ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναστασιάδης: «Ταφόπλακα» στο Κυπριακό τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια

Αναστασιάδης: «Ταφόπλακα» στο Κυπριακό τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια
Kenzo Tribouillard, Pool via AP

Τυχόν νέες, παράνομες ενέργειες εκ μέρους της Τουρκίας στα Βαρώσια θα αποτελέσουν «ταφόπλακα» όχι μόνο για την επανέναρξη της διαδιαπραγματευτικής διαδικασίας, αλλά για την ίδια την επίτευξη βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, προειδοποιεί ο Νίκος Αναστασιάδης, με φόντο την επικείμενη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου.

Οι σχετικές δηλώσεις του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας έγιναν στο πλαίσιο δεξίωσης που παρέθεσε η πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Τζούντιθ Γκάρμπερ, με την ευκαιρία της 245ης επετείου από την Ανεξαρτησία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε χαιρετισμό του στη δεξίωση, ο Ν.Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι ενισχύονται όχι μόνο στο διμερές επίπεδο, αλλά και στο πολυμερές, και κάνοντας αναφορά στο πλαίσιο του CYCLOPS, αλλά και της πλατφόρμας 3 συν 1, στο πλαίσιο της συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ.

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε βαθιά εκτίμηση για τη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνης με τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών -θέση που, όπως είπε, επανέλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σε επιστολή του προς τον ίδιο στις 28 Μαΐου.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας προσέθεσε ότι ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε στην επιστολή του σοβαρές ανησυχίες σε σχέση με την απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει μέρος των Βαρωσίων.

Αναφερόμενος στην παράνομη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου και στις απειλές που εξαπέλυσε, ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε τους αρχηγούς των διπλωματικών αποστολών, που ήταν παρόντες στην εκδήλωση, να μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους την ανάγκη να πεισθεί ο Τούρκος πρόεδρος να απόσχει από εντάσεις που θα προκαλέσουν νέες έκνομες ενέργειες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Αμμόχωστο.

«Αν η Τουρκία προχωρήσει σε τέτοιες παράνομες ενέργειες, ιδιαίτερα σε σχέση με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, αυτό θα αποτελέσει την ταφόπλακα, όχι μόνο της επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, αλλά πιο σημαντικά, της επίτευξης βιώσιμης και λειτουργικής λύσης» δήλωσε.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι για την αποκλιμάκωση των εντάσεων έχει υποβάλει προτάσεις για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες και των δύο πλευρών και όλα τα θέματα που αφορούν στο Βαρώσι.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι τουρκικές θέσεις που τέθηκαν στη Γενεύη δεν επέτρεψαν τη διαδικασία να προχωρήσει.

Καταληκτικά, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επανέλαβε την ισχυρή του δέσμευση για να εμπλακεί σε ένα νέο δημιουργικό και ουσιαστικό διάλογο, με πλήρη σεβασμό στις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών, νοουμένου ότι όλα τα μέρη απέχουν από οποιεσδήποτε παράνομες ενέργειες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ