ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Στη Θεσσαλονίκη η έναρξη της άτυπης προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ

Τσίπρας: Στη Θεσσαλονίκη η έναρξη της άτυπης προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ

Απόψε στις 8:00 μ.μ. ο Αλέξης Τσίπρας  μιλάει στο ανοιχτό θέατρο της Νεάπολης Θεσσαλονίκης.

Είναι ασυνήθιστο για έναν πολιτικό αρχηγό να κάνει ανοιχτή συγκέντρωση στα μέσα Ιούλη. Εκτός εάν… Εκτός εάν ετοιμάζεται για εκλογές. Και όντως ο κ. Τσίπρας προετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές. Στη Θεσσαλονίκη λοιπόν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σηκώνει την αυλαία μιας άτυπης προεκλογικής εκστρατείας. Επόμενος σταθμός του κ. Τσίπρα θα είναι την Πέμπτη η Κρήτη.

Η εκτίμηση και οι στόχοι

Ο διακηρυγμένος στόχος της θερινής εκστρατείας του κ. Τσίπρα είναι να παρουσιάσει στους πολίτες το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο μη διακηρυγμένος αλλά εξίσου προφανής στόχος του είναι να θέσει σε προεκλογική κινητοποίηση τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στην εκτίμηση ότι με το που θα το επιτρέψει η πορεία της πανδημίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναζητήσει παράθυρο εκλογών. Η εκτίμηση αυτή του κ. Τσίπρα απορρέει από την ανάλυση των τελευταίων κινήσεων της κυβέρνησης, τις οποίες η Κουμουνδούρου χαρακτηρίζει προεκλογικές.

Το βασικό όμως ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η πορεία της Οικονομίας. Μέχρι το 2023 η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κάνει δημοσιονομική προσαρμογή 9 μονάδων. Και αυτό, σε μια στιγμή που ο τουρισμός φαίνεται ότι ακολουθεί το κακό σενάριο και δεν θα δώσει την προσδοκώμενη ώθηση στην ανάπτυξη. Με το φάσμα των περιοριστικών μέτρων να έρχεται πιο κοντά, οι ιθύνοντες του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα αναζητήσει προεκλογική απόδραση.

Οι βασικές έννοιες

Στο εξής, οι τοποθετήσεις του κ. Τσίπρα αναμένεται να αρθρωθούν γύρω από τέσσερις άξονες:

Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την εκλογική νίκη έστω και με μία ψήφο, προκειμένου να συγκροτηθεί προοδευτική κυβέρνηση.

Ο διάλογος με τα «προοδευτικά κόμματα» για τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης πρέπει να γίνει σε προγραμματική βάση, με προτάσεις και αντιπροτάσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αυτή τη στιγμή επεξεργασμένη εναλλακτική κυβερνητική πρόταση.

Η «δικαιοσύνη» συνιστά μια ιδέα-κλειδί στην πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Στην Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά:

«Να επιστρέψουμε την πατρίδα μας στον δρόμο της δικαιοσύνης. Και έχουμε τα εφόδια, τα όπλα, που είναι το πρόγραμμά μας. Έχουμε την πείρα και τη θέληση. Μπορούμε με σημαία τη δικαιοσύνη και στήριγμα την κοινωνική πλειοψηφία να το καταφέρουμε.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ