδημία. Όχι γιατί δε θα τα κατάφερνε καλύτερα. Ούτε γιατί με τον ΣΥΡΙΖΑ θα είχαμε ενισχύσει το ΕΣΥ και άρα πιθανότητα θα είχαμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Αλλά για έναν λόγο.

Γιατί αν είχαμε τον ΣΥΡΙΖΑ θα είχαμε στην αντιπολίτευση τη πιο ακραία λαϊκιστική αντιπολίτευση που είχε ποτέ ο τόπος : Την αντιπολίτευση του κου Μητσοτάκη.

Και άρα θα είχαμε μια αντιπολίτευση που δε θα δίσταζε, όπως έκανε στο Μάτι, όπως έκανε στη Μανδρα, όπως έκανε στη Συμφωνία των Πρεσπών, να πάρει τις πιο ακραίες θέσεις. Να συμπορεύεται με συνομοσιολογους και ακραίους. Να δημαγωγεί χυδαία, ακόμη και να μη διστάζει στη τυμβορυχία προκειμένου να κερδοσκοπήσει πολιτικά. Ότι ακριβώς κάνει σήμερα η δεξιά στην αντιπολίτευση στην Ισπανία.

Εμείς δε κάναμε αυτό. Γιατί εμείς προτάσσουμε τις αξίες μας. Την αξία της ανθρώπινης ζωής. Εμείς στηρίξαμε τη κοινωνία. Και δώσαμε απλόχερη στήριξη στη κυβέρνηση στα δυο κομβικότερα ζητήματα. Στηρίξαμε τα περιοριστικά μέτρα. Στηρίξαμε τον εμβολιασμό.»

Το παιχνίδι του διχασμού

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι σπέρνει τον διχασμό:

«Και έρχεται τώρα ο Μητσοτάκης με θράσος και μιλά για υγειονομικό σαμποτάζ. Αν κάποιος έκανε και κάνει υγειονομικό σαμποτάζ στη χώρα είναι ο ίδιος ο κος Μητσοτάκης. Με την ανικανότητα του να διαχειριστεί τη πανδημία και με τη διαρκή του έγνοια να αντιμετωπίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι τη πανδημία.

Αυτή του όμως η τοποθέτηση είναι η τελευταία απόπειρα σε μια σειρά προσπαθειών το τελευταίο διάστημα, να διχάσει την ελληνική κοινωνία. Η ιστορία άλλωστε μας διδάσκει πως όλα τα καθεστώτα, όλες οι αντιδραστικές εξουσίες, όλες οι αυταρχικές δυνάμεις, όταν διαβλέπουν το τέλος τους καταφεύγουν πάντα στην ίδια συνταγή: Στο διχασμό, στη διάσπαση της κοινωνίας, στην κοινωνική και πολιτική όξυνση. Αυτό κάνουν και τώρα.

Οι εμβολισμένοι κατά των ανεμβολίαστων, οι νέοι κατά των ηλικιωμένων, οι τοπικές κοινωνίες κατά των προσφύγων, το συντηρητικό τμήμα της κοινωνίας κατά των νέων.

Ένας γενικευμένος κοινωνικός εμφύλιος που καλείται να κρύψει της ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και να εξουδετερώσει την κοινωνική αντίσταση.

Δεν θα το δεχτούμε αυτό, σε καμιά περίπτωση. Σε καμιά περίπτωση επίσης δεν θα παίξουμε το παιγνίδι του διχασμού.

Οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής, του ΕΣΥ, ξέρουν ποιος βρέθηκε στο πλάι τους όχι με χειροκροτήματα, αλλά με προτάσεις και στήριξη των αιτημάτων τους. Οι πολίτες ξέρουν ποιος έβαλε πάνω απ’ όλα τη ζωή και την υγεία τους. Η κοινωνία ξέρει ποιος έκανε πίσω και πρότεινε κοινής αποδοχής υπουργό υγείας και συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων για να αντιμετωπιστεί η επίθεση του covid. Ξέρουν επίσης ποιος άφησε το ΕΣΥ στην τύχη του, ποιος απεργάζεται ακόμη και σήμερα την ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων εν μέσω πανδημίας.

Δε βρήκε άλλο να μας πει σήμερα ο κος Μητσοτάκης παρά το ότι θα κλείσει περιφερειακά νοσοκομεία. Είναι πράγματι να εξωφρενικός ο κυνισμός τους και οι ιδεολογικές τους εμμονές.

Ξέρουν όμως οι πολίτες, ποιος έκανε την πανδημία ευκαιρία για δουλειές και δουλίτσες, για να βάλει τη δημοκρατία στον πάγο, για να περάσει τα χειρότερα καθεστωτικά μέτρα εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Ποιος σχεδιάζει τώρα να θέσει σε διακινδύνευση το ασφαλιστικό, με το σχέδιο Πινοσέτ όπως τους είχε ξεφύγει προεκλογικά.

Αλλά και ποιος σεβάστηκε τα περιοριστικά μέτρα και ποιος έδωσε το μήνυμα της ανεμελιάς με ποδηλατάδες, γλέντια, και τσαμπούνες.

Ποιος με δυο λόγια έκανε ότι περνούσε από το χέρι του, μαζί με τις άλλες δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, να σταθεί η κοινωνία ενωμένη, συνειδητοποιημένη, και όρθια, απέναντι στην πανδημία. Και ποιος έκανε ακριβώς το αντίθετο. Από την πρώτη μέρα.

Να ηττηθεί η Δεξιά στην κάλπη

Κλείνοντας, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε:

«Η συνδιάσκεψή μας, οι προγραμματικές μας θέσεις, η διαδρομή μας, επικυρώνει τον πυρήνα της πολιτικής και της ηθικής μας:

Είμαστε εδώ για να ενώσουμε όχι για να διχάσουμε.

Να ενώσουμε στην αλλαγή και όχι στην υποταγή.

Να ενώσουμε για ένα άλμα στο αύριο και όχι μια επιστροφή στο χτες.

Να ενώσουμε στην εκλογική νίκη και την απαρχή μιας νέας πορείας.

Να ενώσουμε τους εργαζόμενους, τους νέους, τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, τους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού, τους φωτισμένους διανοούμενους, κάτω από τη σημαία της δικαιοσύνης.

Να ενώσουμε την κοινωνία στη διεκδίκηση της δικαιοσύνης παντού.

Δεν μας αφορά λοιπόν η δημαγωγία του μίσους, ο λαϊκισμός του «σαμποτάζ», τα κηρύγματα εναντίον οποιασδήποτε κοινωνικής ομάδας, που τώρα τελευταία χαρακτηρίζουν την κυβερνητική προπαγάνδα.

Φορέας αυτής της κοινωνικής ενότητας, που βλέπει μπροστά και όχι πίσω, είναι ο καθένας και η καθεμιά από μας. Ο καθένας και η καθεμιά από μας εκπροσωπεί όχι απλώς μια ηθική αφοσίωσης στα συμφέροντα του λαού, που αναφέρεται σε μια μακριά ιστορική διαδρομή αγώνων για τη δημοκρατία και τη κοινωνική δικαιοσύνη. Αλλά και μια συγκεκριμένη, ρεαλιστική. Μια πραγματοποιήσιμη στρατηγική αλλαγής, που ακυρώνει τα διχαστικά συνθήματα και την προπαγάνδα της απογοήτευσης.

Ενώνουμε, λοιπόν, σύντροφοι, στη γειτονιά, στην πλατεία, στις κοινωνικές οργανώσεις, στους χώρους δουλείας, στους δήμους και στα συνδικάτα. Ενώνουμε τα θέλω της πλειοψηφία του λαού σε ένα πρόγραμμα αλλαγής. Το μήνυμα της τριήμερης συνδιάσκεψής μας είναι απολύτως σαφές. Και προς τη κοινωνία. Και προς το κόμμα μας. Και προς τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Και προς τις πολιτικές δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

Έχουμε σχέδιο για την επιστροφή της δικαιοσύνης στη χώρα. Η κυβέρνηση της Δεξιάς γυρνάει τη χώρα και το λαό πίσω και πρέπει να ηττηθεί. Να ηττηθεί πρώτα στις συνειδήσεις της πλειοψηφίας των πολιτών. Να ηττηθεί και στη κάλπη σε μια κρίσιμη αναμέτρηση για το μέλλον της χώρας. Και οι κάλπες αυτές να δώσουν τη δυνατότητα συγκρότησης προοδευτικής κυβέρνησης.

Οι πολιτικοί μας στόχοι είναι σαφείς. Οι προγραμματικές μας δεσμεύσεις είναι σαφείς. Καλούμε όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες να τις αγκαλιάσουν. Καλούμε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να τις σχολιάσουν. Να τοποθετηθούν δημόσια επάνω σε αυτές. Γιατί οι συγκλίσεις δε μπορεί παρά να είναι στη βάση πολιτικών θέσεων και προγραμμάτων.

Ταυτόχρονα όμως, ακριβώς επειδή διεκδικούμε τη πολιτική αλλαγή και ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα αλλαγών προς όφελος της κοινωνίας, είμαστε και ρεαλιστές.

Και ο ρεαλισμός λέει ότι προϋπόθεση για την εφαρμογή αυτού του προγράμματος από μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας που θα προκύψει από τη κάλπη της απλής αναλογικής, είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – έστω και με μία ψήφο – στις επόμενες εκλογές.

Και σας καλώ να εργαστούμε σκληρά και αποφασιστικά, μέσα στη κοινωνία για να το πετύχουμε. Και θα το πετύχουμε.

Θέλω να κλείσω αυτή στη συνδιάσκεψη που εγώ την αισθάνομαι σα μια νεα αρχή στη προσπάθειά μας με τους στίχους ένα αγαπημένο ποίημα του Ρίτσου, έτσι όπως μου ήρθε κάποια στιγμή στο μυαλό παρακολουθώντας μια πολύ ουσιαστική και παραγωγική συζήτηση τις τελευταίες δύο μέρες.

Και να αδελφέ μου που μάθαμε να κουβεντιάζουμε ήσυχα κι απλά.

Καταλαβαινόμαστε τώρα, δεν χρειάζονται περισσότερα.

Κι αύριο λέω θα γίνουμε ακόμα πιο απλοί..

Έτσι να λέμε πια τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη.

Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε αδελφέ μου απ’ τον κόσμο.

Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο.

Να είστε καλά σύντρόφισσες και σύντροφοι

Καλούς αγώνες.»

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ