ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκία: Στο υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε o Έλληνας πρέσβης για την υπόθεση της Γαλατασαράι

Τουρκία: Στο υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε o Έλληνας πρέσβης για την υπόθεση της Γαλατασαράι
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Lefteris Pitarakis

Στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εκλήθη ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα, Μιχαήλ-Χρήστος Διάμεσης, για την υπόθεση της Γαλατασαράι και την «αγενή συμπεριφορά» των ελληνικών αρχών απέναντι στην αποστολή της ποδοσφαιρικής ομάδας στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος», σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu.

H τουρκική ομάδα έφτασε το απόγευμα της Δευτέρας στην Αθήνα, ενόψει φιλικού αγώνα με τον Ολυμπιακό που τελικά ακυρώθηκε, καθώς επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη αρνούμενη να υποβληθεί σε τεστ κορωνοϊού και κατηγορώντας τις ελληνικές αρχές για «διακρίσεις».

Η αποστολή προσγειώθηκε κανονικά στο «Ελ. Βενιζέλος» για την φιλική αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό αλλά με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, δεν επετράπη η είσοδος της καθώς «αρνήθηκε να υποβληθεί σε rapid test».

Η Άγκυρα επέλεξε να δώσει πολιτικές προεκτάσεις στο γεγονός με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να επικοινωνεί με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, ζητώντας εξηγήσεις.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέθεσε την κατάσταση στις κανονικές της διαστάσεις, εξηγώντας το πρωτόκολλο και τη διαδικασία που ακολουθείται στις εισόδους της χώρας, λόγω των μέτρων κατά της διάδοσης του κορωνοϊού.

Τι πυροδότησε το επεισόδιο

Οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν την είσοδο της αποστολής της ομάδας στη χώρα λόγω μη τήρησης του πρωτοκόλλου για τον κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα, τα μέλη της αποστολής αρνήθηκαν να υποβληθούν σε rapid test για τον κορωνοϊό, προσκομίζοντας αντ' αυτού ένα PCR τεστ κορωνοϊου 72 ωρών, γεγονός που δεν έγινε δεκτό από τις ελληνικές αρχές.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και τρόπου εισόδου στη χώρα, υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο με την μέθοδο PCR ή έλεγχο με rapid test στη βάση υγειονομικού αλγορίθμου.

Τα μέλη της Γαλατασαράι δεν δέχτηκαν να υποβληθούν σε rapid test και εν τέλει αποχώρησαν για να επιστρέψουν στην Τουρκία με τον προπονητή Φατίχ Τερίμ και άλλα μέλη της αποστολής να εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την εξέλιξη.

Η αποχώρησή τος έγινε αφού επικοινώνησαν με την πρεσβεία της Τουρκίας, την τουρκική κυβέρνηση και την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και ύστερα, όπως λένε οι ίδιοι, από αναμονή 2 ωρών.

Χαρδαλιάς: Με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος

Ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, όπου παρέθεσε τη στάση των ελληνικών αρχών.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Ο αυριανός φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων του Ολυμπιακού και της Γαλατασαράι δεν γίνεται στο πλαίσιο κάποιας διεθνούς διοργάνωσης με εγκεκριμένο πρωτόκολλο εισόδου στη χώρα μας. Ως εκ του τούτου για την είσοδο της αποστολής της Γαλατασαράι εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ 2978/τ.Β' 7-7-2021 και σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 3 όπου προβλέπεται ρητά ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και τρόπου εισόδου στη χώρα, υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο με την μέθοδο PCR ή έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού covid 19 (rapid test) στη βάση υγειονομικού αλγορίθμου.

Στην περίπτωση της Γαλατασαράι το QR code του PLF έδειξε υποχρεωτικό rapid test για όλους τους εισερχόμενους. Η Πολιτική Προστασία ενεργοποίησε τον μηχανισμό της, έτσι ώστε να υπάρχουν πρόσθετα συνεργεία για να μη ταλαιπωρηθεί με αναμονές η τουρκική αποστολή, η οποία όμως αρνήθηκε να υποβληθεί σε rapid test σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα ελληνική νομοθεσία.

Δεδομένης της άρνησής τους με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής στη χώρα μας.

Στην Ελλάδα και δη στις διαδικασίες ελέγχου της Πολιτικής Προστασίας, εκπτώσεις σε θέματα Δημόσιας Υγείας δεν γίνονται και η εφαρμογή των νόμων είναι απαρέγκλιτη. Στην Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πλήρως σεβαστά και για τους κατοίκους της χώρας, αλλά και για τους επισκέπτες της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ