ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για Rafale: «Τα Ελληνικά φτερά δυναμώνουν»

Μητσοτάκης για Rafale: «Τα Ελληνικά φτερά δυναμώνουν»
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

«Τα Ελληνικά φτερά δυναμώνουν», αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στα social media για το πρώτο αεροσκάφος Rafale που παραλάβαμε από τη Γαλλία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημοσίευσε στο twitter μία φωτογραφία του πρώτου αεροσκάφους Rafale και έγραψε τα εξής:

«Το πρώτο από τα συνολικά 18 Ελληνικά Rafale. Ένα αεροσκάφος υπεροχής, νέας γενιάς, που πολλαπλασιάζει την αποτρεπτική ισχύ της Πολεμικής Αεροπορίας μας και ενισχύει τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας μας. Τα Ελληνικά φτερά δυναμώνουν».

Rafale: Στο οπλοστάσιο της Ελλάδας το πρώτο από τα 18 υπερσύγχρονα μαχητικά

Στην αεροπορική βάση στο Ιστρ της νότιας Γαλλίας, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Dassault Aviation, έγινε σήμερα, Τετάρτη, η τελετή παράδοσης του πρώτου από τα 18 ελληνικά μαχητικά Rafale.

Στη Γαλλία βρέθηκε για το σκοπό αυτό ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη.

Το Rafale 4.5 γενιάς, αποτελεί σαφώς ένα όπλο αεροπορικής υπεροχής, το οποίο είναι βέβαιο πως αλλάζει το συσχετισμό αεροπορικής ισχύος στο Αιγαίο, με δεδομένο ότι η ΗΠΑ έχουν αποβάλει την Τουρκία από το πρόγραραμμα των F-35, μαχητικού αεροσκάφους αντίστοιχης γενιάς.

Παράλληλα, η απόφαση για την απόκτηση Rafale ικανοποιεί πάγιες επιχειρησιακές απαιτήσεις της Πολεμικής μας Αεροπορίας για ένα σύγχρονο μαχητικό πολλαπλού ρόλου, με μεγάλη ακτίνα δράσης, μεταφοράς οπλικού φορτίου και τελευταίας γενιάς αισθητήρες και ηλεκτρονικά που δίνουν σαφές πλεονέκτημα, Αυτό σημαίνει πως μπορεί να εκτελεί ταυτόχρονα αποστολές διαφορετικού τύπου, όπως εναέριας υπεροχής, κρούσης, αναγνώρισης κ.λπ.

Τα γαλλικά μαχητικά παραλαμβάνονται από την Ελλάδα με όλο τον πανίσχυρο oπλισμό τους, ο οποίος περιλαμβάνει πυραύλους Scalp, Exocet αλλά και τους φονικούς Meteor. Το αεροσκάφος φέρει το ραντάρ RBE2 της Thales, το οποίο είναι ικανό να ιχνηλατεί ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους στον αέρα. Παράλληλα μπορεί να δημιουργεί τρισδιάστατους χάρτες εδάφους για πλοήγηση ή στοχοποίηση σε πραγματικό χρόνο.

«Πρόκειται για πολλαπλασιαστή ισχύος. Είναι αεροσκάφος με δυνατότητες που κανένα μαχητικό των χωρών της περιοχής μας δεν έχει. Αναμφισβήτητα θα αυξήσει την αποτρεπτική ικανότητα της Πολεμικής Αεροπορίας», δηλώνουν στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή παραλαβής του πρώτου Rafale, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ανέφερε:

«Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι σήμερα εδώ στην Αεροπορική Βάση Istres με αφορμή την ένταξη του πρώτου μαχητικού αεροσκάφους Rafale στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, που σηματοδοτεί τη σημαντική αναβάθμιση των επιχειρησιακών της δυνατοτήτων.

Η σημερινή ημέρα είναι πραγματικά πολύ ξεχωριστή για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς από σήμερα προστίθεται στο οπλοστάσιο των μαχητικών αεροσκαφών μας ένας σημαντικότατος πολλαπλασιαστής ισχύος, ένας «game changer» θα έλεγα, που ικανοποιεί απόλυτα τις επιχειρησιακές μας απαιτήσεις.

Στο άμεσο μέλλον, στην Πολεμική Αεροπορία θα ενταχθούν επιπλέον 17 μαχητικά

Το πρώτο αεροσκάφος Rafale που σήμερα θαυμάζουμε με τα Εθνικά μας Χρώματα, μαζί με τα υπόλοιπα δεκαεπτά που η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα εντάξει στο δυναμικό της στο άμεσο μέλλον, αποτελούν προϊόν των προσπαθειών μας για τη συνεχή ενίσχυση των αποτρεπτικών μας δυνατοτήτων, με σκοπό να εξασφαλίσουμε τον εναέριο χώρο μας με τον πλέον πειστικό τρόπο.

Αυτό το ισχυρότατο μαχητικό αεροσκάφος με τις εντυπωσιακές δυνατότητες που όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι διαθέτει, καθώς και με το πλήθος των αποστολών που μπορεί να αναλάβει, προσφέρει στη Χώρα μας ένα καθαρό στρατηγικό πλεονέκτημα και φέρνει τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μπροστά σε μια νέα εποχή!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ