ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο επίκεντρο της κυβέρνησης η αποσυμφόρηση Πειραιά-Ειδομένης

Στο επίκεντρο της κυβέρνησης η αποσυμφόρηση Πειραιά-Ειδομένης
EUROKINISSI/ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η αποσυμφόρηση της Ειδομένης και του Πειραιά με τη δημιουργία νέων θέσεων φιλοξενίας, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Πιο συγκεκριμένα, στόχος της κυβέρνησης για το λιμάνι του Πειραιά, είναι να εξομαλυνθεί η κατάσταση, ώστε αυτό να είναι ελεύθερο και λειτουργικό πριν από το Πάσχα.

Για το λόγο αυτό, η διαδικασία αποσυμφόρησης θα είναι εντατική και πιεστική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα γίνει χρήση βίας. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα πρέπει να εμπιστευθούν την ελληνική πολιτεία και να πειστούν ότι θα πρέπει να μετακινηθούν από τις άτυπες δομές στο λιμάνι.

Επιπλέον, υπάρχουν σκέψεις κάποιες μετακινήσεις από τον Πειραιά να γίνονται με βάση την εθνικότητα. Στη συνεδρίαση αναφέρθηκε και η εφαρμογή της συμφωνίας ως προς το σκέλος των επανεισδοχών, για τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση θέτει ως αδιαπραγμάτευτο κριτήριο την τήρηση της διεθνούς και της ελληνικής νομιμότητας.

Ακόμα, συζητήθηκε η επιτάχυνση της παρακολούθησης της πορείας των υποδομών, των επιτροπών ασύλου, με στόχο να γίνεται με πληρότητα η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου και να αποδίδεται αποτέλεσμα, χωρίς να παραλείπονται οι προβλεπόμενες διαδικασίας, με τήρηση της διεθνούς και ελληνικής νομιμότητας και χωρίς να παραβιάζονται δικαιώματα.

Αρνούνται να φύγουν οι πρόσφυγες από τον Πειραιά

Αρνούνται να μετακινηθούν από το λιμάνι του Πειραιά οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, καθώς, παρά το γεγονός ότι το πρωί κατέφθασαν δύο λεωφορεία με προορισμό το κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά Ιωαννίνων, μόνο 72 άτομα έχουν επιβιβασθεί σε αυτά.

Μεταφραστές καταβάλλουν προσπάθειες από το πρωί να πείσουν τον περισσότερο κόσμο να μετακινηθεί προς τα κέντρα φιλοξενίας, αλλά δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, ενδιαφέρον.

Ακόμη ένα πούλμαν, το οποίο βρίσκεται στην Πέτρινη Αποθήκη με προορισμό και αυτό τον Κατσικά, παραμένει άδειο, ενώ βρίσκεται στο σημείο για περισσότερο από τρεις ώρες.

Πολλοί μετανάστες που έφθασαν χθες στον Κατσικά Ιωαννίνων προτρέπουν τους ομοεθνείς τους, μέσω κινητών τηλεφώνων, να μη μετακινηθούν από το λιμάνι του Πειραιά, στο οποίο, σύμφωνα με την πρωινή καταμέτρηση, βρίσκονται 5.350 άτομα.

Kομισιόν: Εξετάζουμε «πολύ σοβαρά» τις καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας

Σε μεγάλη πίεση βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με τη συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό, μετά την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που αναφέρει μεταξύ άλλων πως η Τουρκία επιστρέφει Σύρους πρόσφυγες στη χώρα τους η οποία είναι σε εμπόλεμη κατάσταση .

Στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ύστερα από επίμονες ερωτήσεις οι εκπρόσωποι της Κομισιόν είπαν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει «πολύ σοβαρά» υπόψιν όλες τις καταγγελίες.

Επιπλέον, οι εκπρόσωποι της Κομισιόν τόνισαν ακόμα ότι η Τουρκία έχει δεσμευθεί ότι θα νομοθετήσει όλες τις απαραίτητες αλλαγές στο νομικό της πλαίσιο ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή της συμφωνίας.

Πάντως δεν έδωσαν διευκρινίσεις αν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε αναβολή στην έναρξη των επαναπροωθήσεων – που είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν τη Δευτέρα – και διευκρίνισαν ότι η Ε.Ε. δεν γνωρίζει ακόμα αν οι καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας αληθεύουν.

Μουζάλας: Αίσχος η κατάσταση σε Πειραιά και Ειδομένη

Την ίδια ώρα, από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, χαρακτήρισε αίσχος την κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη και τον Πειραιά, επισημαίνοντας ότι αυτό θα σταματήσει αλλά θα πάρει χρόνο, καθώς κανείς δεν θέλει ΜΑΤ και χημικά μέσα στα παιδιά.

Επιπλέον, χαρακτήρισε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας την καλύτερη που μπορούσε να υπογραφεί υπό τις παρούσες συνθήκες και ζήτησε να στηριχθεί για να πετύχει στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ