ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προς Ερντογάν: Η ΕΕ δεν θα δεχθεί ποτέ λύση δύο κρατών στην Κύπρο

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προς Ερντογάν: Η ΕΕ δεν θα δεχθεί ποτέ λύση δύο κρατών στην Κύπρο
Christian Hartmannn, Pool Photo via AP

Την πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι δεν θα δεχθεί ποτέ λύση δύο κρατών για την Κύπρο, επανέλαβε σήμερα, Τρίτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, με αφορμή την έναρξη της σλοβενικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ερωτηθείσα για την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα κατεχόμενα, η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε είπε ότι έχει μιλήσει προσφάτως τηλεφωνικά με τον Τούρκο πρόεδρο και του μετέφερε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα για την επίσκεψη αυτή.

«Του μετέφερα ότι είμαστε πολύ ευαίσθητοι σε αυτό το θέμα, ότι θα παρακολουθούμε την εξέλιξη αυτής της επίσκεψης και ότι είναι απόλυτα σαφές ότι η ΕΕ δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί οτιδήποτε παραπέμπει στην πρόταση για λύση δύο κρατών» σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και προσέθεσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος γνωρίζει πολύ καλά τη θέση και τη στάση της ΕΕ σε αυτό το ζήτημα.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν είχε την περασμένη εβδομάδα και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μεταφέροντας στον Τούρκο πρόεδρο το «μήνυμα» της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ περί διατήρησης της «θετικής ατζέντας» έναντι της Τουρκίας, υπό την προϋπόθεση της αποχής της από μονομερείς ενέργειες και παραβατική συμπεριφορά.

«Εξήγησα στον Ταγίπ Ερντογάν την έκβαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» είχε αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Σαρλ Μισέλ, σημειώνοντας ότι «η θετική ατζέντα της ΕΕ παραμένει επί τάπητος, υπό τους γνωστούς όρους».

«Τόνισα την ενότητα της ΕΕ στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και επιβεβαίωσα τη σημασία του μέλλοντος των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας» επισήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αλλά και από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμισε προ ημερών, κληθείς να σχολιάσει την επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα, ότι η Ουάσινγκτον στηρίζει τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και καλεί σε σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και εξακολουθούν να απευθύνουν έκκληση για διάλογο και σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου» επισήμανε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών απαντώντας σε σχετική ερώτηση που δέχθηκε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Παράλληλα, επανέλαβε την πάγια θέση των Ηνωμένων Πολιτειών ως προς το Κυπριακό για «έναν ολοκληρωμένο διακανονισμό για την επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, καθώς και την ευρύτερη περιοχή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ