ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού και απολύσεις: Επιμένει ο Βορίδης παρά τη διάψευση της Μιχαηλίδου

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού και απολύσεις: Επιμένει ο Βορίδης παρά τη διάψευση της Μιχαηλίδου
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ/ ΙΝΤΙΜΕ

Αν και η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου έσπευσε να σβήσει τη «φωτιά» που άναψε με δηλώσεις της περί απολύσεων που θα ακολουθήσουν μετά την αναστολή εργασίας για εκείνους που αν και υποχρεούνται να εμβολιαστούν δεν το πράξουν, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης επανήλθε, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι μια τέτοια ρύθμιση θα πρέπει να υιοθετηθεί.

Ο Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ, ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο απόλυσης μετά την παρέλευση της αναστολής εργασίας (πχ μετά από έναν μήνα αναστολής εργασίας άνευ αποδοχών, όπως διατυπώθηκε στην ερώτηση), για να ταχθεί υπέρ της άποψης αυτής.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε: «Θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση σε αυτό, και νομίζω ότι θα υπάρξει και ρύθμιση. Σε αυτό προσωπικά έχω την άποψή μου· θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει ρύθμιση. Για μένα η έννοια της αναστολής είναι μία έννοια μεταβατικότητας και προσαρμογής. Αλλά εν συνεχεία είναι προφανές ότι αυτό θα αποτελεί μία υγειονομική υποχρέωση. Παρεμπιπτόντως αυτό δεν είναι πρωτοφανές οι εργαζόμενοι παραδείγματος χάρη σε καταστήματα εστίασης είναι σαφές ότι τηρούν έχουνε και υγειονομικά πιστοποιητικά και πιστοποιήσεις της καλής τους υγείας. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος που έχει συγκεκριμένα νοσήματα να πάει να εργαστεί σε μια κουζίνα.

»Για προφανείς λόγους άρα λοιπόν αυτές οι υποχρεώσεις υγειονομικές που συνδέονται ορισμένα επαγγέλματα θα υπάρξουν ως υποχρέωση και για την αντιμετώπιση της πανδημίας για ορισμένα επαγγέλματα. Αν κάποιος δεν έχει αυτές τις προϋποθέσεις, είναι προφανές ότι θα βρίσκεται σε παραβίαση της συμβάσεως εργασίας του».

Σε διευκρινιστική, δε, ερώτηση εάν υπό αυτό το πρίσμα μπορεί κάποιος να απολυθεί, ο Μάκης Βορίδης απάντησε θετικά, σημειώνοντας ότι σε αυτήν την περίπτωση ο συγκεκριμένος εργαζόμενος δεν θα τηρεί αυτά που λέει ο νόμος για την εργασία του».

Ο ίδιος σχετικά με την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, επισήμανε ότι «προφανώς αυτά βρίσκονται στο τραπέζι προς εξέταση, σε επίπεδο σκέψης και δυνατότητας και θα κριθεί από την πορεία της πανδημίας».

Μιχαηλίδου: Λάθος η διατύπωσή μου

Νωρίτερα, η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου είχε ανασκευάσει τη δήλωσή της περί απολύσεων υπαλλήλων στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων σε περίπτωση που αρνούνται να εμβολιαστούν.

«Η πρωινή μου διατύπωση περί ρύθμισης που θα συνδέει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές δομές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων με απολύσεις, ήταν λάθος. Δεν πρόκειται να υπάρξει τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η οποία θα συνδέει την αποχή από την εργασία με άδεια άνευ αποδοχών λόγω μη εμβολιασμού, με απόλυση».

Η κυρία Μιχαηλίδου είχε δηλώσει στο Open: «Όσοι δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν μετά από κάποιο διάστημα θα απολυθούν (…) Μετά από κάποιο διάστημα, ένα μήνα, μετά την αναστολή σύμβασης και δεν έχει κάνει το εμβόλιο να υπάρχει το περιθώριο να απολυθεί...».

«Εδώ και ενάμιση χρόνο είμαστε κοντά στις δομές. Οι περισσότερες μονάδες διοικήσεις και εργαζόμενοι έχουν βάλει πλάτη. Κάνουμε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό όλων των ηλικιωμένων.... στις δημόσιες δομές έχει εμβολιαστεί μόλις το 43%», είπε και συνέχισε:

«Όταν ο εργοδότης δει ότι μέχρι τις 16 δεν έχει εμβολιαστεί ο εργαζόμενος στη δομή του δεν μπορεί να προσέρχεται», σημείωσε.

Χατζηδάκης: Δεν απολύεται κανείς

Η ανακοίνωση της κ. Μιχαηλίδου ήρθε μετά την διαβεβαίωση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη ότι κανένας δεν απολύεται, αλλά ισχύει ότι θα τεθούν σε άδεια άνευ αποδοχών μετά τις 16 Αυγούστου.

«Δεν απολύεται κανένας αλλά λέμε: Άδεια άνευ αποδοχών. Διότι ακριβώς εκεί η παρουσία τους αποτελεί (…) κίνδυνο για τους άλλους. Δε θες να κάνεις εμβόλιο; Μην κάνεις, αλλά τουλάχιστον πήγαινε στην άκρη για λίγο να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Θα προσληφθεί κάποιος άλλος, θα κάνει τη δουλειά σου εμβολιασμένος. Ε, αυτό είναι. Κοινή λογική είναι», τόνισε ο υπουργός Εργασίας στον ΑΝΤ1.

«Κανένας δεν θέλει να μπλέξει σε μια κατάσταση εκτός ελέγχου, ούτε η κυβέρνηση φυσικά, ούτε οι εργοδότες, ούτε οι εργαζόμενοι. Νομίζω ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε και να προχωρήσουμε με αίσθημα πατριωτισμού και ευθύνης», είπε

Τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά προσεκτικά στο θέμα των υποχρεωτικών εμβολιασμών, δεν κινήθηκε βιαστικά και απότομα, άφησε να εξελιχθεί η υπόθεση και έλαβε κάποια μέτρα.

Επίσης, η Ελλάδα, όπως είπε, ακολούθησε μέτρα που εφαρμόζονται και σε άλλες χώρες, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Εδώ υπάρχει εναρμόνιση με όσα γίνονται σε Γαλλία και Ιταλία».

Οι κατηγορίες των εργαζομένων που πρέπει να εμβολιαστούν υποχρεωτικά

Σημειώνεται πως όλοι οι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας υγείας, είτε υγειονομικοί είτε διοικητικοί θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί έως τις 16 Αυγούστου.

Επιπλέον, κάθε νεοεισερχόμενος φιλοξενούμενος στις μονάδες αυτές θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος υποχρεωτικά.

Σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών κανόνων επιβάλλεται στη δομή πρόστιμο 50.000 ευρώ, και σε περίπτωση υποτροπής 200.000 ευρώ, επιφυλασσόμενων τυχών ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων.

Ειδικότερα, η υποχρεωτικότητα στον τομέα αυτό αφορά στους εργαζόμενους σε:

α) Κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης

(β) Στέγες Υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες

(γ) Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες της Υπουργικής Απόφασης

(δ) Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων

(ε) Θεραπευτήρια Χρονίως Πασχόντων

(στ) Κλειστές δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας, στις οποίες φιλοξενούνται
ηλικιωμένοι ή άτομα με αναπηρία

(ζ) Ιδρύματα περίθαλψης χρονίως πασχόντων

(η) Οικοτροφεία

(ι) Ειδικά ιδρύματα

(ια) Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων

(ιβ) Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας

(ιγ) Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ)

Επιπλέον, προβλέπεται υποχρέωση εμβολιασμού όλου του προσωπικού των ιδιωτικών και δημόσιων δομών υγείας (διαγνωστικών Κέντρων Κέντρων Αποκατάστασης, Κλινικών, Νοσοκομείων, Δομών ΠΦΥ, κ.λπ.) έως 01-09-2021 (με μία τουλάχιστον δόση και ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου στον προβλεπόμενο ανά τύπο εμβολίου χρόνο).

Οι δημόσιοι φορείς θα προσλαμβάνουν προσωπικό σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ