ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ελευθερώστε τον Ασάνζ» – Κοινή επιστολή ΜέΡΑ25 και ΣΥΡΙΖΑ σε Μπάιντεν

«Ελευθερώστε τον Ασάνζ» – Κοινή επιστολή ΜέΡΑ25 και ΣΥΡΙΖΑ σε Μπάιντεν
AP Photo/Matt Dunham

Στο πλαίσιο διεθνούς κινητοποίησης ώστε να ασκηθεί πίεση στον Αμερικανό Πρόεδρο να άρει την δίωξη του Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος σε κελί απομόνωσης των φυλακών Μπέλμαρς, το ΜέΡΑ25 ανέλαβε πρωτοβουλία αποστολής επιστολής στον Πρόεδρο Μπάιντεν από μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΜέΡΑ25:

«Η επιστολή θυμίζει στον Αμερικανό Πρόεδρο ότι, ως Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ομπάμα, είχε ασκήσει βέτο στη δίωξη του Ασάνζ, την οποία τελικά ενεργοποίησε η κυβέρνηση Τραμπ. Η επιστολή θυμίζει ακόμα στον κ. Μπάιντεν πως ο Τζούλιαν σαπίζει σήμερα στο κελί της απομόνωσης με ευθύνη της κυβέρνησής του καθώς το δικό του Υπουργείο Δικαιοσύνης άσκησε έφεση στην απόφαση Βρετανικού δικαστηρίου να απορρίψει το αίτημα των αμερικανικών αρχών για έκδοσή του στις ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, τον καλεί να παρέμβει ακυρώνοντας την έφεση και παύοντας την δίωξη του Τζούλιαν.»

Η ανακοίνωση προσθέτει ότι:

«Αντίστοιχες επιστολές προς τον Αμερικανό Πρόεδρο έχουν αποστείλει μέλη της Βρετανικής και της Αυστραλιανής Βουλής (συμπεριλαμβανομένων βουλευτών των συντηρητικών κυβερνητικών κομμάτων).

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΜέΡΑ25 απευθύνθηκε επισήμως στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ ζητώντας τους να προσυπογράψουν. Η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ δεν απάντησαν ενώ το ΚΚΕ αρνήθηκε να προσυπογράψει την εν λόγω επιστολή – η οποία, τελικά, υπογράφεται από τους βουλευτές του ΜέΡΑ25 και του ΣΥΡΙΖΑ.»

Και καταλήγει ως εξής:

«Η σημασία της αποφυλάκισης του Τζούλιαν Ασάνζ και της παύσης της δίωξής του δεν μπορεί να υπερτιμηθεί. Στο πρόσωπό του διώκεται το δικαίωμα των ευρωπαίων και αμερικανών πολιτών να γνωρίζουν τα εγκλήματα που κάνουν οι κυβερνήσεις τους, με την βοήθεια μεγάλων πολυεθνικών, στο όνομά τους και πίσω από την πλάτη τους. Ο αγώνας για την αποφυλάκιση του Τζούλιαν είναι και αγώνας για να μην σβήσει πλήρως και η τελευταία ελπίδα αντίστασης στην βαρβαρότητα.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ