ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μουζάλας στη Βουλή: Το νομοσχέδιο δεν είναι λύση αλλά θα βοηθήσει

Μουζάλας στη Βουλή: Το νομοσχέδιο δεν είναι λύση αλλά θα βοηθήσει
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Το νομοσχέδιο δεν είναι λύση, αλλά εργαλείο να βοηθήσει στη λύση του προβλήματος», επεσήμανε από το βήμα της Βουλής ο Γιάννης Μουζάλας, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και τους βουλευτές που έχουν εκφράσει ισχυρές ενστάσεις, ότι θα προστατευθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Ξεκινάει ένα παιχνίδι ενοχών για την πατρίδα», είπε και πρόσθεσε πως θα τηρηθούν αυστηρά όσα προβλέπονται στο διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Γενεύης. Εμμέσως πλην σαφώς δε, είπε ότι η συμμετοχή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ διασφαλίζει την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής χαρακτήρισε τη συμφωνία την καλύτερη που μπορούσε να υπογραφεί υπό τις παρούσες συνθήκες και ζήτησε να στηριχθεί για να πετύχει στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό.

Σε ότι αφορά στην κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη και τον Πειραιά, έκανε λόγο για αίσχος που θα σταματήσει, αλλά θα πάρει χρόνο, καθώς κανείς δεν θέλει ΜΑΤ και χημικά μέσα στα παιδιά.

Απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση για την διαδικασία του κατεπείγοντος που επελέγη, αναφέρθηκε στις έκτακτες συνθήκες που υπάρχουν και κατέληξε λέγοντας: «Το νομοσχέδιο ήρθε ως κατεπείγον, ναι, δεν είναι
λύση το νομοσχέδιο και όποιος το λέει είναι ανοησία, είναι ένα εργαλείο για να βοηθήσει στη λύση, η χρήση του αν είναι σωστό εργαλείο ή όχι, θα κρίνει αν είναι αυτό που θέλουμε ή όχι», είπε.

Εκτός τόπου και χρόνου χαρακτήρισε, σε παρέμβασή του ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, το αφήγημα ότι για την κατάσταση που επικρατεί φταίει η κυβέρνηση και οι ιδεοληψίες της Αριστεράς και αναφέρθηκε στην προσπάθεια του πρωθυπουργού να πείσει την Ευρώπη για την ανάγκη επιμερισμού των ευθυνών. "Του βγήκε η ψυχή του
Τσίπρα", είπε χαρακτηριστικά και εκτίμησε πως η Ευρώπη θα υποδεχθεί εκατομμύρια μεταναστών, "πολύ περισσότεροι από τους 500.000 που είπε νωρίτερα ο κ. Μουζάλας".

Στη συζήτηση του νομοσχεδίου που θα ολοκληρωθεί το βράδυ με την ονομαστική ψηφοφορία που έχει ζητήσει το ΚΚΕ, η κυβέρνηση δέχθηκε κριτική από την αντιπολίτευση για την διαχείριση των κονδυλίων που διατίθενται στους πρόσφυγες. "Κανένα πάρτι εκατομμυρίων στην πλάτη ων προσφύγων δεν θα επιτραπεί από τη ΝΔ", είπε η Ντόρα Μπακογιάννη και έκρουσε καμπανάκι για το ενδεχόμενο να υπάρξει καταδικαστική απόφαση για την Ελλάδα για κακή διαχείριση των χρημάτων. "Θα φάτε και μια απόφαση της Ε.Ε. στο κεφάλι για κακή διαχείριση των κονδυλίων των προσφύγων", είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ