ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΜέΡΑ25: Ο Βαρουφάκης βάζει ψηλά τον πήχη για τις εκλογές

ΜέΡΑ25: Ο Βαρουφάκης βάζει ψηλά τον πήχη για τις εκλογές
ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Διήμερη περιοδεία θα κάνει αύριο και την Τετάρτη ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 συνοδευόμενος από τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Μιχάλη Κριθαρίδη, θα επισκεφτεί το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι και την Πάτρα, όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους τοπικών φορέων. Τις προηγούμενες μέρες ο κ. Βαρουφάκης είχε κάνει ανάλογη περιοδεία σε Θεσσαλονίκη Κατερίνη και Λάρισα.

Ο στόχος

Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΜέΡΑ25, οι περιοδείες στην περιφέρεια έρχονται ως συνέχεια του διαρκούς συνεδρίου του κόμματος που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουνίου. Ο στόχος του κ. Βαρουφάκη είναι:

-Να παρουσιάσει τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος.

-Να φέρει το ΜέΡΑ25 πιο κοντά στα τοπικά προβλήματα κι αιτήματα.

-Να διευρύνει τη δικτύωση του κόμματος σε ό,τι αφορά τόσο τα μέλη όσο και τους φίλους του.

Η σκέψη στις εκλογές

Αν και τα στελέχη του ΜέΡΑ25 δεν το διατυπώνουν ευθαρσώς, στο πίσω μέρος του μυαλού τους είναι και η προετοιμασία των εκλογών. Θέλουν δηλαδή να βρίσκεται το κόμμα σε εγρήγορση ώστε να αποφευχθεί ο αιφνιδιασμός από μια ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Με την αισιοδοξία που του δίνουν τα πολύ θετικά αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, ο Γιάνης Βαρουφάκης βάζει ψηλά τον πήχη των επόμενων εκλογών. Φαίνεται ότι ο στόχος έχει τεθεί στο 5%. Πέρα από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που τον καθιστούν εφικτό, ο στόχος τίθεται αρκετά ψηλά για τα δεδομένα του ΜέΡΑ25, προκειμένου να αντεπεξέλθει το κόμμα στην πίεση από την πόλωση στις δεύτερες εκλογές –όλα δείχνουν ότι πάμε σε διπλές εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν.

Το 5ο Μνημόνιο

Σε ό,τι αφορά την πολιτική γραμμή του, το ΜέΡΑ25 επιμένει στην πολύ απαισιόδοξη ανάγνωση της οικονομικής συγκυρίας και προειδοποιεί για ένα νέο επερχόμενο Μνημόνιο. Σε σημερινή ανακοίνωση για το Eurogroup αναφέρεται ότι:

«Το μεσοπρόθεσμο της 1ης Ιουλίου, που πέρασε στα μουλωχτά εν μέσω θέρους, πίσω από την πλάτη του ελληνικού λαού και με την εκκωφαντική σιωπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν είναι τίποτα άλλο από το 5ο Μνημόνιο. Ένα τοξικότατο και ταξικότατο Μνημόνιο, που προβλέπει ακόμα και πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,7% από το 2025 και μετά, που συνιστούν νέα σκληρή και μεγαλύτερη λιτότητα για τους πολλούς.»

Απεύθυνση στη νεολαία

Πέρα από την άποψή του για την οικονομία, το ΜέΡΑ25 συνεχίζει μια πορεία προγραμματικού μετασχηματισμού, με στόχο να μη δίνει την αίσθηση ενός φορέα έκφρασης της απογοήτευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ενός μοντέρνου κόμματος που θέλει να εκφράσει κατά κύριο λόγο τον νεανικό ριζοσπαστισμό. Γι’ αυτό σηκώνει ψηλά θέματα όπως τα πανεπιστήμια, η αστυνομική βία, οι εξορύξεις, η αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη.

Ενδεικτική αυτή της προσπάθειας «εναλλακτικής» προσέγγισης είναι η συζήτηση του θα κάνει ο κ. Βαρουφάκης την Πέμπτη στις 8:00 μ.μ. μς τον Ken Loach, τον Roger Waters και τον Brian Eno με θέμα: «Τι μαθήματα μπορεί/πρέπει να μάθει η Αριστερά από το ποδόσφαιρο;» Βεβαίως, το ότι για τη μπάλα συζητάνε μόνο άντρες, δεν είναι και πολύ μοντέρνο…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ