ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανεμβολίαστοι: Πολιτικό blame game μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ

Ανεμβολίαστοι: Πολιτικό blame game μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η επιβράδυνση του ρυθμού του εμβολιασμού και η επαπειλούμενη τέταρτη έξαρση της πανδημίας με όχημα τη μετάλλαξη Δ, προκαλεί αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό.

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ επιδίδονται σε ένα ιδιότυπο πολιτικό blame game για τις ευθύνες σχετικά με τους ανεμβολίαστους. Το δίπολο που στήνεται είναι αν για το υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων φταίνε τα λάθη της κυβέρνησης ή η υπονομευτική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υγειονομικό σαμποτάζ

Το έναυσμα για τη σύγκρουση το έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον Μιχάλη Τσιντσίνη στην Καθημερινή. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα για υγειονομικό σαμποτάζ. Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτράκης υποστήριξε ότι:

«Εγώ μπορώ να δεχθώ ότι ένας αντιεμβολιαστής, φιλοσοφικά αντίθετος στην ιδέα του εμβολίου, καλεί τον κόσμο σε μία διαδήλωση. Αυτό που δεν μπορώ να δεχθώ είναι κάποιος ο οποίος πιστεύει στα εμβόλια και λέει ότι πρέπει να εμβολιαστούμε να λέει «αναλαμβάνω και το ρίσκο και ταυτόχρονα διαδηλώνω κιόλας». Αυτό είναι αδιανόητο για εμένα.»

Τόνισε δε ότι:

«Αυτό συνιστά αυτό που έγινε στη χώρα. Κάποια στιγμή πρέπει να το πούμε, ότι υπήρξε ένα ουσιαστικότατο σαμποτάζ, υγειονομικό σαμποτάζ, με μόνο σκοπό την αποκόμιση πολιτικού οφέλους -το οποίο τελικά από ό,τι φαίνεται δεν ήρθε κιόλας- από κόμματα της αντιπολίτευσης, ξεκινώντας από την αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό είναι ασυγχώρητο για εμένα, ασυγχώρητο.

Θα έχουμε την ευκαιρία και μπορούμε να αντιπαρατεθούμε πολιτικά για πολλά ζητήματα. Να αντιπαρατεθούμε για το εργασιακό, να αντιπαρατεθούμε για την παιδεία. Να κάνουμε αντιπολίτευση πάνω σε μία υγειονομική κρίση και να μην κάνουμε τίποτα για να υποστηρίξουμε ουσιαστικά τη συνολική προσπάθεια της κυβέρνησης;

Για εμένα είναι βαθιά, βαθιά ανήθικη συμπεριφορά. Αλλά από εκεί και πέρα, ο καθένας προφανώς κρίνεται για αυτά τα οποία κάνει.»

Η απάντηση Τσίπρα

Η πρώτη απάντηση δόθηκε από τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθό, ο οποίο είπε μεταξύ άλλων:

«Αν κάποιος «σαμπόταρε» την ώριμη και υπεύθυνη στάση της κοινωνίας και την υπεράνθρωπη προσπάθεια των ανθρώπων του ΕΣΥ, είναι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ.»

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του στην Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρτησε τον κ:

«Και έρχεται τώρα ο Μητσοτάκης με θράσος και μιλά για υγειονομικό σαμποτάζ. Αν κάποιος έκανε και κάνει υγειονομικό σαμποτάζ στη χώρα είναι ο ίδιος ο κος Μητσοτάκης. Με την ανικανότητα του να διαχειριστεί τη πανδημία και με τη διαρκή του έγνοια να αντιμετωπίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι τη πανδημία.

Αυτή του όμως η τοποθέτηση είναι η τελευταία απόπειρα σε μια σειρά προσπαθειών το τελευταίο διάστημα, να διχάσει την ελληνική κοινωνία. Η ιστορία άλλωστε μας διδάσκει πως όλα τα καθεστώτα, όλες οι αντιδραστικές εξουσίες, όλες οι αυταρχικές δυνάμεις, όταν διαβλέπουν το τέλος τους καταφεύγουν πάντα στην ίδια συνταγή: Στο διχασμό, στη διάσπαση της κοινωνίας, στην κοινωνική και πολιτική όξυνση.

Αρχισαμποτέρ ο Κ. Μητσοτάκης

Σήμερα, ο Νάσος Ηλιόπουλος επανήλθε με συνέντευξή του στο Κόκκινο, χαρακτηρίζοντας τον κ. Μητσοτάκη αρχισαμποτέρ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανάφερε:

«Η κυβέρνηση έχει πέσει 30% έξω από τον στόχο της για δήθεν συλλογική ανοσία στις αρχές καλοκαιριού, αλλά στη χώρα της ατομικής ευθύνης φταίνε μόνο οι πολίτες. Ο Κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να μετακυλήσει την ευθύνη του για την αποτυχία των εμβολιασμών, ενώ δεν έκανε τίποτα για να ενισχύσει τη δημόσια υγεία. Ακούγαμε ότι η Ελλάδα είχε ένα... ζηλευτό πρόγραμμα εμβολιασμού. Τι πήγε, λοιπόν, στραβά; Η κυβέρνηση σήμερα μιλάει για προνόμια γιατί δεν έχει ουσιαστικό σχέδιο για τους εμβολιασμούς.»

Πέτσας κατά Πολάκη

Από την άλλη πλευρά, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον Σκάι εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των πολιτικών δυνάμεων που αναπαράγουν ψεκασμένες θεωρίες για τσιπ στα εμβόλια. Επίσης, άσκησε κριτική σε όσους συστήνουν στους πολίτες να περιμένουν πριν εμβολιαστούν όπως ο βουλευτής Παύλος Πολάκης. Οι δηλώσεις τους έχουν αντίκτυπο σε συγκεκριμένες ομάδες, επισήμανε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ