ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πελώνη για υποχρεωτικό εμβολιασμό: Δεν θα συνδέεται με απολύσεις το νομοθετικό πλαίσιο που έρχεται

Πελώνη για υποχρεωτικό εμβολιασμό: Δεν θα συνδέεται με απολύσεις το νομοθετικό πλαίσιο που έρχεται
ΙΝΤΙΜΕ/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Δεν θα συνδέεται με απολύσεις το νομοθετικό πλαίσιο που έρχεται για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς των εργαζομένων σε δομές υγείας και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, διευκρίνισε η Αριστοτελία Πελώνη κατά τη σημερινή ενημέρωση με φόντο το άνοιγμα της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό των άνω των 15 ετών

Η κα Πελώνη ξεκίνησε την ενημέρωση αναφερόμενη στην οικονομία και την έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και της έναρξης των εκταμιεύσεων από την Κομισιόν.

«Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν για άλλη μια φορά. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» -που κατατέθηκε δεύτερο και εγκρίθηκε τρίτο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- είναι ένα από τα πρώτα δώδεκα που εγκρίθηκαν από το Ecofin. Είμαστε -όπως τόνισε σε σχετική ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- σε μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας:

«Στόχος τώρα είναι η βέλτιστη και ταχύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, που για τη χώρα μας ανέρχονται στα 30,5 δισ. ευρώ. Αναμένεται μάλιστα να εκταμιευθούν έως το τέλος Ιουλίου, τα πρώτα 4 δισ. ευρώ και έως το τέλος του έτους 7,5 δισ. ευρώ».

Στο μέτωπο της πανδημίας, καταγράφεται σημαντική αύξηση νέων κρουσμάτων, συνέχισε.

Είναι λοιπόν χρέος όλων μας -κομμάτων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εκκλησίας, συλλογικών φορέων- να ενώσουμε τη φωνή μας με αυτήν της επιστήμης και της λογικής προκειμένου να πειστούν όσοι συμπολίτες μας διατηρούν επιφυλάξεις για την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Το δίλημμα, λοιπόν, είναι σαφές: «Ή θα εμβολιαστούμε ή θα νοσήσουμε».

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει 9.480.000 εμβολιασμοί. Πάνω από 5.330.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει έστω μια δόση και περισσότεροι από 4.430.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Από τις 28 Ιουνίου μέχρι χθες 590.000 πολίτες έκλεισαν ραντεβού, πρόσθεσε, λέγοντας ότι 1 στα 3 ραντεβού είναι από πολίτες 18-29 ετών.

«Η εκστρατεία της πειθούς συνεχίζεται», είπε σε άλλο σημείο.

Αναφέρθηκε επίσης στο άνοιγμα της πλατφόρμας, σήμερα, για τα ραντεβού εμβολιασμού των εφήβων 15-17 ετών.

Κάθε 15 μέρες θα ανανεώνεται και θα εντάσσονται όσοι έχουν κλείσει τα 15, διευκρίνισε.

Υπενθύμισε επίσης ότι από αύριο μέχρι 31 Αυγούστου ξεκινάει η λειτουργία κλειστών χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας μόνο για καθήμενους και εμβολισμένους, ενώ τόνισε τα αυστηρά πρόστιμα που θα ισχύουν για τους παραβάτες.

Στο στάδιο των ερωτήσεων, αναφερόμενη στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, είπε πως την επόμενη εβδομάδα θα έρθει νομοθετικό πλαίσιο για τους εργαζομένους, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν θα συνδέει την υποχρεωτικότητα με απολύσεις. Το πλαίσιο για το δημόσιο, θα εξειδικευτεί εν ευθέτω χρόνο, συνέχισε.

Σε άλλη ερώτηση, η κ. Πελώνη έκανε γνωστό ότι έγινε δεκτή από τους θεσμούς η πρόταση του οικονομικού επιτελείου «για γενναίο σχήμα ρύθμισης για τους κορωνό-πληκτους, το οποίο θα ανακοινωθεί προσεχώς από τον κ. Σταϊκούρα».

Ερωτηθείσα σχετικώς η κυβερνητική εκπρόσωπος επιβεβαίωσε πως στην επιτροπή Λοιμωξιολόγων «συζητείται η αυστηροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου, που αφορά στις κατασκηνώσεις», ενώ κληθείσα να σχολιάσει δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνι Γεωργίαδη περί τοπικά lockdown μόνον για τους ανεμβολίαστους σημείωσε ότι «πρόθεση της κυβέρνήσης είναι να μην πάει σε οριζόντια lockdown και δεν θα πάει σε τέτοια, από τη στιγμή που υπάρχει η ασπίδα του εμβολιασμού, την οποία πρέπει όλοι να αξιοποιήσουν». Προσέθεσε, δε, ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε σημειακές παρεμβάσεις, εφ όσον κάτι τέτοιο χρειαστεί, υπενθυμίζοντας ότι η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο.

Κληθείσα να σχολιάσει τις χθεσινές αντι-εμβολιαστικές διαδηλώσεις, η κα Πελώνη απάντησε μονολεκτικά: «Κρίμα».

Αναφορικά με τις πολιτικές προεκτάσεις που πήρε η υπόθεση της 19χρονης στην Ηλιούπολη, την οποία φέρεται να είχε απαγάγει και να εξέδιδε έναντι αμοιβής ένας πρώην αστυνομικός, η κ. Πελώνη απάντησε κατηγορηματικά ότι ο αστυνομικός δεν είναι μέλος της Νέας Δημοκρατίας.

Τέλος σε ερώτηση σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού, επικαλούμενος δημοσιεύμα εφημερίδας, η κ.Πελώνη έκανε λόγο για «ξαναζεσταμένο φαγητό» τονίζοντας ότι «ο κ. Τσίπρας πρέπει να έχει πολλά προβλήματα στο εσωτερικό του για να ξαναζεσταίνει το ίδιο φαγητό».

Προσέθεσε, μάλιστα: «Δεν νομίζω πως υπάρχει συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα. Υπάρχει σχετική ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, πρόκειται για ξαναζεσταμένο φαγητό, δεν υπάρχει καμία σκιά, όπως έχουν ξεκαθαρίσει όλες οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, ας κάνει ο κ. Τσίπρας ό,τι τον φωτίσει ο Θεός».

Δείτε την ενημέρωση:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ