ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για νέα ΚΑΠ: Θα κερδίσουμε το στοίχημα - Χρειαζόμαστε συμμάχους τους αγρότες

Μητσοτάκης για νέα ΚΑΠ: Θα κερδίσουμε το στοίχημα - Χρειαζόμαστε συμμάχους τους αγρότες
INTIME NEWS / ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Ιουλίου καταφέραμε και πετύχαμε να αποτρέψουμε τον κίνδυνο της εξωτερικής σύγκλισης και να διασφαλίσουμε για τη χώρα μας ουσιαστικά τους ίδιους πόρους με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, για την ακρίβεια 19,3 δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε αυτό το πολύ φιλόδοξο σχέδιο», δήλωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εκδήλωση σχετικά με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έγινε απόψε στην Τρίπολη.

Η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα και αναλύει μέσα από μια σειρά οκτώ ερωτήσεων - απαντήσεων τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική για την χρονική περίοδο 2023 - 2027.

H νέα η Κοινή Αγροτική Πολιτική μέσα από 8 ερωτήσεις - απαντήσεις

Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε την αποφασιστικότητά του να κερδηθεί το στοίχημα της νέας ΚΑΠ από την συνδιάσκεψη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, και υπενθύμισε ότι:

«Γι’ αυτό και υπάρχει τόσο σημαντική πρόβλεψη στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική για την ενίσχυση τέτοιων συνεργατικών σχημάτων, τα οποία δεν θα μπορούν πια να είναι μόνο η εξαίρεση, θα πρέπει να είναι ο κανόνας. Και, βέβαια, αυτό σημαίνει ότι ο αγρότης από παραγωγός γίνεται επιχειρηματίας, δεν πρέπει να τη φοβόμαστε αυτήν τη λέξη, με τις ευκαιρίες αλλά και τις ευθύνες που αυτό σημαίνει».

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των τοπικών παραγωγιικών φορέων και της αυτοδιοίκησης, ο πρωθυπουργός έθεσε στην αιχμή της κυβερνητικής στρατηγικής, τον εκσυχρονισμό των καλλιεργειών, τις υποδομές, την τεχνολογία και την καινοτομία.

«Δεν θα είμαστε, δεν πρέπει ποτέ να είμαστε ανταγωνιστικοί και δεν θα είμαστε ανταγωνιστικοί αν πάμε να παίξουμε το παιχνίδι του χαμηλού κόστους. Αυτό ισχύει συνολικά για την ελληνική οικονομία, ισχύει πρωτίστως για τον πρωτογενή τομέα. Θα παίξουμε και θα κερδίσουμε στο παιχνίδι της ποιότητας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως πλέον δεν πρέπει πλέον να μιλάμε για μεσογειακή αλλά για ελληνική διατροφή. «Ελληνική διατροφή. Με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, με υψηλή προστιθέμενη αξία, με προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας τα οποία θα πρέπει όχι απλά να αποτελούν τον πυρήνα της εγχώριας, της εθνικής μας διατροφής, αλλά να διεκδικήσουν και τη θέση που τους αξίζει στις αγορές του εξωτερικού», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν μπορούμε πια να ανεχτούμε αυτές τις πολύ μεγάλες διαφοροποιήσεις μεταξύ των πόλεων και της υπαίθρου. Κατά συνέπεια προτεραιότητες που έχουν να κάνουν όχι απλά με τη στήριξη του εισοδήματος του αγρότη, αλλά με τον τρόπο με τον οποίο θα γεφυρώσουμε αυτές τις ανισότητες, προσωπικά για εμένα όλες αυτές οι πολιτικές έχουν πολύ μεγάλη σημασία», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη σύνδεσης του πρωτογενούς τομέα και με το τουριστικό προϊόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ