ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακαλώτος: Χωρίς bail-in η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Τσακαλώτος: Χωρίς bail-in η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Νέο τοπίο για τις τράπεζες από τη Δευτέρα μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015 και την υπουργική πράξη της Κυριακής για τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου EUROKINISSI/Γιώργος Νικολαΐδης

Με διαδικασίες express συζητείται και ψηφίζεται αύριο Σάββατο από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να ανακοινώνει ότι την Κυριακή, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα εκδοθεί πράξη υπουργικού συμβουλίου, στην οποία θα περιλαμβάνονται οι λεπτομέρειες της μετατροπής των προνομιούχων μετοχών που θα έχει το Δημόσιο.

Ως ένα θετικό σήμα στην αγορά παρουσίασε την συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης στη διαδικασία, η οποία θα είναι μακροπρόθεσμη, ενώ χαρακτήρισε λάθος το γεγονός ότι οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις δεν έγιναν μαζί με τα κόκκινα δάνεια.

«Μέχρι τον Δεκέμβριο θα έχουμε αντιμετωπίσει και ανακεφαλαιοποίηση και κόκκινα δάνεια», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι το ΤΧΣ αναλαμβάνει την παρακολούθηση εξέλιξης των κόκκινων δανείων.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απέδωσε την καθυστέρηση στην κατάθεση του νομοσχεδίου στο γεγονός ότι υπήρχαν πολλά θέματα ανοιχτά μέχρι και την τελευταία στιγμή.

«Μέχρι την Τρίτη-Τετάρτη δεν ξέραμε αν τα CoCos (ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία) θα ήταν μέρος των κεφαλαιακών εργαλείων που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε», είπε και ανέφερε ως παράδειγμα των ασαφειών που υπήρχαν μέχρι την τελευταία στιγμή το θέμα της αντιμετώπισης των senior bond holders (ομολογιούχοι), καθώς σύμφωνα με την απόφαση του eurogroup θα είχε επιβληθεί «bail in» (κούρεμα) των ομολογιούχων, όμως τότε «θα ήμασταν ανοιχτοί σε αγωγές».

Φωνές αντιπολίτευσης

Το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου προκάλεσε αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ανικανότητα καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Μάκης Βορίδης από τη ΝΔ που θύμισε ότι ο υπουργός Οικονομικών όταν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση έλεγε πως δεν μπορεί να συζητήσει ένα νομοσχέδιο που πήρε στα χέρια του τελευταία στιγμή.

Για ευτελισμό της διαδικασίας, μίλησε ο Γιάννης Μανιάτης από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ έντονα επικριτικοί ήταν και οι εκπρόσωποι των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Θα σας αλλάξουν τις διοικήσεις των τραπεζών και θα σας τις πάρουν από τα χέρια. Μακάρι λέω εγώ, γιατί θα φτιάχνατε τα δικά σας τζάκια
ΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ

Πάντως, επί της ουσίας του νομοσχεδίου η κυβέρνηση φαίνεται πως αποσπά τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αφού ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ένωση Κεντρώων δήλωσαν ότι θα το στηρίξουν επί της αρχής, ενώ το Ποτάμι επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί αύριο στην Ολομέλεια.

«Έτσι όπως έχει γίνει η κατάσταση, χρειάζεται η ανακεφαλαιοποίηση, δεν θα παίξουμε με τα χρήματα των καταθετών», ανέφερε ο Μάκης Βορίδης, σημειώνοντας ότι η ΝΔ επιφυλάσσεται στα άρθρα.

«Χάσαμε 30 δισ. ευρώ εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης στις τράπεζες, αλλά το υπερψηφίζουμε επί της αρχής για να διασφαλιστούν οι καταθέσεις των Ελλήνων μικροκαταθετών», είπε ο Γιάννης Μανιάτης.

Από την πλευρά του ο Χάρης Θεοχάρης από το Ποτάμι υποστήριξε πως η κυβέρνηση χάνει τον έλεγχο του ΤΧΣ και κατ’ επέκταση των ελληνικών τραπεζών. «Θα σας αλλάξουν τις διοικήσεις των τραπεζών και θα σας τις πάρουν από τα χέρια. Μακάρι λέω εγώ, γιατί θα φτιάχνατε τα δικά σας τζάκια», ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ