ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: «Η παράδοση της επικουρικής ασφάλισης στα ιδιωτικά συμφέροντα θα λάβει δυναμική απάντηση»

ΣΥΡΙΖΑ: «Η παράδοση της επικουρικής ασφάλισης στα ιδιωτικά συμφέροντα θα λάβει δυναμική απάντηση»
INTIME/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Την εναντίωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση, εκφράζει με ανακοίνωσή της η αρμόδια τομεάρχης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

«Μαύρα μεσάνυχτα και λίγες μέρες πριν κλείσει η Βουλή, κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας το νομοσχέδιο που παραδίδει την επικουρική ασφάλιση στα ιδιωτικά συμφέροντα εις βάρος των συνταξιούχων, των ασφαλισμένων, των φορολογούμένων και των νέων, που πλέον οι ασφαλιστικές εισφορές τους θα τζογάρονται στα χρηματιστήρια» αναφέρει στη δήλωσή της.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου υποστηρίζει ότι «οι θεσμοί είχαν τραβήξει το αυτί στην κυβέρνηση» για το κόστος μετάβασης, που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 70 δισ., κάτι που επιβεβαιώνεται από το κείμενο του νομοσχεδίου, και εξηγεί: «Σύμφωνα με τη νέα προσθήκη της περιπ. στ΄ του άρθρου 8 του νομοσχεδίου, «πόροι του νέου Ταμείου (ΤΕΚΑ) είναι η επιχορήγηση από τον κρατικό Προϋπολογισμό για την κάλυψη της δαπάνης….» που προκύπτει από την κάλυψη του κόστους για την κρατική εγγύηση των επικουρικών συντάξεων, για τις ελάχιστες συντάξεις αναπηρίας και θανάτου! Με απλά λόγια, όλοι οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν την παρωχημένη και αποτυχημένη θατσερική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη-Χατζηδάκη! Σύμφωνα εξάλλου με το άρθρο 47 του ν.4670/2020, ορίζεται ότι στον κοινωνικό προϋπολογισμό εγγράφεται δαπάνη 0,5% του ΑΕΠ που χρηματοδοτείται από τον κρατικό Προϋπολογισμό και πιστώνεται στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας. Πρόκειται για την «13η σύνταξη» που πρώτα κατήργησε ο κ. Μητσοτάκης τον Φεβρουάριο του 2020 και τώρα αναμένεται να χρηματοδοτήσει το τζογαδόρικο σύστημα του «ατομικού κουμπαρά».

Η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ακόμη ότι «οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας που περίμεναν ότι φέτος και τα επόμενα χρόνια θα λάβουν κοινωνικό μέρισμα, θα πρέπει να το ξεχάσουν. Προφανώς, αυτό θα χρηματοδοτεί εφεξής τους μισθούς και τις προμήθειες των golden boys, που θα παίζουν τις εισφορές των ασφαλισμένων στα χρηματιστήρια. Η κυβέρνηση "κόβει" 900 εκατομμύρια κατ' έτος (δαπάνη προϋπολογισμού), από τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους φτωχούς και τα δίνει στα κοράκια των χρηματαγορών! Είναι ενδεικτικό ότι δεν κατατέθηκε στη Βουλή ως όφειλε επικαιροποιημένη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και καμία αξιόπιστη μελέτη για τη δραματική επίπτωση του νέου κεφαλαιοποιητικού συστήματος, που εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος κατά 49%».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ