ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτακης για Λευκορωσία: Η χρήση μεταναστών ως γεωπολιτικά πιόνια θα αποτύχει ξανά

Μητσοτακης για Λευκορωσία: Η χρήση μεταναστών ως γεωπολιτικά πιόνια θα αποτύχει ξανά
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες Olivier Hoslet, Pool via AP

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες έστειλε ο πρωθυπουργος, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την κίνηση του καθεστώτος Λουκασένκο να ανοίξει τα σύνορα της Λευκορωσίας προς τη Λιθουανία και την ΕΕ, καταδικάζοντας την εργαλειοποίηση της παράνομης μετανάστευσης ως μέσο άσκησης πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η χρήση μεταναστών ως γεωπολιτικά πιόνια έχει αποτύχει στο παρελθόν και θα αποτύχει για άλλη μία φορά. Στεκόμαστε στο πλευρό της Λιθουανίας και καταδικάζουμε έντονα τη χρήση της παράνομης μετανάστευσης για την άσκηση πίεσης στην ΕΕ. Δεν θα μας εκφοβίσουν» τονίζει ο πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο Twitter.

Την κίνηση του καθεστώτος Λουκασένκο να ανοίξει τα σύνορα προς την ΕΕ καταδίκασαν οι Βρυξέλλες, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, να αναφέρει σε σχετική του ανάρτηση:

«Καταδικάζουμε όλες τις απόπειρες εργαλειοποίησης της παράνομης μετανάστευσης προς άσκηση πίεσης στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Η Λιθουανία μπορεί να υπολογίζει στην πλήρη υποστήριξή μας και αλληλεγγύη μέσω της κινητοποίησης της Frontex και του διαλόγου με τις χώρες που ενέχονται στις διαδικασίες επιστροφής και επανεισδοχής».

Η Λιθουανία έχει κηρύξει από το Σάββατο κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εξαιτίας της εισροής παράτυπων μεταναστών από την Λευκορωσία, με την οποία «απαντά» ο Αλεξάντερ Λουκασένκο στο τελευταίο κύμα ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά του αυταρχικού καθεστώτος του.

Ο ίδιος είχε ήδη προειδοποιήσει ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον της ΕΕ χαλαρώνοντας τους συνοριακούς ελέγχους για παράτυπους μετανάστες.

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε αφότου συνοριοφύλακες έθεσαν υπό κράτηση την περασμένη Παρασκευή 150 μετανάστες που είχαν περάσει στη χώρα μέσω της Λευκορωσίας, με την οποία η Λιθουανία μοιράζεται μεθόριο 679 χιλιομέτρων, όπως επισημαίνει σχετικά το Euronews.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλλει νέο πλέγμα οικονομικών κυρώσεων, αλλά και τον αεροπορικό αποκλεισμό της Λευκορωσίας, εξαιτίας της πρωτοφανούς κρατικής αεροπειρατείας στην πτήση Αθήνα-Βίλνιους, στις 23 Μαΐου 2021, και της σύλληψης του δημοσιογράφου Ρομάν Πρατάσεβιτς και της Σοφία Σαπέγκα, καθώς και της κλιμάκωσης των σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της βίαιης καταστολής της κοινωνίας των πολιτών, της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και των δημοσιογράφων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ