ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πελώνη σε Ερντογάν: Απορριπτέα η λύση των δύο κρατών στην Κύπρο

Πελώνη σε Ερντογάν: Απορριπτέα η λύση των δύο κρατών στην Κύπρο
ΙΝΤΙΜΕ

Η ρητορική Ερντογάν αντιβαίνει στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού, σχολίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, αναφερόμενη στις εξαγγελίες του Τούρκου προέδρου από τα Κατεχόμενα.

«Ακούσαμε και χθες το βράδυ από τον κ. Ερντογάν να επαναλαμβάνει τις τουρκικές θέσεις περί δύο κρατών. Τόσο αυτές, όσο και οι σημερινές εξαγγελίες είναι σαφές ότι καταπατούν τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (σ.σ. για το καθεστώς της Αμμοχώστου). Όλη η ρητορική αντιβαίνει στις αποφάσεις για την επίλυση του Κυπριακού, με βάση τη διεθνή νομιμότητα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο» τόνισε σε συνέντευξή της στο «Πρώτο Πρόγραμμα» του ραδιόφωνου της ΕΡΤ η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Είναι εξαγγελίες και προσπάθειες για την ανατροπή της προοπτικής μιας επίλυσης στη βάση της διεθνούς νομιμότητας που μας βρίσκουν αντίθετους. Προφανώς, είναι απορριπτέα η λύση των δύο κρατών» πρoσέθεσε.

Επιπλέον είπε ότι δυσκολεύει την προοπτική επίλυσης με βάση το πλαίσιο που υπάρχει. «Βρισκόμαστε σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία για τις διπλωματικές απαντήσεις στις εξαγγελίες αυτές που βρίσκονται σε αντίθεση και με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» υπογράμμισε.

Να σημειωθεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένοντας στην λύση των δύο κρατών στην Κύπρο, τόνισε σε δηλώσεις του:

«Πλέον δεν θέλουμε να λέμε «Βορράς – Νότος», πλέον λέμε ‘Τουρκοκυπριακό’ (κράτος). Έτσι πλέον το βλέπουμε κι έτσι θα συνεχίσουμε από εδώ και στο εξής».

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μίας αναγνώρισης του ψευδοκράτους από το Αζερμπαϊτζάν.

«Δεν υπάρχει κανένας δισταγμός επ’ αυτού. Το συζητάμε συνεχώς με τον αδερφό μου Ιλχάμ Αλίγεφ (σ.σ. πρόεδρος Αζερμπαϊτζάν)», ανέφερε, ενώ προανήγγειλε μία σειρά εγκαινίων σήμερα στα Κατεχόμενα.

Από την πλευρά του ο ηγέτης του ψευδοκράτους επανέλαβε ότι «Τουρκία-Αζερμπαϊτζάν-ΤΔΒΚ συνιστούν ένα έθνος, τρία κράτη».

Άρση του στρατιωτικού καθεστώτος στα Βαρώσια ανακοίνωσαν Ερντογάν - Τατάρ

Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος και ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσαν την αποστρατιωτικοποίηση τμήματος της πόλης των Βαρωσίων που είναι περίκλειστη από το 1974.

«Με την νέα απόφαση», σύμφωνα με τον Ερντογάν «στο Βαρώσι ξεκινά μια νέα περίοδος».

Ο Ερντογάν σε ομιλία του επιχείρησε να περάσει το μήνυμα ότι παρά τις προσπάθειες της τουρκικής πλευράς για λύση το όλο εγχείρημα απέτυχε εξαιτίας της θέσης που τήρησε η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Όπως υποστήριξε: «Υπάρχουν ορισμένοι που νοσταλγούν τις σφαγές που έλαβαν χώρα πριν το 1974».

Ακόμη, ο Τούρκος πρόεδρος άσκησε κριτική και στην ΕΕ υποστηρίζοντας πως δεν τήρησε τις υποσχέσεις της.

«Αυτοί (οι Ευρωπαίοι) ποτέ δεν συμπεριφέρθηκαν δίκαια», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ανέφερε επίσης, ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζήτησαν από τον ίδιον να χρησιμοποιήσει προσεκτική γλώσσα στα Κατεχόμενα.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να δεχτεί υποδείξεις για το Κυπριακό, ενώ μίλησε για «εχθρούς των Τούρκων», οι οποίοι παρασέρνονται πίσω από τον Έλληνα πρωθυπουργό, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κύπρου.

Ο ίδιος έστειλε το μήνυμα ότι η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να οπισθοχωρήσει στο Κυπριακό και να παραιτηθεί από το ξεχωριστό «κράτος» στην Κύπρο. Η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να σπαταλήσει άλλα 50 χρόνια στο Κυπριακό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ