ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εμβολιασμός: Συνεχείς συσκέψεις στο Μαξίμου - Σκέψεις για διάγγελμα Μητσοτάκη

Εμβολιασμός: Συνεχείς συσκέψεις στο Μαξίμου - Σκέψεις για διάγγελμα Μητσοτάκη
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Συνεχείς είναι οι συσκέψεις από το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με στόχο να χτιστεί τείχος ανοσίας και να μπει φρένο στη μετάλλαξη Δέλτα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες πολύ συζήτηση γίνεται για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών με τις πληροφορίες να θέλουν επαγγελματικές κατηγορίες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πανδημίας όπως υγειονομικοί, εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας και εκπαιδευτικοί, να μπαίνουν πρώτες στη λίστα.

Εντός της εβδομάδας η κυβέρνηση, όπως έχει προαναγγελθεί, θα ανοίξει τα χαρτιά της για τις πρώτες ομάδες κρατικών λειτουργών για τις οποίες θα καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, αλλά και για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτού του σταδίου της επιχείρησης «Ελευθερία».

Με βάση το ερώτημα που είχε τεθεί στους ειδικούς αλλά και το πόρισμα της επιτροπής βιοηθικής θεωρούνται βέβαιοι οι υγειονομικοί υπάλληλοι μαζί με το διοικητικό προσωπικό και το υπόλοιπο δυναμικό των νοσοκομείων, καθώς και οι εργαζόμενοι στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Πάντως, η προετοιμασία κυβέρνησης και ειδικών για την οριστικοποίηση της συνταγής ισορροπίας ανάμεσα στην πανδημική έξαρση που τροφοδοτείται από τη μετάλλαξη «Δέλτα» και στην οικονομική κανονικότητα, μπαίνει στην τελική ευθεία.

Στην τακτική σύσκεψη για την Covid-19, υπό τον πρωθυπουργό, θα εξεταστούν οι νέες ψηφίδες στο μωσαϊκό των πιθανών προσαρμογών τόσο στο πλαίσιο λειτουργίας των κλειστών χώρων της εστίασης, αλλά και για την θέσπιση της υποχρεωτικότητας στους εμβολιασμούς για συγκεκριμένες κατηγορίες κρατικών υπαλλήλων.

Όπως πληροφορείται το CNN Greece, επί τάπητος θα τεθεί επίσης η πτυχή των κατασκηνώσεων και των δεδομένων που ανέκυψαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα, σε μια ούτως ή άλλως δύσκολη εξίσωση.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, υπενθύμιζαν ότι κατά πάγια πρακτική η ανάλυση της επιδημιολογικής κατάστασης, που θα υπαγορεύσει τις όποιες τροποποιήσεις στον καταρχήν σχεδιασμό, εκτείνεται και σε δείκτες πέραν του αριθμού των κρουσμάτων. Στα λεγόμενα…σκληρά δεδομένα όπως είναι η ηλικιακή κατηγοριοποίηση των διαγνώσεων αλλά και σε παραμέτρους βαρύτητας όπως η κινητικότητα, ο περιορισμός της οποίας αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα τροφοδότη της διασποράς του ιού.

Ο γρίφος για τους κλειστούς χώρους

Γρίφο αποτελεί το μοντέλο που τελικώς θα ισχύσει για τους κλειστούς χώρους. Συγκλίνουσες πληροφορίες θέλουν τη ζυγαριά των αποφάσεων να γέρνει προς τη χρονική μετάθεση εφαρμογής των μέτρων, τουλάχιστον κατά μια εβδομάδα, αντί για την πρεμιέρα της 15ης Ιουλίου, η οποία συμπεριλαμβανόταν στις κυβερνητικές ανακοινώσεις προ δεκαπενθημέρου.

Από την άλλη αυξάνονται οι υποστηρικτές της εναλλακτικής λύσης, την οποία εγκαίρως είχε δημοσιοποιήσει το CNN Greece, για κλειστούς χώρους αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Δηλαδή στο άνοιγμα της αυλαίας την ερχόμενη Πέμπτη, να υπάρχει διαθέσιμη η επιλογή στην ειδική πλατφόρμα στην ΕΡΓΑΝΗ, για τους επαγγελματίες, που θα θελήσουν να παράσχουν υπηρεσίες και σε ανεμβολίαστους με την επιδείξη αρνητικού αποτελέσματος διαγνωστικού ελέγχου.

Στο τραπέζι είναι η εισήγηση, που κατά τις ίδιες πληροφορίες δεν συγκεντρώνει οι πολλές πιθανότητες, για την έναρξη λειτουργίας των κλειστών χώρων που διαθέτουν τα καταστήματα εστίασης, με βάση τις κυβερνητικές ανακοινώσεις. Η υιοθέτησή του, ενέχει επιδημιολογικό ρίσκο και ταυτόχρονα περισσότερες ανάγκες στο ελεγκτικό κομμάτι, σε ένα δρακόντειο πλαίσιο που προβλέπει τσουχτερά πρόστιμα και αυστηρές διοικητικές καμπάνες για τους παραβάτες επιχειρηματίες αλλά και τους πελάτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ