ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Ο κρίσιμος Αύγουστος, οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί και τα covid-free μαγαζιά

Κυβέρνηση: Ο κρίσιμος Αύγουστος, οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί και τα covid-free μαγαζιά
INTIME/ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σε καθοριστικό μήνα για τα επόμενα βήματα στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών αλλά και για τα covid-free καταστήματα στο λιανεμπόριο ενδέχεται, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, να εξελιχθεί ο Αύγουστος.

Για την διεύρυνση της περιμέτρου της υποχρεωτικότητας και στους εκπαιδευτικούς παρότι αυξάνονται οι θετικές τοποθετήσεις υπερ της λογικής αυτού του ενδεχόμενου, ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθούν να πατάνε φρένο στη σχετική συζήτηση. Είναι σαφές, όπως εκπέμπεται από την Ηρώδου Αττικού, ότι για τον στόχο του τείχους ανοσίας, δεν θα παιχτεί κανένα παιχνίδι με το χρόνο.

Από την άλλη διατυπώνεται με ευκρίνεια ότι θα αναμένεται το αποτύπωμα των δράσεων που έχουν εκπονηθεί για την παρότρυνση τόσο της συγκεκριμένης κατηγορίας όσο και άλλων. Είναι όμως ξεκάθαρο ότι η αξιολόγησή των αποτελεσμάτων τους θα γίνει πριν γυρίσει η σελίδα από την καλοκαιρινή στην φθινοπωρινή σεζόν.

Στο μέτωπο της πειθούς πάντως, η κυβέρνηση, όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, ρίχνει το «αναβαθμισμένο όπλο» των οικονομικών κινήτρων, να αυξηθεί η συμμετοχή των γιατρών και των φαρμακοποιών.

Το πλαίσιο κινήτρων περιλαμβάνει:

Αποζημίωση 10 ευρώ για τον προγραμματισμό ραντεβού για εμβολιασμό. Θα χορηγείται μετά την πρώτη δόση

Αύξηση του ποσού αποζημίωσης των ιδιωτών γιατρών στα 20 ευρώ για τον εμβολιασμό στα ιατρεία τους

Αύξηση στα 50 ευρώ του ποσού για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό των κατάκοιτων.


Το κράτος -όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας- δικαιούται σύμφωνα με το άρθρο 25 του Συντάγματος να αξιώνει από τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης. «Το Σύνταγμα, άλλωστε, δεν αναγνωρίζει σε κανένα το δικαίωμα, στα πλαίσιο της δικής του ελευθερίας, να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των συνανθρώπων του», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η «δεξαμενή» των 10.000 & τα Covid-free εμπορικά

Στην κυβέρνηση επίσης επιμένουν ότι τα ποσοστά των εμβολιασμών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην περιοχή του 85% και 69%-70% αντίστοιχα μπορούν να ενισχυθούν, χωρίς να ενεργοποιηθεί η πρόβλεψη της νομοθετικής ρύθμισης για τη σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Δια της εκστρατείας πειθούς, στην οποία θα συμβάλλει και η “δαμόκλειος σπάθη” της υποχρεωτικότητας, κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι μπορεί να “αντληθεί” σημαντικός αριθμός από τις περίπου 8.000 με 10.000 στις οποίες υπολογίζονται οι υγειονομικοί οι οποίοι ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί.

Στο ορόσημο του Αυγούστου πάντως είναι πιθανόν ανοίξει και η συζήτηση για την επέκταση του μοντέλου των αμιγών χώρων- που αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται στην εστίαση και στην ψυχαγωγία- και στα εμπορικά καταστήματα. Για την κυβέρνηση είναι αυτονόητο ότι θα συνεχιστεί η παροχή διευκολύνσεων προς τους εμβολιασμένους, με τις οποίες αποκαθίσταται το αίσθημα της κανονικότητας στην άσκηση δραστηριοτήτων.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Στην διεξοδική επεξεργασία των δεδομένων προστίθενται αδιάλειπτα και τα ποσοστά των εμβολιασμένων που νοσούν και μπαίνουν στο νοσοκομείο. Κατά την ίδια ανάλυση υπάρχει καταγεγραμμένο ποσοστό εμβολιασμένων αλλά είναι μικρό-και συγκριτικά αντίστροφο το συντριπτικό των ανεμβολίαστων- ενώ η νοσηλεία τους χαρακτηρίζεται ως ήπια.

Κυβέρνηση και ειδικοί έχουν σταθερά στραμμένες τις κεραίες τους προς τις μελέτες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και αφορούν στην προστασία των εμβολίων έναντι των νέων μεταλλάξεων. Στις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ, για την πτώση στο ποσοστό προστασίας του εμβολίου της Pfizer,-έναντι του μεταλλαγμένου στελέχους- στο 39%, αρμόδιες πηγές επισήμαιναν το στοιχείο της ίδιας έρευνας για την αποτροπή της σοβαρής νόσησης, που ξεπερνάει το 90%

Το στοίχημα των ελέγχων

Το βάρος ταυτόχρονα πέφτει και στους ελέγχους που δεινεργούνται. Σε αυτό το σκέλος αναζητείται η φόρμουλα που θα αυξήσει τον βαθμό της αποτελεσματικότητας τους. Μετά το άνοιγμα του πεδίου στο Λιμενικό Σώμα πληροφορίες θέλουν να είναι υπό εξέταση, παρά τις επιχειρησιακές δυσκολίες, προσαρμογές που αφορούν μεταξύ άλλων στην απουσία της υποχρεωτικότητας των τεστ για την επιστροφή από τους νησιωτικούς τουριστικούς προορισμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ