ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πελώνη στο CNN Greece για Ερντογάν: Η οικοδόμηση συμμαχιών ενοχλεί

Πελώνη στο CNN Greece για Ερντογάν: Η οικοδόμηση συμμαχιών ενοχλεί

«Είναι στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης η οικοδόμηση συμμαχιών η οποία αποδίδει και προφανώς ενοχλεί», ήταν η απάντηση της Αριστοτελίας Πελώνη στην επίθεση Ερντογάν κατά του πρωθυπουργού.

Κληθείσα από το CNN Greece να σχολιάσει τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπενθύμισε στον Ταγίπ Ερντογάν ότι: «Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρεται στην συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό υπάρχει mot-a-mot δήλωση και στο να συνομιλούν οι διπλωματικοί τους συμβουλοι η κυρία Σουράνη με τον κ. Καλίν».

Η κυρία Πελώνη πρόσθεσε αιχμηρά:

«Επιτέθηκε στον πρωθυπουργό ότι συσπειρώνει τους εχθρούς της Τουρκίας στην Αμερική. Δεν ξέρω τι ακριβώς εννοεί. Ως προς το πρώτο αδυνατώ να κατανοήσω σε ό,τι αφορά στην επίθεση στον πρωθυπουργό περί συσπείρωσης των εχθρών της Τουρκίας στην Αμερική σας θυμίζω ότι είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης η οικοδόμηση συμμαχιών η οποία αποδίδει και προφανώς ενοχλεί».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, την επομένη της επίσκεψής του στην κατεχομένη Κύπρο, ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση του στα ελληνοτουρκικά, κατηγορώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι υπαναχώρησε από τα συμφωνηθέντα στην τελευταία συνάντησή τους στις Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες:

«Αν με ρωτάτε πώς ήρθαμε ως εδώ… Ξέρετε, είχαμε μια συνάντηση με τον Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες. Στη συνάντησή μας του είπα: “Από τώρα και στο εξής, δεν έχει νόημα να βάζουμε ανάμεσά μας μία τρίτη, τέταρτη χώρα. Υπάρχει η Ελλάδα, υπάρχει και η Τουρκία. Εσείς έχετε μία σύμβουλο, έχω και εγώ έναν σύμβουλο. Ας ενεργοποιήσουμε τους συμβούλους μας. Αφήστε τους να διαπραγματευτούν μεταξύ τους, να μας φέρουν το αποτέλεσμα και, στη συνέχεια, ας συναντηθούμε εμείς για να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα”. “Συμφωνούμε”; “Ναι, συμφωνούμε”. Δεν πέρασε από τότε ούτε ένας μήνας και σηκώνεται να πάει στην Αμερική για να συγκεντρώσει όποιον εχθρό της Τουρκίας υπάρχει. Υποτίθεται ότι μαζί με αυτούς θα βγει να μας αντιμετωπίσει. Ιδού! Βλέπετε τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ακόμα δεν μπορούν να μας δώσουν μία θετική απάντηση στην πρότασή μας να οργανώσουμε ένα συνέδριο. Συνεχώς το βάζουν στα πόδια. Αυτή είναι η κατάσταση».

Εν τω μεταξύ, η Αθήνα εντείνει την προσθήκη ψηφίδων στο διπλωματικό μωσαϊκό των πολυμερών σχημάτων συνεργασίας. Την ερχόμενη Τρίτη 27 Ιουλίου, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Στις 28 Ιουλίου θα φιλοξενήσει τη συνάντηση Κορυφής της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας.

Ενώ την ίδια μέρα θα έχει και κατ' ιδίαν συνάντηση και με τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ