ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα στη Βουλή για την ψηφιακή εφαρμογή εγκυρότητας των πιστοποιητικών

Κόντρα στη Βουλή για την ψηφιακή εφαρμογή εγκυρότητας των πιστοποιητικών
INTIME/ ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης προκαλεί η έξαρση της πανδημίας και οι χειρισμοί της κυβέρνησης. Στη συζήτηση της τροπολογίας για τη χορήγηση των 150 ευρώ σε νέους ηλικίας 18-25 ετών που θα εμβολιαστούν και τη δημιουργία ειδικής ψηφιακής εφαρμογής για τον έλεγχο της εγκυρότητας των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης από καταστήματα εστίασης ή επιχειρήσεις διοργάνωσης εκδηλώσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε την κυβέρνηση ότι μεταβιβάζει τον ελεγκτικό ρόλο σε ιδιώτες.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης διερωτήθηκε εάν η κυβέρνηση έχει στα χέρια της γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σε σχέση με την διαπίστωση εμβολιασμού ή όχι από ιδιώτες και όχι από τους αρμόδιους κρατικούς λειτουργούς. «Στέλνετε το μήνυμα της καχυποψίας στην ελληνική κοινωνία τώρα που πρέπει να τη θωρακίσουμε και να προσέλθει για εμβολιασμό», είπε με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργο Γεωργαντά να διαβεβαιώνει πως η κυβέρνηση με τις υποδείξεις της Αρχής συνέταξε το κείμενο της τροπολογίας.

«Η γνωμοδότηση αν χρειαστεί να υπάρξει, θα υπάρξει», σημείωσε και πρόσθεσε πως υπάρχει η έγκριση της κυβερνητικής πρωτοβουλίας από την Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή για την εγκυρότητα των πιστοποιητικών, επεσήμανε ότι το μόνο που θα ελέγχεται θα είναι η εγκυρότητα του εγγράφου και όχι το εάν το έγγραφο αυτό είναι πιστοποιητικό εμβολιασμού, βεβαίωση νόσησης ή το αρνητικό αποτέλεσμα μιας μοριακής/ταχείας διάγνωσης.

Να ξεκαθαρίσει τη θέση του ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δυναμιτίζει την εφαρμογή του μέτρου και επί της ουσίας τάσσεται κατά των ελέγχων. «Όποιος δεν θέλει να εμβολιαστεί, μπαίνει σε περιορισμούς για προστασία δημόσιας υγείας, δεν είναι τιμωρητικό αυτό», είπε και σχολιάζοντας την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ περί διαχωρισμού των πολιτών, είπε: «Στον ΣΥΡΙΖΑ έχετε φτάσει να ακούτε επιχειρηματολογία του Πολάκη και της Ελληνικής Λύσης, ποια είναι η θέση σας; Να μπαίνουν όλοι; Λέτε διαχωρίζετε πολίτες, Λέτε φταίει η κυβέρνηση, η κυβέρνηση θα έφταιγε εάν δεν είχε διασφαλίσει τα εμβόλια», είπε και τόνισε πως όταν ο Παύλος Πολάκης ως πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας αναφέρει πως δεν έχει κάνει το εμβόλιο, επηρεάζει κόσμο.

Κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της άσκησε και η Ευαγγελία Λιακούλη από τον ΚΙΝΑΛ, ενώ ο Γιώργος Καμίνης κάλεσε την κυβέρνηση να δράσει υπεύθυνα, καθώς η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να ανεχθεί ψεκασμένους και συνωμοσιολόγους.

«Με αυτά που κάνετε, έχετε τρελάνει τον κόσμο», είπε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση ο Κωνσατντίνος Χήτας από την Ελληνική Λύση και στο ερώτημα εάν μπορούν να πάνε σε ένα εστιατόριο εμβολιασμένοι και μη, ο κ. Γεωργαντάς απάντησε: «Μετά τις 15 Ιουλίου, βεβαίως και μπορούμε να πάμε σε ένα στεγασμένο χώρο εστίασης. Εσείς θα πρέπει να έχετε αρνητικό τεστ ενώ εγώ έχω πιστοποιητικό εμβολιασμού. Στον έλεγχο που θα γίνει από την εφαρμογή στο κατάστημα «δεν θα φανεί τι έχει ο καθένας. Και οι δύο θα εισέλθουμε», είπε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ