ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διμερείς επαφές Δένδια στο Ντουμπρόβνικ με άξονα την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων

Διμερείς επαφές Δένδια στο Ντουμπρόβνικ με άξονα την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων
Ο Νίκος Δένδιας με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι Twitter @ Nikos Dendias

Σειρά συναντήσεων με τους ομολόγους του σχεδόν όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων είχε στο περιθώριο του διεθνούς Φόρουμ του Ντουμπρόβνικ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

«Είχα σήμερα την ευκαιρία, εδώ στο Ντουμπρόβνικ, να συναντηθώ με τους συναδέλφους μου σχεδόν όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και να συζητήσουμε καταρχήν για την ευρωπαϊκή προοπτική τους, αλλά και επίσης για τους κινδύνους τους οποίους μπορεί να περιέχει η επιβλαβής απόπειρα τρίτων χωρών να έχουν επιρροή στα ζητήματα των Δυτικών Βαλκανίων» δήλωσε ο κ. Δένδιας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας του Φόρουμ.

Ιδίως ως προς τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, επισήμανε πως συζήτησε τα ζητήματα της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών και του υπογράμμισε την ανάγκη της πιστής εφαρμογής της, ιδίως στα θέματα που αφορούν στην ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας.

Σχετικά με τη συνομιλία του με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, ο Νίκος Δένδιας είχε αναφέρει νωρίτερα σε ανάρτησή του στο Twitter:

«Τόνισα ότι η συνεπής εφαρμογή της Συμφωνίας Πρεσπών αποτελεί προϋπόθεση για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών και των σχέσεων ΕΕ-Βόρειας Μακεδονίας».

Επίσης, τόνισε πως η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας με τη γνωστή αιρεσιμότητα.

Κατόπιν σύντομης συνάντησης με την υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας, Όλτα Τζάσκα, ο κ Δένδιας, επίσης σε ανάρτησή του, ανέφερε: «Συζητήσαμε για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων της Ελλάδας και της Αλβανίας και τη στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας».

Ως προς τη συνομιλία με τον Μαυροβούνιο ομόλογό του, Τζόρτζε Ραντούλοβιτς, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε: «Επανέλαβα την ισχυρή στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής του Μαυροβουνίου. Συζητήσαμε επίσης τις προκλήσεις στα Δυτικά Βαλκάνια και τις προσπάθειες επίλυσής τους σε ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Ο κ. Δένδιας συνομίλησε επίσης κατ' ιδίαν με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Josip Brkić. «Συζητήσαμε για τις διμερείς σχέσεις και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο Βόσνιος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη δωρεά της σε εμβόλια.

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε συνομιλία και με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις.

«Συζητήσαμε για τον στενό συντονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στην περιοχή, την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο» επισήμανε ο Νίκος Δένδιας σε ανάρτησή του στο Twitter σχετικά με τη συνάντηση με τον Μάθιου Πάλμερ.

Στο περιθώριο του Φόρουμ συναντήθηκε και με τους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παραβρέθηκαν στο Φόρουμ, τους υπουργούς Εξωτερικών της Μάλτας, της Σλοβενίας, της Κροατίας. Όπως σημείωσε στη δήλωσή του, συζήτησαν για το πώς θα μπορούσαμε να διευκολύνουμε την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Διαβάστε επίσης

Δένδιας στο Ντουμπρόβνικ Φόρουμ: Να αποκρούσουν τα Δ.Βαλκάνια κακόβουλες επιρροές τρίτων χωρών

ΔΗΜΟΦΙΛΗ