ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επενδύει στο διχασμό και ενδίδει στα χατήρια της διαπλοκής

Τσίπρας: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επενδύει στο διχασμό και ενδίδει στα χατήρια της διαπλοκής
ΙΝΤΙΜΕ

Δριμύτατη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που διεξάγεται σε επίπεδο Ολομέλειας αναφορικά με το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής σχετικά με την παραπομπή του Νίκου Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση στην υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών.

Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή

Αρχικά, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι μεταχειρίζεται τιμωρητικές πολιτικές για να επιβάλει την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, κάνοντας λόγο για «διχαστικές πρακτικές και μέτρα που ισοδυναμούν με το ρετσινόλαδο».

Χαρακτήρισε απαράδεκτη την απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Βουλή, με αφορμή τη συζήτηση που πραγματοποιείται για την παραπομπή ή μη του Νίκου Παππά, κάνοντας λόγο για «πολιτική δειλία».

Είπε δε ότι η συγκεκριμένη παραπομπή συνιστά φιάσκο και ότι οδηγεί σε μια αδιέξοδη μετωπική σύγκρουση, «ενώ συνιστά», όπως είπε, «παραδοχή πολιτικής ήττας για την κυβέρνηση».

«Ο πρωθυπουργός δεν διασύρει τον Παππά ή εμένα, αλλά διασύρει τη Δικαιοσύνη, για να γίνει αρεστός σε λίγους. Ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να αφήσει ποτέ στίγμα ηγέτη της δεξιάς παράταξης, γιατί πολύ απλά σπεύδει να κάνει όλα τα χατήρια της διαπλοκής. Θα δούμε μέχρι πότε θα το κάνει αυτό», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να «στήσει ένα αστείο κατηγορητήριο».

«Στήστε αυτά τα δικαστήρια. Ήταν παράσημά μας αυτά τα δικαστήρια, είναι παράσημά μας. Αλλά ό,τι και να κάνετε, ένα είναι που μένει στον ελληνικό λαό: Όσο και να ψάξετε, δεν θα βρείτε ούτε ένα ευρώ. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πιο έντιμη κυβέρνηση που πέρασε από τη μεταπολίτευση και μετά. Αυτό είναι που σας πονάει, γιατί αυτό συζητιέται στα καφενεία, γιατί τα δικά μας στελέχη δεν έστηναν offshore και Panama Papers», πρόσθεσε.

«Το δικό μας καθήκον είναι το δημόσιο συμφέρον και όχι να υπηρετούμε τη διαπλοκή. Εδώ υπάρχει μια παράταξη που κανείς δεν μπορεί να την ορίζει, καθώς την ορίζει μόνο το συμφέρον του ελληνικού λαού», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Νωρίτερα, για κατεδάφιση του σαθρού κατηγορητηρίου της ΝΔ έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής ο εγκαλούμενος Νίκος Παππάς, υποστηρίζοντας ότι ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι η υπόθεση που έστησε η κυβέρνηση θα κατέληγε σε φιάσκο. «Είναι μια στιγμή δικαίωσης γιατί κατέρρευσε με πάταγο το σαθρό κατηγορητήριο και ο πυρήνας του», είπε και πρόσθεσε: «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν».

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ οι ίδιοι οι κατήγοροι δεν βρήκαν στοιχεία για να τον κατηγορήσουν για το κακούργημα της δωροληψίας και για το λόγο αυτό, χρησιμοποίησαν από την αρχή ως πολιτικό αερόσακο στη σύγκρουσή τους με την αλήθεια, το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος».

Ο κ. Παππάς έκανε ακόμη λόγο, για χυδαία ψέματα και λάσπη που δέχτηκε, ενώ υπεραμύνθηκε του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, λέγοντας ότι και το δημόσιο εισέπραξε χρήματα και αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας στους τηλεοπτικούς σταθμούς.

«Ο καλύτερος μάρτυρας στην υπόθεση Παππά ήταν ο ίδιος ο κ. Παππάς. Τα sms του», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης και μίλησε «για προσπάθεια της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να ελέγξει τους αρμούς της εξουσίας». Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στα sms που αντάλλαξαν Παππάς – Καλογρίτσας και σημείωσε ότι ο κ. Παππάς «ο λεβέντης και το καμάρι μου, όπως τον μνημονεύει ο κ. Καλογρίτσας, επιχείρησε για λογαριασμό της κυβέρνησης να ελέγξει το τηλεοπτικό τοπίο στήνοντας και δικό της κανάλι, στο οποίο μπροστινός θα ήταν ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας». Εκ μέρους της πλειοψηφίας ο Δημήτρης Μαρκόπουλος κάλεσε τον Νίκο Παππά να απαντήσει πόσα μηνύματα είχε στείλει ή λάβει από τον κ. Καλογρίτσα, εάν γνώριζε για εικονικές συμβάσεις.«Ο κ. Παππάς δεν είναι σχολιαστής. Να μιλήσει τώρα», είπε και πρόσθεσε σε ότι αφορά στον Χρήστο : «Κάποιοι σχολίασαν το ότι τον πίεσα σκληρά να μιλήσει. Πιστεύω ακράδαντα πως ο Καλογριτσας επέλεξε να πει λίγα. Να κρατήσει μέσα του τα ...πολλά. Ηταν σάρκα από τη σάρκα του ΣΥΡΙΖΑ. Απέδειξε πως το «αριστερό αίμα νερό δεν γίνεται. Οι 14 ημέρες που κέρδισε αρνούμενος να έλθει να καταθέσει δήθεν για τπν εμβολιασμό του ήταν καθοριστικές. Άλλαξαν πράγματα. Σε αυτές της ημέρες παίχτηκαν πολλά».

«Πολιτική φαρσοκωμωδία και φιάσκο» βλέπει πίσω από την επιτροπή η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ ο Βασίλης Κεγκέρογλου ανέφερε ότι «επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι καταγγελίες μας για στήσιμο και μεθόδευση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τις προσπάθειες χειραγώγησης για τη δημιουργία ΣΥΡΙΖΑ Channel με μπροστινό τον Χρήστο Καλογρίτσα». Για το ΚΚΕ, όπως είπε ο Γιάννης Δελής αναδείχθηκαν πολιτικές αλλά όχι ποινικές ευθύνες. Το ΚΚΕ θα δηλώσει «παρών» στην ψηφοφορία.

Αποχωρεί από τη διαδικασία η Ελληνική Λύση, ενώ το ΜέΡΑ 25 δεν συμμετέχει στη διαδικασία, όπως δεν συμμετείχε και στις εργασίες της επιτροπής.

«Το ΜέΡΑ25 τονίζει πως η Βουλή αποτελεί νομοθετικό και όχι δικαστικό σώμα. Οι βουλευτές δεν είναι ούτε ανακριτές, ούτε εισαγγελείς. Επομένως είναι τα μικροπολιτικά συμφέροντα και η κοινοβουλευτική δύναμη που επιβάλλει το ένα ή άλλο πόρισμα και την άσκηση δίωξης ή όχι, και όχι η αντικειμενική δικαστική κρίση», αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΜέΡΑ 25.

Στη συζήτηση θα τοποθετηθεί ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ θα υπάρξει παρέμβαση και εκ μέρους της κυβέρνησης από τον Γιώργο Γεραπετρίτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ