ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στο Συνέδριο Economist: Το παλιό απέτυχε - Το κυρίαρχο δόγμα υποτιμά την κοινωνική προστασία

Τσίπρας στο Συνέδριο Economist: Το παλιό απέτυχε - Το κυρίαρχο δόγμα υποτιμά την κοινωνική προστασία
INTIME NEWS / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Εκτός πραγματικότητας χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας από το συνέδριο του Economist, λέγοντας ότι  αφήνει την Ελλάδα ακέφαλη απέναντι στα μεγάλα ζητήματα και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει και οδηγεί τη χώρα σε λάθος δρόμο.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος για μια νέα κοινή λογική μακριά από το δόγμα που θέλει ως την ατμομηχανή της προόδου, την εκμετάλλευση.

«Πολίτες, κράτη, διεθνείς οργανισμοί, ακόμα και επιχειρήσεις προσπαθούν να βρουν ένα ελάχιστο επίπεδο συνεννόησης που να πατά στην ίδια την πραγματικότητα. Την πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα οι περισσότεροι και αυτή που αύριο, αν δεν αλλάξουμε σήμερα, θα τη βιώσουμε όλοι. Ακόμα και οι πιο προνομιούχοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ξεκινώντας την ομιλία του και διερωτήθηκε: «Διανύοντας την τρίτη δεκαετία του 21ου, σε καιρό ειρήνης στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, γιατί φτάσαμε να αντιμετωπίζουμε ξανά υπαρξιακά ζητήματα;».

Όπως είπε, «η απάντηση κρύβεται σε ένα δόγμα που για πολλές δεκαετίες προσπάθησε να επικρατήσει σχεδόν ως φυσικός νόμος». «Ένα δόγμα το οποίο θέλει ως την ατμομηχανή της προόδου την εκμετάλλευση. Εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, εκμετάλλευση της φύσης, εκμετάλλευση του ισχυρού απέναντι στον αδύναμο», είπε, αποδίδοντας και στον πρωθυπουργό την άποψη ότι οι «ανισότητες» είναι στοιχείο της «ανθρώπινης φύσης».

«Ανεξάρτητα από τους σκοπούς, το παλιό απέτυχε», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι «ο κόσμος σήμερα είναι πιο άδικος από ποτέ» και ότι «ο πλανήτης θερμαίνεται περισσότερο από ποτέ».

«Σε αυτά τα δεδομένα, ήρθε και χτύπησε η πανδημία για να αναδείξει ακόμα μια πτυχή. Ότι το κυρίαρχο δόγμα, που υποτιμά την κοινωνική προστασία και τις δομές της δημόσιας υγείας, θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών, όχι σε 10-20-30 χρόνια. Αλλά σήμερα και ανά πάσα στιγμή», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη συνέχεια και στο ζήτημα της άρνησης των πολυεθνικών επιχειρήσεων να άρουν την πατέντα των εμβολίων. «Αυτός ο κόσμος των μεγάλων ανισοτήτων, όπου πλούσιες χώρες παίρνουν όλα τα εμβόλια και οι φτωχότερες τίποτα. Πλούσιες χώρες ρυπαίνουν εις βάρος της ζωής όλων. Και καταστρέφουν φυσικούς πόρους, εις βάρος της υγείας όλων. Είναι ένας κόσμος που δε μπορεί να προχωρήσει μπροστά, αν συνεχίσει στο ίδιο μοντέλο», υπογράμμισε.

«Ο Μητσοτάκης μιλά για άλλη χώρα»

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα της Ελλάδας, τονίζοντας ότι «άκουσα χθές τον κ. Μητσοτάκη να μιλά από αυτό εδώ το βήμα και νόμιζα ότι μιλά για κάποια άλλη χώρα.

Μια χώρα στην οποία το κράτος μοίρασε χρήμα και συγκράτησε την ύφεση, μια χώρα που η οικονομία της ανθίζει και ανοίγουν δουλειές, μια χώρα που θωράκισε το σύστημα υγείας, αναμόρφωσε το κράτος και ήδη εκτοξεύεται στο μέλλον.

Αυτό το παράλληλο σύμπαν που διαμορφώνει η εκκωφαντική απουσία αυτοκριτικής, αφήνει τη χώρα στην πραγματικότητα ακέφαλη απέναντι στα μεγάλα ζητήματα και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει».

Δείτε την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα:

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία σημείωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι επαναφέρει την οικονομία σε κανονικότητα, σε εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης και σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2023, στηρίζοντας ταυτόχρονα την κοινωνία.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη διαστρέβλωση της πραγματικότητας απ’ αυτή την τοποθέτηση.

Το Μεσοπρόθεσμο που ψήφισε η κυβέρνηση πριν λίγο καιρό προβλέπει ότι από ένα βαθύ έλλειμμα της τάξης του 7% το 2021 θα περάσουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% το 2023.

Για όσους μπορούν στοιχειωδώς να μετρήσουν τι σημαίνει αυτό, πρόκειται για δημοσιονομική προσαρμογή 9 μονάδων μέσα σε δύο χρόνια. Εννιά μονάδες ισοδυναμούν με 16 δις ευρώ! Μια δυσθεώρητη δημοσιονομική «προσαρμογή», για να το θέσω ευγενικά, την οποία θα επωμιστεί το σύνολο του ελληνικού λαού» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως σημείωσε, «για να καλυφθεί ένα τέτοιο κενό, η ίδια η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα καταργηθούν άμεσα όλα τα μέτρα στήριξης προς πάσα κατεύθυνση. Όλα τα μέτρα – ακόμη κι αυτά τα επιλεκτικά και ανεπαρκή που έλαβε- στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, θα παύσουν, αλλά θα παύσουν -κι εδώ είναι το πιο κρίσιμο- και όλες οι φοροελαφρύνσεις, που τόσο καιρό παρουσιάζονται από τον κ. Μητσοτάκη ως μόνιμες και μάλιστα διευρυνόμενες.

Αυτή είναι η αλήθεια των αριθμών. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η πρόβλεψη περί «επιστροφής στην κανονικότητα» εδράζεται και στην αδιανόητη πρόβλεψη περί εκρηκτικής αύξησης των εσόδων από τη φορολογία.

Την ώρα δηλαδή που υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις δίνουν αγώνα επιβίωσης, ο κ. Μητσοτάκης και το οικονομικό του επιτελείο όχι απλώς αποφασίζουν ότι δεν χρειάζονται καμία στήριξη, αλλά ότι θα είναι και σε θέση να πληρώνουν πολλαπλάσια.

Πόσο εκτός πραγματικότητας οικονομικής και κοινωνικής πρέπει να βρίσκεται κανείς για να κάνει τέτοιους σχεδιασμούς;» αναρωτήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το επικίνδυνο σχέδιο του Μητσοτάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε φέρνοντας ως «χαρακτηριστικότερο παράδειγμα για το λάθος δρόμο στον οποίο επιμένει να μας σέρνει ο κ. Μητσοτάκης από το σχέδιό του για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης».

«Ένα μνημείο ερασιτεχνισμού, που διογκώνει δυσθεώρητα το χρέος, θέτει σε διακινδύνευση τους κόπους σημερινών και μελλοντικών συνταξιούχων και εργαζομένων.

Κρούουμε, εδώ και καιρό, τον κώδωνα του κινδύνου για το σχέδιο αυτό. Σήμερα επιβεβαιωνόμαστε. Η ιδεοληπτική εμμονή της ΝΔ για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης θα κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο και τους φορολογούμενους σωρευτικά πάνω από 70 δισ.!

Δεν μιλάμε λοιπόν μόνο για ένα σχέδιο που θέτει σε διακινδύνευση τις καταβαλλόμενες και μελλοντικές επικουρικές συντάξεις, τις ήδη καταβληθείσες εισφορές των εργαζομένων, τις εισφορές των μελλοντικών εργαζόμενων που εκτίθενται στους κινδύνους των κεφαλαιαγορών, αλλά για ένα επικίνδυνο σχέδιο που προκαλεί γενικευμένο πρόβλημα στα δημόσια οικονομικά το οποίο θα πληρώσει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

Αδιαφάνεια γύρω από το Ταμείο Ανάκαμψης

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, «δεν είναι όμως μόνο το Μεσοπρόθεσμο και το αδιανόητο σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού που επιβεβαιώνουν ότι αυτή η κυβέρνηση χαραμίζει και για το εγγύς μέλλον τις πρωτοφανείς οικονομικές δυνατότητες που δίνονται στη χώρα και λειτουργεί εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας, είναι και το σχέδιό της για τους πόρους του Ταμείου ανάκαμψης που το αποδεικνύει περίτρανα».

«Οι σημερινές αποκαλύψεις για τις ενστάσεις της Κομισιόν στο ελληνικό σχέδιο για το ταμείο ανάκαμψης, επιβεβαιώνουν μέχρι κεραίας τις ανησυχίες και την κριτική μας.

Το σχέδιο της κυβέρνησης που ειρήσθω εν παρόδω συντάχθηκε εντελώς κρυφά από τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, προβλέπει ότι από τη χρηματοδότηση του ταμείου ανάκαμψης θα αποκλειστεί σχεδόν το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας.

Αφού τα δάνεια θα χορηγούνται από τις συστημικές τράπεζες με αποκλειστικά δικά τους κριτήρια, και ότι η ρευστότητα θα κατευθυνθεί σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν ούτως ή άλλως πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

Κι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με πολιτική επιλογή εις βάρος της πλειοψηφίας των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας αλλά και για μία διαδικασία που στερείται διαφάνειας. Δεν γνωρίζουμε ούτε τους όρους με τους οποίους θα δίνεται αυτή η χρηματοδότηση, ούτε ποιοι θα ωφεληθούν, ούτε γιατί, ούτε πόσο. Δεν γνωρίζουμε απολύτως τίποτα».

Οι τέσσερις μεγάλες προκλήσεις για το μέλλον της Ελλάδας

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε αναλυτικά στις «μεγάλες προκλήσεις» που επιφυλάσσει το μέλλον για την Ελλάδα. Η πρώτη πρόκληση, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η οποία έχει αποφασιστεί ότι θα γίνει, αλλά όχι το πώς θα γίνει. Στο πλαίσιο αυτό, στηλίτευση την αντίληψη, «που υιοθετεί η σημερινή κυβέρνηση είναι ότι αυτή θα προκύψει μέσα από τις ιδιωτικές επενδύσεις». «Μπορεί ο καθένας να κατανοήσει ότι αυτή η οπτική ανοίγει το δρόμο για να καταστεί η πράσινη μετάβαση η χειρότερη μορφή κοινωνικού αποκλεισμού», σχολίασε και αντιπαρέβαλε την πεποίθηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι «η πράσινη μετάβαση είναι μια ανάγκη που πρέπει να υλοποιηθεί όχι μόνο χωρίς κοινωνικές συγκρούσεις αλλά με τις πλατύτερες δυνατές συναινέσεις».

Ως δεύτερη πρόκληση παρουσίασε την «αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης» και αναφέρθηκε αρχικά στην εργασία, παραπέμποντας στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για «αύξηση του κατώτατου μισθού», «επέκταση των συλλογικών διαπραγματεύσων», «μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας πιλοτικά στις 35 ώρες», «ενίσχυση των Ελεγκτικών Μηχανισμών». Επίσης, τόνισε την ανάγκη για «ένα ισχυρό και αξιόπιστο κοινωνικό κράτος, με σχέδιο, πόρους και όραμα για την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική αλληλεγγύη και το ασφαλιστικό σύστημα».

Όσον αφορά το ζήτημα της οικονομίας, την τρίτη πρόκληση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι το βασικό πρόβλημα είναι «τα 17 δισ. που προστέθηκαν στο ιδιωτικό χρέος στα χρόνια της πανδημίας και ο νέος πτωχευτικός που ρευστοποιεί την περιουσία πολιτών και επιχειρήσεων» τα οποία χαρακτήρισε «βόμβες στα θεμέλια οποιασδήποτε αναπτυξιακής στρατηγικής». Επομένως, επανέλαβε την πρότασή του, για «διαγραφή μέρους οφειλών και ευνοϊκό διακανονισμό για τις υπόλοιπες οφειλές, προστασία πρώτης κατοικίας, νέο πλαίσιο ευνοϊκότερων ρυθμίσεων για τραπεζικές οφειλές».

Περνώντας στο ζήτημα των διαθέσιμων πόρων για αυτά, καταλόγισε στις τράπεζες ότι «απουσιάζουν ηθελημένα από την παραγωγική δραστηριότητα, δεν στηρίζουν με ρευστότητα την πραγματική οικονομία». Για το λόγο αυτό, δήλωσε ότι «προτεραιότητα» για το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι να ασκήσει το δικαίωμα «του κράτους ως μέτοχος στη διοίκηση των ιδρυμάτων για να γίνει ο τραπεζικός τομέας αρωγός της παραγωγικής δραστηριότητας». «Το μεγάλο όπλο της χώρας για τα επόμενα χρόνια είναι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης», είπε, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «δυστυχώς, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει άλλους σκοπούς, θέλοντας να χρησιμοποιήσει τους πόρους για να στήσει ένα νέο πελατειακό κράτος και να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα φιλικά σε αυτή επιχειρηματικά συμφέροντα».

Αναφερόμενος, δε στην ανάγκη για «φορολογική δικαιοσύνη», υπογράμμισε πως πρέπει να δημιουργηθεί ένα φορολογικό σύστημα που θα «διορθώνει την εξόφθαλμη αδικία» που ισχύει τώρα και δε θα αφήνει «περιθώριο για κόλπα, εξαιρέσεις, φοροαποφυγές, φοροδιαφυγή».

Ως τέταρτη μεγάλη πρόκληση χαρακτήρισε τη «θεσμική εξέλιξη της χώρας, ως μία σύγχρονη, ευρωπαϊκή, δημοκρατία» και αναφέρθηκε στην ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων και των ελευθεριών όλων των πολιτών, όπως των προσφύγων και των μεταναστών ή των ομόφυλων ζευγαριών. «Πρέπει να ζήσουμε σε ένα περιβάλλον δημοκρατίας και δικαιωμάτων όχι αστυνομοκρατίας, όπως βιώσαμε την περίοδο του λοκντάουν», υπογράμμισε.

«Η κοινωνική αλληλεγγύη είναι σήμερα το αναγκαίο αντίδοτο τόσο στην απόγνωση, τον ατομισμό αλλά και τον διχασμό που πάει να δημιουργηθεί με τις τελευταίες εξελίξεις με τον εμβολιασμό και τον κοινωνικό αυτοματισμό», κατέληξε ο Αλ. Τσίπρας, παραπέμποντας στον τίτλο του του φετινού Roundtable του Economist: «Από την κοινωνική αποστασιοποίηση, στην κοινωνική αλληλεγγύη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ