ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύπρος - Βαρώσια: Η EE ζητά από τον Ερντογάν σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου

Κύπρος - Βαρώσια: Η EE ζητά από τον Ερντογάν σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου
Τουρκάλες έποικοι στην κατεχόμενη Κύπρο στις εορταστικές εκδηλώσεις που έγιναν για την 47η επέτειο από την τουρκική εισβολή παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP Photo/Nedim Enginsoy

Πλήρη σεβασμό των αποφάσεων του ΟΗΕ ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην κατεχόμενη Κύπρο και την εξαγγελία για μερικό άνοιγμα προς εκμετάλλευση της περίκλειστης από την τουρκική εισβολή πόλης των Βαρωσίων.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ναμπίλα Μασράλι, ερωτηθείσα από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και την ΕΡΤ απάντησε:

«Η ΕΕ έχει γνώση των ανακοινώσεων που έγιναν στα Βαρώσια. Η ΕΕ εξακολουθεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις αναφορικά με την εν εξελίξει επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν. Η ΕΕ υπογραμμίζει εκ νέου τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων και απευθύνει έκκληση για πλήρη σεβασμό των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ, και ιδιαίτερα των ψηφισμάτων 550, 789 και 1251. Η θέση της ΕΕ για το Κυπριακό είναι ξεκάθαρη και επιβεβαιώθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ πρόσφατα κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου».

Η κυπριακή κυβέρνηση προχώρησε σε συντονισμένες κινήσεις που περιλαμβάνουν ενημέρωση ΕΕ και ΟΗΕ αλλά και σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου τις προκλήσεις Ερντογάν από τα κατεχόμενα και τις ανακοινώσεις του για την Αμμόχωστο.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αρχικά ανακοίνωσε ότι στις 11 το πρωί της Τετάρτης θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου για ενημέρωση και λήψη αποφάσεων για περαιτέρω μέτρα.

Μετά τις σημερινές εξαγγελίες τόσο του κατοχικού ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, με την έγκριση του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, για αλλαγή του καθεστώτος σε μέρος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε μια πρώτη και άμεση αντίδραση, έδωσε οδηγίες όπως ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου ενημερώσει τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για τις εξελίξεις.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών απέστειλε ενημερωτική επιστολή προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προς ενημέρωση για τις εξαγγελίες Ερντογάν-Τατάρ, εν όψει και της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη, σε σχέση με τις πρόσφατες εκθέσεις του ΓΓ των ΗΕ.

Η πρόκληση Ερντογάν - Τατάρ για τα Βαρώσια

Το πρωί της Τρίτης, Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσαν την αποστρατιωτικοποίηση τμήματος της πόλης των Βαρωσίων που είναι περίκλειστη από το 1974.

Συγκεκριμένα, ο Τατάρ ανέφερε πως θα αποστρατικοποιηθεί και θα ανοίξει προς εκμετάλλευση ένα ποσοστό της τάξης του 3,5%.

«Με την νέα απόφαση», σύμφωνα με τον Ερντογάν «στο Βαρώσι ξεκινά μια νέα περίοδος».

Με την τροποποίηση του καθεστώτος αυτού του τμήματος της πόλης, ανοίγει ο δρόμος για την ενεργή εμπλοκή στο εγχείρημα της λεγόμενης «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» που έχε συστήσει το κατοχικό καθεστώς.

Ο Ερντογάν σε ομιλία του επιχείρησε να περάσει το μήνυμα ότι παρά τις προσπάθειες της τουρκικής πλευράς για λύση το όλο εγχείρημα απέτυχε εξαιτίας της θέσης που τήρησε η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ακόμη, ο Τούρκος πρόεδρος άσκησε κριτική και στην ΕΕ υποστηρίζοντας πως δεν τήρησε τις υποσχέσεις της.

«Αυτοί (οι Ευρωπαίοι) ποτέ δεν συμπεριφέρθηκαν δίκαια», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ανέφερε επίσης, ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζήτησαν από τον ίδιον να χρησιμοποιήσει προσεκτική γλώσσα στα Κατεχόμενα.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να δεχτεί υποδείξεις για το Κυπριακό, ενώ μίλησε για «εχθρούς των Τούρκων», οι οποίοι παρασέρνονται πίσω από τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο ίδιος έστειλε το μήνυμα ότι η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να οπισθοχωρήσει στο Κυπριακό και να παραιτηθεί από το ξεχωριστό «κράτος» στην Κύπρο. Η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να σπαταλήσει άλλα 50 χρόνια στο Κυπριακό.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ