ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: «Πόλεμος» 57 ημερών κατά της μετάλλαξης Δέλτα

Κυβέρνηση: «Πόλεμος» 57 ημερών κατά της μετάλλαξης Δέλτα
INTIME/ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Δευτέρα αναβάθμισε το επίπεδο συναγερμού στη διάταξη μάχης της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού κατά της πανδημίας.

Η χαλάρωση που αντανακλάται στα φαινόμενα πλημμελούς εφαρμογής των κανόνων υγειονομικής προστασίας είναι το μέτωπο το οποίο το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να κλείσει άμεσα. Σε αυτό θα εστιάσει το επιχειρησιακό σχέδιο με τα δρακόντεια μέτρα ως ασπίδα κατά της παραμικρής υποτροπής που μπορεί να ενσκήψει μετά και την αυλαία στο νέο πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία της ψυχαγωγίας από την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιουλίου.

Ο συναγερμός

Άλλωστε οι προβλέψεις για την πορεία της μεταδοτικότερης μετάλλαξης «Δέλτα», είναι εξαιρετικά δυσοίωνες αναφορικά με την κυρίαρχη παρουσία που θα αποκτήσει και στον εγχώριο πανδημικό χάρτη. Ενισχύοντας, έτι περαιτέρω την ανησυχία, για την καταγεγραμμένη αύξηση στα ενεργά κρούσματα κατά 75% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, με τον απόλυτο αριθμό των επιβεβαιωμένων μολύνσεων από την Covid-19, να ξεπερνά τις 6000.

Οι κυβερνητικοί πομποί θα μεταδίδουν σταθερά το μήνυμα για το απλωμένο δίχτυ προστασίας που παρέχει η τακτική διάγνωση μέσω των τεστ.

«Πρέπει να γίνει κομμάτι της καθημερινότητας, πρωτίστως όσων δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί ή δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους», τόνισε κατά τη χθεσινή ευρεία σύσκεψη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, με την εύκολη πρόσβαση στον διαγνωστικό έλεγχο, το 60% των θετικών κρουσμάτων εντοπίζεται το τελευταίο διάστημα χάρη στα self-test.

Σχέδιο «πόρτα-πόρτα»

Σε αυτό το φόντο αναζητάται ταυτόχρονα το αντίδοτο στην κάμψη που καταγράφεται στην εθνική εκστρατεία εμβολιασμών. Σπάζοντας τη Δευτέρα το φράγμα των 5 εκατομμυρίων δόσεων, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι για να χτιστεί το τείχος ανοσίας σε ποσοστό 70% έως 75% του πληθυσμού, έως το φθινόπωρο, θα απαιτηθούν άλματα. Σε αυτόν τον «πόλεμο των 57 ημερών» βασικό όπλο είναι η εκστρατεία πειθούς, στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρατεύει όλες τις διαθέσιμες φωνές, σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, ιεραρχίας, της κοινωνίας των πολιτών αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου.

Η «Επιχείρηση Ελευθερία», θα πάει πόρτα-πόρτα κατά το σήμα επιτάχυνσης που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός: «ο στόχος του εμβολιασμού δεν μπορεί να μένει πίσω το καλοκαίρι. Γι’ αυτό και σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τη δική σας συνδρομή θα οργανώσουμε και κινητές μονάδες εμβολιασμού σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας, ώστε να μην πάει καμιά μέρα χαμένη», ήταν το κάλεσμα του προς τους αυτοδιοικητικούς.

Από την Κρήτη, μάλιστα ανοίγει η αυλαία του επιχειρησιακού προγράμματος, για την κάλυψη απομακρυσμένων περιοχών από κινητά συνεργεία εμβολιασμού, σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές.Παράλληλα, αναρτήθηκε στο emvolio.gov.gr η πρόσκληση στους ιδιώτες γιατρούς έτσι ώστε να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατ’ οίκων που αφορά άτομα με σοβαρή αναπηρία ή βαριά ψυχική ή νοητική νόσο.

Επιπλέον η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών άναψε το πράσινο φως για τον εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15 έως 17 ετών, κατόπιν γονεϊκής συναίνεσης, μετά από ενημέρωση. Η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα και την ερχόμενη Δευτέρα θα δοθούν οδηγίες για το πώς θα κλείνεται το ραντεβού και το πώς θα εξασφαλιστεί η συναίνεση των γονέων και κηδεμόνων. Τα εμβόλια που θα χρησιμοποιηθούν είναι τεχνολογίας mRNA τα οποία, σύμφωνα με μελέτες, είναι πιο αποτελεσματικά στα παιδιά και στους εφήβους από ό,τι είναι στους ενήλικες, σε ποσοστό που αγγίζει το 100%.

Τα δρακόντεια μέτρα για την ψυχαγωγία

Σχέδιο με δρακόντεια μέτρα καταστρώνει η κυβέρνηση για τον έλεγχο του νέου πλαισίου που θα διέπει την ψυχαγωγία από την προσεχή Δευτέρα. Για τον αυστηρό χαρακτήρα τους προϊδέασε με την αποστροφή του ο πρωθυπουργός κατά την πρωινή, ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο κομμάτι της διασκέδασης, σε καταστάσεις που ξεφεύγουν σε αριθμό ατόμων και γεννούν εστίες κρουσμάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός. Το επιχειρησιακό σχέδιο για τους ελέγχους και οι κυρώσεις που θα ισχύσουν θα παρουσιαστούν την επόμενη εβδομάδα.

Κατά πληροφορίες στην αιχμή του επιχειρησιακού σχεδίου βρίσκεται η αυστηροποίηση των κυρώσεων για τις επιχειρήσεις που δεν εφαρμόζουν τα πρωτόκολλα λειτουργίας που έχουν καθοριστεί από το αρμόδιο υπουργείο. Αυτό κατά τις ίδιες πηγές ενημέρωσης μεταφράζεται εκτός από τις χρηματικές «καμπάνες» ακόμη και στην επιβολή «λουκέτου» στην επιχείρηση από την πρώτη παράβαση.

Εξετάζεται επίσης τα πρόστιμα να επιβάλλονται σωρευτικά για τις παραβάσεις κάτι που ουσιαστικά θα ανεβάζει το τελικό ύψος τους πάνω από τις 5.000 ευρώ που βρίσκονται σήμερα. Η δράση των ελεγκτικών μηχανισμών θα πλαισιώνεται από ειδική πλατφόρμα στην οποία θα καταχωρούνται οι συνεπείς επιχειρήσεις αλλά και εκείνες στις οποίες θα επιβάλλονται κυρώσεις για παραβάσεις των κανόνων λειτουργίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ