ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας για Προανακριτική Παππά: Πολιτική δειλία η απουσία Μητσοτάκη - Απάντηση Γεραπετρίτη

Τσίπρας για Προανακριτική Παππά: Πολιτική δειλία η απουσία Μητσοτάκη - Απάντηση Γεραπετρίτη
INTIME NEWS/ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Ασπίδα προστασίας στον Νίκο Παππά που βρίσκεται αντιμέτωπος με την παραπομπή στο ειδικό δικαστήριο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος στην υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών ύψωσε ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζοντας τη σημερινή ημέρα συζήτησης του πορίσματος της προανακριτικής επιτροπής, «ημέρα ντροπής και κατάντιας για τη Βουλή».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την απουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από τη διαδικασία έκανε λόγο για ένδειξη πολιτικής δειλίας αλλά και παραδοχή της πολιτικής του ήττας στο θέμα της προανακριτικής.

«Είναι ημέρα ντροπής για ένα πρωθυπουργό που έχει χτίσει την πολιτική του σταδιοδρομία πάνω στον διχασμό, στις προσωπικές επιθέσεις και τη δολοφονία χαρακτήρα των πολιτικών του αντιπάλων. Από τα "Γερούν γερά", όταν η χώρα έδινε τη μάχη απέναντι στους δανειστές, μέχρι τα συλλαλητήρια για τη δήθεν προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών, που σήμερα δηλώνει ότι τιμά… Μέχρι τα ψέματα και τις αθλιότητες για τους πολιτικούς του αντιπάλους, ακόμη και αισχρά ψέματα που αμαυρώνουν τη μνήμη ανθρώπων που δεν βρίσκονται στη ζωή για να απαντήσουν, όπως αυτό για τον πατέρα μου», είπε και συμπλήρωσε πως «για πρώτη φορά στη ιστορία κυβερνητική πλειοψηφία αναγκάζεται να εξευτελιστεί, παραδεχόμενη ότι δεν προκύπτει κανένα στοιχείο για τη βασική κατηγορία για την οποία αποπειράται να παραπέμψει σε δίκη τον πολιτικό της αντίπαλο».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «παράσημο» για τον ΣΥΡΙΖΑ το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός του παραπέμπεται μόνον για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

«Δυο χρόνια μας ψάξατε και από τη καλή και από την ανάποδη. Προσπαθήσατε να φτιάξετε ψεύτικα σκάνδαλα, αποτύχατε. Προσπαθήσατε να στήσετε ειδικά δικαστήρια για υπουργούς μας. Πάλι τίποτα δε βρήκατε. Γιατί στήνετε δικαστήρια; Όχι γιατί βρήκατε ούτε ένα έστω ευρώ διασπάθισης δημόσιου χρήματος. Αλλά τον ένα τον πάτε σε δικαστήριο γιατί τόλμησε να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο για να αποδοθεί δικαιοσύνη στο σκάνδαλο Novartis και στις μίζες των εκατομμυρίων σε μεγαλογιατρούς αλλά και υπουργούς των δικών σας κυβερνήσεων. Και τον άλλο επειδή τόλμησε να βάλει τα λεφτά των νταβατζήδων, όπως τους έλεγε ο Καραμανλής, στο δημόσιο ταμείο. Για αυτό μας στήνετε δικαστήρια. Να τα χαίρεστε… Στήστε τα λοιπόν. Είναι παράσημά μας. Είναι τιμή μας και τα δύο», είπε και στο ίδιο ύφος συνέχισε, λέγοντας:

«Αλλά ότι και να κάνετε ένα είναι που μένει στον ελληνικό λαό. Για ένα ευρώ, δε μπορείτε να μας κατηγορήσετε. Γιατί όσο και να ψάξετε. Και ανάποδα να μας γυρίσετε, δε θα πέσει ούτε κέρμα. Γιατί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πιο έντιμη κυβέρνηση που πέρασε από τη μεταπολίτευση και μετά. Και αυτό είναι που σας πονάει. Μπορείτε να πείτε το ίδιο και για εσάς;».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στην πανδημία και τις πρόσφατες ανακοινώσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, καταλογίζοντας αποτυχία στην κυβέρνηση. Τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικότητας στους υγειονομικούς, ψέγοντας την κυβέρνηση ότι καθυστέρησε, τάχθηκε ωστόσο, κατά των γενικεύσεων, λέγοντας πως «δεν μπορεί παρά να αποτελεί επιλογή ελεύθερης βούλησης», καθώς «οι απειλές, οι διώξεις και οι καταδίκες, που μετατρέπουν το εμβόλιο από ευλογία ζωής σε ρετσινόλαδο, είναι πρακτικές που ανήκουν σε άλλο πλαίσιο σκέψης και οργάνωσης μιας κοινωνίας, όχι μιας δημοκρατικής κοινωνίας».

Στην παρέμβασή του αναφέρθηκε και στην υπόθεση της κοπέλας από την Ηλιούπολη, καλώντας την κυβέρνηση να απαντήσει εάν ο αστυνομικός είναι στέλεχος της ΝΔ και να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία και φωτογραφία των εμπλεκομένων, καθώς πρόκειται για ένα έγκλημα και πως δεν είναι προσωπικά δεδομένα ούτε κουτσομπολιό.

«Καταλαβαίνετε ότι το μήνυμα που στέλνετε με αυτή τη στάση είναι "μην μιλάτε"; Καταλαβαίνετε ότι φαίνεστε σαν να θέλετε κάποιους να καλύψετε;» διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ειδική αναφορά έκανε και σε δημοσίευμα για το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι «όλοι πρέπει να είναι ίσοι απέναντι στο νόμο», πως η δημοσιοποίηση κάποιων στοιχείων δεν είναι θέμα παραπολιτικής, προσθέτοντας ότι θα τα πει και μπροστά στον πρωθυπουργό και θα περιμένει να δοθούν εξηγήσεις. «Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πιο έντιμη κυβέρνηση που πέρασε από τη μεταπολίτευση και μετά και αυτό είναι που σας πονάει», είπε.

«Το θέμα του πόθεν έσχες είναι λυμένο εδώ και καιρό», σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα για την υπόθεση Παππά κι όσα περί παράσημου ανέφερε, είπε: «Η παράβαση καθήκοντος δεν είναι εύσημο η φύλλο συκής είναι μια μείζονα πολιτειακή μομφή και αυτή θα πρέπει να εκκαθαριστεί. Υπάρχει ζήτημα χειραγώγησης του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες που ενέχει και ποινικές ευθύνες».

Ο κ. Γεραπετρίτης κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να μην απαξιώνει την παραπομπή του πρώην υπουργού του για παράβαση καθήκοντος και απένειμε εύσημα στην πλειοψηφία για το άρτιο πόρισμά της, σε αντιδιαστολή με ότι έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση της Novartis.

Σε ό,τι αφορά τέλος στην υπόθεση της 19χρονης, υποστήριξε ότι η Δικαιοσύνη είναι εκείνη που δίνει στη δημοσιότητα τα ονόματα των εμπλεκομένων και πως σε μια ευνομούμενη πολιτεία υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας. Απαντώντας στις καταγγελίες ότι δεν υπήρξε δικηγόρος στο θύμα ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι οι μάρτυρες δεν δικαιούνται να έχουν νομική εκπροσώπηση στην προανάκριση.

Χαρακτήρισε μάλιστα, βαριά λέξη τον διχασμό που καταλογίζει στην κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι αν θέλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να δει τι σημαίνει αμφισημία και διχασμός ας κοιτάξει στα ενδότερα του κόμματος του και στο ποιους αγκαλιάζουν το αντιεμβολιαστικό κίνημα.

«Διχασμό δεν δέχομαι από εκείνη την ομάδα που χαρακτήριζε μαζικά ΝΔ παιδεραστές, που κάνει πολιτική ταυτοτήτων και διχάζει» είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ