ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πόλεμος» 45 ημερών κατά της Δέλτα - Τα έκτακτα μέτρα και το «παράθυρο» στην υποχρεωτικότητα

«Πόλεμος» 45 ημερών κατά της Δέλτα - Τα έκτακτα μέτρα και το «παράθυρο» στην υποχρεωτικότητα
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Στον… «πόλεμο» των 45 ημερών για την αποτελεσματική ανάσχεση του τέταρτου κύματος, η κυβέρνηση δείχνει έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα «όπλα» για να κλείσει, πριν την υποτροπή, κάθε «υγειονομικό» μέτωπο.


Η αυστηροποίηση του πλαισίου λειτουργίας των κατασκηνώσεων, για την οποία το CNN Greece είχε εγκαίρως δημοσιοποιήσει αλλά και το «καμπανάκι» Χαρδαλιά για νέα έκτακτα μέτρα, τοπικού χαρακτήρα συμπίπτει χρονικά με την γιγαντιαία επιχείρηση για το χτίσιμο του τείχους ανοσίας.

Σε αυτό το πεδίο, και ενώ αδειάζει η άμμος στην κλεψύδρα, για την εισαγωγή της νομοθετικής ρύθμισης για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, ήδη διακρίνονται θετικά σημάδια που αφορούν στην επιτάχυνσή του που δεν επιτρέπουν όμως επανάπαυση. Στο μέτωπο της υποχρεωτικότητας, φαίνεται παρά τις διαβεβαιώσεις, συντηρείται η συζήτηση για επέκταση της περιμέτρου και στην εκπαίδευση, που συνδέεται με το σήμα, όπως αυτό εκπέμφθηκε από την αρμόδια υπουργό, Νίκη Κεραμέως, ότι τη νέα σχολική χρονιά όλες οι βαθμίδες θα λειτουργήσουν με ασφάλεια αλλά και με τη φυσική διαδικασία, δηλαδή με δια ζώσης διδασκαλία.
«Τρεις στους τέσσερις εκπαιδευτικούς μας, το 73%, έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού. Όμως χρειαζόμαστε περισσότερους εμβολιασμούς. Απευθύνω πρόσκληση στους εκπαιδευτικούς και τους φοιτητές μας να εμβολιαστούν. Πέρυσι είχαμε την πανδημία, όμως δεν είχαμε αυτό το υπερόπλο που έχουμε σήμερα, το εμβόλιο», είπε η κ. Κεραμέως.

Από το Μέγαρο Μαξίμου η φάση της υποχρεωτικότητας έχει ξεκαθαριστεί ότι θα ξεδιπλωθεί με σταδιακό τρόπο, ωστόσο οι κυβερνητικές κεραίες συλλέγουν και μηνύματα, για την ανάγκη διεύρυνσης της και σε άλλες κοινότητες κρατικών λειτουργών, όπως οι εκπαιδευτικοί. Τη συγκεκριμένη καταγραφή, από τις επαφές του σε 14 δήμους, θα μεταφέρει, όπως προανήγγειλε. στον πρωθυπουργό, ο υπουργός, Αναπληρωτής Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας που τρέχει την εκστρατεία πειθούς, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, στην περιφέρεια.

«…Μου έχει τεθεί το ζήτημα της υποχρεωτικότητας για διάφορες επαγγελματικές κατηγορίες από πάρα πολλούς, όχι μόνο δημάρχους αλλά από ανθρώπους της κοινωνίας των πολιτών και του επαγγελματικού κόσμου, από αγροτικούς συνεταιρισμούς, μέχρι επιμελητήρια και από οποιονδήποτε μεμονωμένο πολίτη», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο κ. Πέτσας.

Η αυλαία

Εν τω μεταξύ εντός της ημέρας αναμένεται, η έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης, με την οποία θα αποκρυσταλλώνεται το επικαιροποιημένο σχέδιο για τον τρόπο λειτουργίας, των κλειστών χώρων ψυχαγωγίας. Από σήμερα σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών. Επιπλέον οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα μπορούν να λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και να συμπληρώνουν το 85% της χωρητικότητάς τους. Οι εξωτερικοί χώροι στους οποίους λειτουργούν οι επιχειρήσεις αυτές μπορεί να είναι αμιγείς ή μικτοί. Οι αθλητικοί αγώνες θα διεξάγονται με θεατές μόνο σε αμιγείς χώρους, κλειστούς ή ανοιχτούς και η χωρητικότητά τους θα ανέρχεται στο 80%.

Οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί:

-Στην πρώτη παράβαση για τα καταστήματα κάτω των 200 τ.μ., το διοικητικό πρόστιμο ορίζεται στα 2.000 ευρώ και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας από την επομένη, ενώ για τα καταστήματα άνω των 200 τ.μ., το πρόστιμο θα είναι 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας επίσης από την επομένη για 7 ημέρες.

-Στην περίπτωση δεύτερης παράβασης, για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως τετραγωνικών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επομένη για 15 ημερολογιακές ημέρες.

-Σε περίπτωση τρίτης παράβασης, για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας, προβλέπεται προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας του καταστήματος για 60 ημερολογιακές ημέρες.

Οι αλλαγές

Την ίδια στιγμή η ανησυχητική τάση που διαγράφει το ιιικό φορτίο και η αλλαγή των επιδημιολογικών δεδομένων οδήγησαν στην επανεξέταση του υγειονομικού πρωτοκόλλου για τις κατασκηνώσεις. Έτσι:

-Για την είσοδο στην κατασκήνωση κατά την έναρξη της κατασκηνωτικής περιόδου οι μη εμβολιασμένοι κατασκηνωτές και εργαζόμενοι πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα rapid 48 ωρών ή αρνητικό αποτέλεσμα PCR 72 ωρών.

-Κατά την διάρκεια της κατασκηνωτικής περιόδου τα παιδιά θα ελέγχονται με την μέθοδο του self test σε εβδομαδιαία βάση, ενώ οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι θα υποβάλλονται σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα, μια με την μέθοδο του self test και μια με rapid.

-Επιπλέον, δεν θα επιτρέπονται τα επισκεπτήρια εκτός αν υπάρχει έκτακτη ανάγκη ή αποχώρηση παιδιού.

Περισσότερα test

Στον ίδιο καμβά εντάσσονται και οι επιπλέον πρόνοιες, με αιχμή τους διαγνωστικούς ελέγχους για δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Κατά την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων οι περιφερειακές ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και οι Δήμοι Ιητών, Θήρας και Πάρου έχουν κατηγοριοποιηθεί σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης. Από σήμερα μεταβαίνουν επιπλέον ΚΟΜΥ στις παραπάνω 6 περιοχές για εκτεταμένο testing και από αύριο οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα (μια φορά με τη μέθοδο του self test και μια με αυτή του rapid), με ταυτόχρονη υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Η υποχρέωση για testing δυο φορές την εβδομάδα (μια με τη μέθοδο του self test και μια με rapid) αφορά και στα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ