ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρώσια: Ο ΟΗΕ θα ζητήσει αντιστροφή της απόφασης - Αθήνα και Λευκωσία ετοιμάζουν τα επόμενα βήματα

Βαρώσια: Ο ΟΗΕ θα ζητήσει αντιστροφή της απόφασης - Αθήνα και Λευκωσία ετοιμάζουν τα επόμενα βήματα
AP Photo / Nedim Enginsoy

Στη Νέα Υόρκη και στο σήμα που θα εκπεμφθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι στραμμένες οι διπλωματικές κεραίες Αθήνας και Λευκωσίας.  Από την κρίση του ισχυρότερου σώματος των Ηνωμένων Εθνών, θα δοθεί ο τόνος της ευρωπαϊκής αντίδρασης ενώ από αυτήν εξαρτώνται και οι επόμενες κινήσεις στον διπλωματικό μαραθώνιο που ενεργοποίησε η πρόκληση Ερντογάν στα Βαρώσια.

Αθήνα και Λευκωσία καταγράφουν την ισχυρή καταδίκη του αμερικανικού παράγοντα και την ευκρινή αποδοκιμασία από όλες τις πλευρές και ιδιαίτερα χωρών που αποτελούν τον πυρήνα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η διπλωματική οχύρωση, με την ενεργοποίηση όλων των μηχανισμών και των αντίμετρων με την κινητοποίηση των διεθνών συμμαχιών, θέλει να αξιοποιήσει και το γεγονός ότι το τιμόνι του συμβουλίου ασφαλείας κρατάει η γαλλική διπλωματία.

Δεν παραβλέπεται το περιεχόμενο του μηνύματος του Γάλλου ΥΠΕΞ για τήρηση των ψηφισμάτων που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της διεθνούς νομιμότητας.

Ο στόχος είναι ένας και δεν υπεισέρχεται σε παραλλαγές: Η ακύρωση της απόφασης Ερντογάν. Πάντως μια προέκταση των κινήσεων που είναι διαθέσιμες, μετά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, φαίνεται να είναι η προσφυγή κατά της Τουρκίας και όσων εμπλέκονται στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Στη φαρέτρα υπάρχει και το όπλο της διακρατικής προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στη Λευκωσία πάντως φαίνεται ότι ζυγίζουν και το αίτημα προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Η βάση της συζήτησης και της θέσης που εξετάζει να υιοθετήσει με δημόσια δήλωσή του το Συμβούλιο Ασφαλείας, φαίνεται ότι θα στηρίζεται στον καμβά της βρετανικής διπλωματίας. Η έγκρισή της αναμένεται εντός της ημέρας και πληροφορίες αναμένεται να απευθύνει ξεκάθαρο κάλεσμα προς την Άγκυρα και το Ψευδοκράτος, να αντιστρέψουν την απόφαση για άνοιγμα τμήματος, της περίκλειστης πόλης. Θα ζητά: «να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί».

Σύμφωνα με την Washington Post που επικαλείται γνώση του προσχεδίου και των διαμειβόμενων στην κλειστή συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, ο ΟΗΕ θα επαναλαμβάνει «ότι δεν πρέπει να γίνουν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματά του».

Θα υπογραμμίζει δε, τη σημασία της εφαρμογής ψηφισμάτων του συμβουλίου «συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς των Βαρωσίων υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ».

Το προσχέδιο θα επαναβεβαιώνει τη δέσμευση του Συμβουλίου Ασφαλείας για: «μια διαρκή, περιεκτική και δίκαιη διευθέτηση σύμφωνα με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού, και βασίζεται σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αναφέρεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Εν τω μεταξύ την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νέντ Πράις, επανέλαβε, την έκκληση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντόνι Μπλίνκεν, να αντιστρέψουν την απόφαση για τα Βαρώσια.

Ο κ. Μπλίνκεν μάλιστα στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, υπογράμμισε ότι η Ουάσιγκτον κρίνει ως απαράδεκτες, μονομερείς και ασύμβατες με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών τις εξαγγελίες της τουρκικής πλευράς για τα Βαρώσια και πως οι ΗΠΑ ζητούν την αντιστροφή των δεδομένων που δημιουργήθηκαν στην περίκλειστη πόλη από τον Οκτώβριο του 2020 μέχρι σήμερα.

Επανέλαβε επίσης τη δέσμευση της χώρας του ως προς την ανάγκη επανέναρξης διαπραγματεύσεων για συνολική επίλυση του κυπριακού στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ