ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Κίεβο ο ΥΠΕΞ: Αιχμή Δένδια για την προσέγγιση της Ουκρανίας με την Τουρκία

Στο Κίεβο ο ΥΠΕΞ: Αιχμή Δένδια για την προσέγγιση της Ουκρανίας με την Τουρκία
O υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα (δεξιά) ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Την ενόχληση της Αθήνας όσον αφορά στην επέκταση των σχέσεων του Κιέβου με την Άγκυρα, παρ' ότι η Ελλάδα έχει επανειλημμένως στηρίξει την Ουκρανία τα τελευταία χρόνια στο θέμα της προάσπισης της εδαφικής της ακεραιότητας, εξέφρασε -με άκρως διπλωματική αβρότητα- ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη συνάντηση που είχε με τον ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα.

Ο κ. Δένδιας έκανε σαφές ότι, πέραν από την ευθυγράμμιση και την αλληλεγγύη της Ελλάδας στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, η Αθήνα έχει τους δικούς της λόγους να υποστηρίζει την εφαρμογή του Δεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ, βασικότερες των οποίων είναι η Κύπρος.

Η αναγνώριση της παραβίασης της εθνικής ακεραιότητας και εδάφους μιας χώρας θεωρείται «κόκκινη γραμμή» για την Αθήνα, επειδή έτσι θα ήταν σαν να αναγνώριζε την εισβολή, κατοχή και την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου ως ανεξάρτητου κράτους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως η Ελλάδα στηρίζει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

«Αυτό το επαναλαμβάνουμε σταθερά σε όλα τα fora και σε όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς, στους οποίους συμμετέχουμε. Kαι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ και στον ΟΑΣΕ. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε ανεξαρτήτως κόστους γιατί για εμάς είναι θέμα αρχής» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο ιδανικός σύμμαχος και βοηθός της Ουκρανίας στην ευρωπαϊκή της πορεία, γιατί επιθυμεί την ενίσχυση αυτών των σχέσεων.

«Είμαστε μια χώρα της ανατολικής πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ουκρανία είναι μια χώρα που για εμάς είναι γειτονική. Στην παρούσα φάση, αν θα έπρεπε να διατυπώσουμε μια άποψη, θα προτείναμε η Ουκρανία να εκμεταλλευθεί πλήρως όλες τις διατάξεις της Συμφωνίας Σύνδεσης και να συνεχίσει αυτό το οποίο ήδη πράττει η κυβέρνηση της, δηλαδή τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» σημείωσε.

Επίσης, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την στήριξη της Ελλάδας στην επιλογή της Ουκρανίας για ενίσχυση των δεσμών με το ΝΑΤΟ. «Συμμετέχουμε ενεργά στα μέτρα διασφάλισης για την Ουκρανία, μέσω της αεροπορικής βάσης μας στο Άκτιο, της περιοδικής παρουσίας του πολεμικού μας Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα και γενικά με τις δυνάμεις με τις οποίες συνεισφέρουμε ως μόνιμο μέλος του ΝΑΤΟ» προσέθεσε.

Στο σημείο αυτό ήλθε η κατακλείδα θέση του κ. Δένδια, και απευθυνόμενος στον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα είπε:

«Επειδή θέλω πάντοτε να είμαι ειλικρινής, αισθανόμαστε έκπληξη για αυτό όταν η Ουκρανία δεν ευθυγραμμίζεται όπως κάθε χώρα, η οποία θέλει να ενισχύσει το σύνδεσμό της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις αποφάσεις της κοινής εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης. Και μάλιστα, όσον αφορά ενέργειες που παραβιάζουν κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα χωρών-μελών της Ένωσης και αντιβαίνουν το Διεθνές Δίκαιο. Νομίζω ότι αυτή είναι και η βάση με την οποία, η ίδια η Ουκρανία για τα δικά της δικαιώματα απευθύνεται στη διεθνή σκηνή και έχει την υποστήριξή μας πάνω σε αυτό».

Κατά τα άλλα, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε ιδιαίτερη χαρά που βρίσκεται στο Κίεβο, τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη Έλληνα υψηλού αξιωματούχου στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Επισήμανε πως φέτος είναι μία συμβολική χρονιά για την Ουκρανία, που γιορτάζει τα 30 χρόνια της ανεξαρτησίας της και επίσης, μία συμβολική χρονιά γιατί η Ελλάδα γιορτάζει τα 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την Ανεξαρτησία της. «Αυτό δημιουργεί μία στέρεη βάση στους δεσμούς μας, τους δεσμούς Ελλάδας και Ουκρανίας, που ανάγονται στην αρχαιότητα. Αλλά βεβαίως, κανείς Έλληνας, από μικρό παιδί, δεν ξεχνά ότι εδώ, στην Οδησσό, την οποία θα επισκεφθώ αμέσως μετά, ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρία, που οργάνωσε τον Αγώνα για την Ελληνική Επανάσταση» είπε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ελληνική ομογένεια της Ουκρανίας -η οποία αριθμεί σήμερα πάνω από 100.000 άτομα- χαρακτηρίζοντάς την γέφυρα μεταξύ των δύο λαών.

Ο κ. Δένδιας δήλωσε:

«Συνδετικό στοιχείο αποτελεί η ιστορική παρουσία της ελληνικής ομογένειας στην Ουκρανία, η οποία αριθμεί σήμερα πάνω από 100.000 κατοίκους και προσβλέπουμε -όπως συζήτησα και πριν με τον υπουργό- στη διατήρηση των δικαιωμάτων τους. Είναι αναπόσπαστο τμήμα της ουκρανικής κοινωνίας και γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών μας. Επίσης, χαιρόμαστε πάρα πολύ που η ελληνική γλώσσα και ο πολιτισμός μας διδάσκονται στα ουκρανικά πανεπιστήμια».

Αναφέρθηκε επίσης στην συνεισφορά των Ουκρανών στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας:

«Θα ήθελα να διατυπώσω εδώ, καθαρά, τις ευχαριστίες μου για την συνεισφορά των Ουκρανών στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Τριάντα χιλιάδες περίπου Ουκρανοί -ένας πολύ σημαντικός αριθμός- εργάζονται στην ελληνόκτητη εμπορική ναυτιλία, στη μεγαλύτερη ναυτιλία του κόσμου. Εκτιμούμε πάρα πολύ την συνεισφορά τους σε αυτό».

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα υπάρξουν κάποια συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση του status των δικαιωμάτων της ελληνικής ομογένειας στην Ουκρανία, ευχαρίστησε τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών για τη διαβεβαίωση που έδωσε, ότι δεν υπάρχει κανένα νομοθέτημα, είτε προηγούμενο, είτε επόμενο, το οποίο να περιορίσει τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Ουκρανία. Αντιθέτως, υπογράμμισε ο κ. Δένδιας, χρησιμοποιούνται υπηρεσίες μέλους της μειονότητας αυτής για τη σύνταξη του νομοθετήματος, το οποίο θα αφορά τη διεύρυνση και τη στερέωση των δικαιωμάτων αυτής της μειονότητας, που όπως είπα και προηγουμένως, αποτελεί γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο κρατών και των δύο λαών και ιστορική παρουσία του Ελληνισμού στη Μαύρη Θάλασσα εδώ και χιλιάδες χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ