ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Κατά 96% η μείωση των μεταναστευτικών ροών τον τελευταίο χρόνο

Μηταράκης: Κατά 96% η μείωση των μεταναστευτικών ροών τον τελευταίο χρόνο
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Κατά 96% μειώθηκαν το τελευταίο 12μηνο οι μεταναστευτικές ροές με τον αρμόδιο υπουργό Νότη Μηταράκη να αναφέρει ότι η κυβέρνηση στα δύο χρόνια της θητείας της, πέτυχε να ανακτήσει τον έλεγχο της μεταναστατευτικής κρίσης.

«Έχουν αποσυμφορηθεί τα νησιά χωρίς να επιβαρυνθεί η Κεντρική Ελλάδα», σημείωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Γιώργου Καμίνη από το ΚΙΝΑΛ και συμπλήρωσε πως στη Χίο στόχος είναι να κλείσει το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ, μόλις ανοίξει η κλειστή ελεγχόμενη δομή υποδοχής στο σημείο εισόδου.

«Ό,τι ζήτησε το 2019 η Χίος, έγινε. Το θέμα είναι η χώρα μας να μην είναι η πύλη εισόδου των λαθροδιακινητών. Τα κλειστά/ελεγχόμενα κέντρα είναι βασικό μέρος αυτής της στρατηγικής», είπε.

Σε ότι αφορά στον αριθμό των απελάσεων, σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη είναι μεγαλύτερος από αυτόν των αφίξεων, ενώ από τις 121 δομές που υπήρχαν, σήμερα λειτουργούν 36.

«Για υπερδομές που φτιάχνει η κυβέρνηση στα νησιά και οι οποίες θα λειτουργούν ως ακορντεόν», έκανε λόγο ο Γιώργος Καμίνης και αναφερόμενος ειδικότερα, στην περίπτωση της Χίου είπε ότι «το νησί γίνεται φυλακή για όλη την Ευρώπη». Ο κ. Καμίνης χαρακτήρισε ακόμη, ανεκτική την στάση της κυβέρνησης απέναντι στο νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

«Αυτό που επιδιώκει η Ελλάδα με το Σύμφωνο, είναι η δημιουργία ενός υποχρεωτικού μόνιμου μηχανισμού αλληλεγγύης, ώστε τα νησιά μας να μην αποτελούν αποθήκες ψυχών», αντέτεινε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ