ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματικές πηγές για μνημόνιο με Αραβικό Σύνδεσμο: Επιβεβαιώνει τους δεσμούς με τον Αραβικό κόσμο

Διπλωματικές πηγές για μνημόνιο με Αραβικό Σύνδεσμο: Επιβεβαιώνει τους δεσμούς με τον Αραβικό κόσμο
INTIME

Η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών και της Γενικής Γραμματείας του Αραβικού Συνδέσμου, η οποία έλαβε χώρα στο Κάιρο πριν από λίγες μέρες, αποτελεί επιστέγασμα των προσπαθειών εμβάθυνσης των ήδη στενών δεσμών της Ελλάδας με τον Αραβικό κόσμο, σημειώνουν διπλωματικές πηγές.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το μνημόνιο προβλέπει τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών και του γενικού γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, τουλάχιστον μια φορά κατ' έτος, καθώς και τακτικές επαφές σε υπηρεσιακό επίπεδο. Επίσης, θεσμοθετεί επαφές μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών και των Αράβων πρέσβεων στην Αθήνα, καθώς και συντονισμό μεταξύ των Μονίμων Αντιπροσωπειών στη Νέα Υόρκη.

Οι διαβουλεύσεις αυτές θα καλύπτουν θέματα αμοιβαίου πολιτικού ενδιαφέροντος, αλλά θα εξετάζουν και την προοπτική συνεργασίας σε τομείς όπως το εμπόριο, η προστασία του περιβάλλοντος, ο τουρισμός και οι νέες τεχνολογίες.

Όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, από ελληνικής πλευράς, το ενδιαφέρον εστιάζεται στους εξής άξονες:

Καταρχήν, χτίζοντας στη βάση των διμερών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και των Αραβικών κρατών, που αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δημιουργείται ένα πλέγμα επαφών σε πολυμερές επίπεδο, το οποίο θα επιτρέψει την προώθηση των ελληνικών θέσεων, αλλά και των ελληνικών υποψηφιοτήτων σε διεθνή fora, όπως τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και σε οργανισμούς στους οποίους εξ' ορισμού δεν μετέχει η Ελλάδα, όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Η συνεργασία αυτή θεμελιώνεται σε κοινές αξίες και κοινές αρχές, όπως ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η διασφάλιση της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, καθώς και η αποφυγή ανάμιξης στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων κρατών.

Ειδικότερα ως προς το τελευταίο σημείο, υπενθυμίζεται ότι κατά την διάρκεια της υπουργικής Συνάντησης του Αραβικού Συνδέσμου τον περασμένο Οκτώβριο δημιουργήθηκε ομάδα εργασίας η οποία παρακολουθεί την ανάμιξη της Τουρκίας στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών. Στην ομάδα αυτή συμμετέχουν η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράκ, το Μπαχρέιν και η Σαουδική Αραβία.

Η συνάντηση επιβεβαίωσε την σύγκληση των απόψεων μεταξύ της Ελλάδας και των Αραβικών κρατών όσον αφορά τις προκλήσεις στην περιοχή, όπως η κατάσταση στη Λιβύη, στη Συρία, η ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση στον Λίβανο, και βεβαίως η αντιμετώπιση του τουρκικού αναθεωρητισμού, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Επικοινωνία Νίκου Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου

Υπενθυμίζεται ότι τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, είχε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνέχεια της συνάντησής τους στις Βρυξέλλες.

Στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκαν η ενίσχυση των διμερών σχέσεων και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον Αιγύπτιο ομόλογό του για τη συνάντησή του με το γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

Την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας,και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμέτ Αμπντούλ Γκέιτ, υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και του διεθνούς οργανισμού, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τα αραβικά κράτη.

«Το Μνημόνιο Συνεργασίας θεσμοθετεί τις πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών και μεταξύ Ελλάδας και Μελών Αραβικού Συνδέσμου» επισήμανε σε σχετική ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Δένδιας, ενώ ως προς τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, σημείωσε:

«Στο επίκεντρο [βρέθηκαν] οι στενοί δεσμοί Ελλάδας και Αραβικού Kόσμου και η οικοδόμηση στενότερων δεσμών συνεργασίας με στόχο την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και την προώθηση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».

Ο Αχμέτ Αμπντούλ Γκέιτ επιφύλαξε θερμή υποδοχή στον υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος τόνισε προς τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου ότι «η σημερινή υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας αποτελεί το επιστέγασμα των κοινών μας προσπαθειών, δημιουργεί τις βάσεις για την ενίσχυση των πολιτικών διαβουλεύσεων και ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μεταξύ του Αραβικού Συνδέσμου και της Ελλάδας, καθώς επίσης και μεταξύ της Ελλάδας και των αραβικών κρατών».

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «η Ελλάδα διατηρεί παραδοσιακά πολύ στενές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο. Είναι χάρη στους Άραβες δασκάλους που έργα αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων γίνανε γνωστά στη Δύση. Οι Έλληνες μελέτησαν εδώ στην Αίγυπτο» και προσέθεσε ότι «η Ελλάδα πάντα υποστήριξε την επιθυμία του αιγυπτιακού λαού για ανεξαρτησία και ευημερία».

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας έστειλε μηνύματα σε χώρες της περιοχής επισημαίνοντας:

«Σήμερα με τον Αραβικό Σύνδεσμο, αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις, με χώρες της περιοχής μας και έθνη που δεν ανήκουν στον Αραβικό Σύνδεσμο, αλλά μέσω των ενεργειών τους, αποτελούν μία πολύ σοβαρή απειλή στην σταθερότητα της περιοχής. Παρεμβαίνουν στρατιωτικά ή άμεσα προσπαθώντας να δημιουργήσουν σφαίρες επιρροής και να αναβιώσουν θρησκευτικές αυτοκρατορίες που θάφτηκαν στους αιώνες, υπονομεύοντας την τάξη που έχει δημιουργηθεί».

Και ο κ. Δένδιας συμπλήρωσε: «Η κοινή μας απάντηση θα πρέπει να βασίζεται σε κοινές μας αρχές και αξίες: Το σεβασμό της αυτοκυριαρχίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών της περιοχής, στη Λιβύη, τη Συρία και το Ιράκ», απευθύνοντας έκκληση για την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων συμπεριλαμβανομένων των μισθοφόρων από αυτές τις χώρες.

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «υπογραμμίζουμε την πλήρη μας δέσμευση στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας. Καταδικάζουμε σθεναρά ενέργειες κρατών που απειλούν ή που κάνουν χρήση βίας ενάντια στις γειτονικές τους χώρες, παραβιάζοντας κατάφορα το χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Τασσόμαστε υπέρ της μη παρέμβασης κρατών σε εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών. Καταδικάζουμε όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες, απειλές σε συμμαχικά κράτη και τις τρομοκρατικές ενέργειες οι οποίες αποσταθεροποιούν την περιοχή μας».

Και ο υπουργός Εξωτερικών κατέληξε: «Το μνημόνιο που υπογράψαμε σήμερα δεν είναι απλά μία ευκαιρία για την ενίσχυση των σχέσεών μας και των πολιτικών μας διαβουλεύσεων. Εμείς πιστεύουμε ότι ανοίγει νέες λεωφόρους συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των αραβικών κρατών και του Αραβικού Συνδέσμου. Και επίσης, ανοίγει το δρόμο για άλλες διεθνείς συνεργασίες. Η Ελλάδα θα προσπαθήσει να ενισχύσει το διάλογο ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο.

«Και ελπίζουμε ότι τα αραβικά κράτη θα βοηθήσουν επίσης εμάς για να εκφράσουμε τις ευαισθησίες μας σε άλλα περιφερειακά όργανα όπως τον Οργανισμό Ισλαμικών κρατών. Επιθυμούμε να δημιουργήσουμε μία γέφυρα φιλίας ανάμεσα στην Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο ενισχύοντας τις διμερείς μας σχέσεις με αραβικά κράτη, πραγματοποιώντας σημαντικές συμφωνίες, συμφωνίες που δε θα μπορούσαμε να φανταστούμε παλαιότερα. Και προωθώντας διμερείς πρωτοβουλίες που μπορούν να φέρουν τα κράτη της περιοχής πιο κοντά, ενισχύοντας τη συνεργασία μας σε τομείς-κλειδιά, όπως ενέργεια, τουρισμό, υγεία και μεταφορές».

Τέλος, ο κ. Δένδιας προσκάλεσε τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου να επισκεφθεί την Αθήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ