ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτικές αντιδράσεις για την ακύρωση παρασημοφόρησης διασώστη μεταναστών από την ΠτΔ

Πολιτικές αντιδράσεις για την ακύρωση παρασημοφόρησης διασώστη μεταναστών από την ΠτΔ
Facebook

Αντιδράσεις προκαλεί η ακύρωση της βράβευσης Έλληνα διασώστη από την Προεδρία της Δημοκρατίας, με αφορμή την 47η επέτειο από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Πρόκειται για τον Ιάσωνα Αποστολόπουλο, συντονιστής επιχειρήσεων θαλάσσιας διάσωσης σε ανθρωπιστικές αποστολές. Ο κ. Αποστολόπουλος θα δεχόταν σήμερα, ανήμερα της 47ης επετείου Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ωστόσο το όνομά του αφαιρέθηκε από την λίστα, με τον κ. Αποστολόπουλο να δέχεται αργά το βράδυ της Παρασκευής τηλεφώνημα από το υπουργείο Εξωτερικών, κατά το οποίο του ανακοινώθηκε η ανάκληση της τιμητικής διάκρισης.

Την ακύρωση της παρασημοφόρησης γνωστοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, χαρακτηρίζοντας τον διασώστη «επιθετικό επικριτή της πολιτικής υπεράσπισης των συνόρων».

«Ο κος Ιάσονας Αποστολόπουλος, επιθετικός επικριτής της πολιτικής υπεράσπισης των συνόρων της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά και συνολικά των Σωμάτων Ασφαλείας, ΔΕΝ θα τιμηθεί αύριο από την ΠτΔ στην γιορτή για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί», έγραψε ο βουλευτής της ΝΔ.

Στη Βουλή το θέμα από τον Κατρούγκαλο

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα υποβάλλει κοινοβουλευτική ερώτηση για το ζήτημα.

«Αλγεινή εντύπωση προκαλούν δημοσιεύματα ότι η ΠτΔ ανακάλεσε την τιμητική διάκριση στον Ιάσονα Αποστολόπουλο, διότι σε κάποιους δεν αρέσουν οι απόψεις του για τη στάση της κυβέρνησης στο προσφυγικό. Τόσο η ΠτΔ όσο και η κυβέρνηση οφείλουν μια καθαρή απάντηση», σχολίασε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νάσος Ηλιόπουλος.

«Ένα ακόμα πλήγμα στη Δημοκρατία» λέει το ΜέΡΑ25

Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΜέΡΑ25, που χαρακτηρίζει το γεγονός ως ένα ακόμα πλήγμα στη Δημοκρατία:

«Ένα ακόμα περιστατικό που πλήττει την Δημοκρατία μας έλαβε -με τραγική ειρωνεία- χώρα με αφορμή την 47η επέτειο για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, με πρωταγωνιστές την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου, έναν διασώστη με διεθνές και αναγνωρισμένο ανθρωπιστικό έργο και τον Βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Μπογδάνο.

Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος είχε ανακοινωθεί από την ΠτΔ ότι θα λάμβανε τιμητική βράβευση για το έργο του από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την δεξίωση για την 47η επέτειο για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, μέχρι που λίγες ώρες πριν την εκδήλωση, μία δημόσια παρέμβαση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας «ανακοίνωσε» την ακύρωση της σχετικής βράβευσης, πριν καν το υπουργείου Εξωτερικών που μοιράζεται την ευθύνη των τιμητικών διακρίσεων ενημερώσει το ίδιο το τιμώμενο πρόσωπο, και χωρίς να υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση από την ίδια την Προεδρία της Δημοκρατίας!

Αυτή η ανακοίνωση του κ. Μπογδάνου, ο οποίος διαβεβαιώνει τους αναγνώστες του στα σχόλια ότι «έγιναν τα δέοντα», γεννάει μια σειρά από ζητήματα:

  • Η alt right ρητορικη του κ. Μπογδάνου (oι βίαιες επαναπροωθήσεις θαλασσοδαρμένων ψυχών βαφτίζονται «πολιτική υπεράσπισης των συνόρων της Ελληνικής Δημοκρατίας».) ξεβάφει επάνω στον κορυφαίο θεσμό της χώρας με ευθύνη της σιωπής της τρέχουσας εκπροσώπου του για το θέμα.
  • Ο κ. Μπογδάνος δε μαρτυρά μόνο το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για τη βράβευση του διασώστη, το γεγονός ότι υποκαθιστά το Γραφείο Τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ου μην και της Κυβέρνησης, δείχνει ενεργή εμπλοκή στην ίδια τη διαδικασία ματαίωσης της συγκεκριμένης βράβευσης.
  • Τίθεται επιτακτικά ζητήματα της ποιότητας της Δημοκρατίας μας, ανήμερα της γιορτής της, επαναφέροντας σκοτεινές μνήμες, και αναζωπυρώνοντας το ανατριχιαστικό ερώτημα του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας:

Ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο;», καταλήγει το ΜέΡΑ25.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ