ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιάνης Βαρουφάκης: Τι αλλάζει η διαρροή του Wikileaks

Γιάνης Βαρουφάκης: Τι αλλάζει η διαρροή του Wikileaks
EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Εκτενή αναφορά στη διαρροή του Wikileaks και τον διάλογο μεταξύ Πολ Τόμσεν και Ντέλια Βελκουλέσκου, αλλά και στα μελλοντικά σχέδια του ΔΝΤ αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα, έκανε ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στη διαδικτυακή έκδοση του γερμανικού περιοδικού Spiegel.

«Από τη στιγμή που ξεκίνησε το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, το 2010, το ΔΝΤ παραβιάζει τη βασική του αρχή που δεν είναι άλλη από το να μη χρηματοδοτεί μη φερέγγυες κυβερνήσεις. Αυτό οδήγησε σε ανταρσία από πλευράς μελών του Ταμείου που ζητούν στρατηγική εξόδου με το επιχείρημα ότι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθήσει να εμποδίζει την ελάφρυνση του χρέους, το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.

Έχουν περάσει πέντε χρόνια, το αδιέξοδο παραμένει και προκαλεί κατάρρευση του ενός τρίτου του ελληνικού ΑΕΠ. Όταν πρωτοσυνάντησα τον Πολ Τόμσεν, τον Φεβρουάριο του 2015 στο Παρίσι, ελάχιστες ώρες αφού ανέλαβα καθήκοντα υπουργού Οικονομικών, ήταν πιο ενθουσιώδης και από μένα σε ό,τι αφορά στη διαγραφή του χρέους», τονίζει αρχικά ο Γιάνης Βαρουφάκης και συνεχίζει:

«Ο Τόμσεν μου είχε πει ότι η Ελλάδα χρειάζεται διαγραφή χρέους ύψους τουλάχιστον 54 δισ. ευρώ με αντάλλαγμα σοβαρές μεταρρυθμίσεις. Το ενδεχόμενο αυτό βρήκε κάθετα αντίθετα τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει στη συνέχεια ο τέως υπουργός Οικονομικών, αναρωτώμενος ποια είναι τα καινούρια στοιχεία που προσφέρει η αποκάλυψη του διαλόγου μεταξύ Τόμσεν και Βελκουλέσκου «αυτό που επιδιώκει η Κομισιόν είναι μια ακόμα ανούσια συμφωνία κατά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, η οποία θα επιτρέψει στους ξένους να ξαναγιορτάσουν το τέλος της ελληνικής κρίσης.

Το ΔΝΤ από την πλευρά του θα τη μπλοκάρει, καθώς δεν θέλει να συνεχίσει μια στρατηγική που παραβιάζει τη βασική του αρχή περί μη δανειοδότησης αφερρέγυων κυβερνήσεων.

Η ελληνική κυβέρνηση, τέλος, είναι έτοιμη να συνθηκολογήσει στα νέα μέτρα λιτότητας ύψους 2,5% έως 3% του ΑΕΠ που απαιτεί το ΔΝΤ και τα οποία αφορούν:

-περικοπές των συντάξεων

-μείωση του φόρου εισοδήματος

-μετατόπιση των βασικών ειδών διατροφής από το 11% στη ζώνη του ΦΠΑ 23%

-περικοπές μισθών για σημαντικό αριθμό εργαζομένων στον δημόσιο τομέα

Η Επιτροπή προσφέρει ψευδείς υποσχέσεις για ένα πιο 'ήπιο' πακέτο λιτότητας κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα παραδοθεί πλήρως.

Στο ΔΝΤ επικρατεί έντονος εκνευρισμός για την Κομισιόν όχι γιατί παρουσιάζεται καλή απέναντι στην Ελλάδα, αλλά επειδή τα δικά της νούμερα μεταφράζονται σε ακόμη πιο αυστηρά μέτρα λιτότητας από αυτά του Ταμείου».

Και καταλήγει ο Γιάνης Βαρουφάκης:

«Οι αποκαλύψεις του Wikileaks αποκαλύπτουν έναν πόλεμο φθοράς ανάμεσα στο ΔΝΤ και το Βερολίνο. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι το ΔΝΤ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα φέρνοντας την Ελλάδα ακόμη μια φορά στο χείλος της αβύσσου. Μόνο που αυτή τη φορά ο στόχος δεν είναι ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά η Γερμανίδα καγκελάριος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ