ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Υψηλοί αντιπολιτευτικοί τόνοι ΣΥΡΙΖΑ χωρίς «χάιδεμα» των αντιεμβολιαστών

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Υψηλοί αντιπολιτευτικοί τόνοι ΣΥΡΙΖΑ χωρίς «χάιδεμα» των αντιεμβολιαστών
ΑΝΤΡΕΑ ΜΠΟΝΕΤΙ

Με πολύ προσεκτικό τρόπο αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Παρά τη σκληρή κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση, η Κουμουνδούρου δεν απέρριψε όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Η γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει 4 πυλώνες

Πρώτον, κατηγορεί τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ότι προσπαθούν να διχάσουν την κοινωνία, προκειμένου να καλύψουν την πλήρη αποτυχία τους στη διαχείριση της πανδημίας και του εμβολιασμού.

Δεύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται την αναγκαιότητα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για ορισμένες επαγγελματικές ομάδες, όπως οι υγειονομικοί.

Τρίτον, απορρίπτει τον αποκλεισμό των ανεμβολίαστων από τους κλειστούς χώρους, τον οποίο χαρακτηρίζει διχαστικό.

Τέταρτον, καλεί τους πολίτες να εμβολιστούν.

Είναι η προφανής η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να κρατήσει ψηλά τους αντιπολιτευτικούς τόνους, χωρίς να χρεωθεί χάιδεμα των αντιεμβολιαστών.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει:

«Πέρα από τον εμβολιασμό των υγειονομικών, ο οποίος αποτελεί μονόδρομο για την προστασία των ασθενών, ανακοίνωσε πως οι κλειστοί χώροι στην εστίαση θα λειτουργούν μόνο για τους εμβολιασμένους, πετώντας πάλι το μπαλάκι της αποτυχίας του στους καταστηματάρχες. Επιμένει στα διχαστικά προνόμια των εμβολιασμένων, όταν έχει εμβολιαστεί μόνο το 45% των πολιτών σε μεγάλο βαθμό με δική του υπαιτιότητα.»

Το κάλεσμα Τσίπρα

Στο κλείσιμο της χτεσινής συγκέντρωσης στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν σαφής:

«Σας καλώ λοιπόν όλους και όλες, το επόμενο διάστημα, πρώτα απ’ όλα να προσέχετε τους εαυτούς σας και τους κοντινούς σας ανθρώπους, σας χρειαζόμαστε ζωντανούς, σας χρειαζόμαστε υγιείς, να τηρούμε όλα τα μέτρα. Να φοράμε μάσκες και να προχωρήσουμε στον εμβολιασμό. Είναι το βασικό όπλο που μας έχει απομείνει, πρέπει ν’ αξιοποιήσουμε αυτό το όπλο.»

Μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι:

«Μόνο με κοινωνική αλληλεγγύη, με ενότητα και όχι με διχασμό» θα πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί. Ούτε με τον βούρδουλα, ούτε με φιλοδώρημα. Με πειθώ θα επιτευχθεί η αύξηση των εμβοαλιασμών.»

Η ισορροπία

Σε συνέντευξή του στο Open, ο Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε ότι απαιτείται μια ισορροπημένη τοποθέτηση στο ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε:

«Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες όπως είναι οι εργαζόμενοι στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή οι υγειονομικοί, σημείωσε ότι είναι ένα μέτρο που πρέπει να προχωρήσει, με πολύ μεγάλη προσοχή όμως και με ένα εξισορροπημένο σύστημα κινήτρων-αντικινήτρων, ώστε να μη φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ