ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα «στοιχήματα» της κυβέρνησης: Η αντοχή του συστήματος Υγείας και η τουριστική κίνηση

Τα «στοιχήματα» της κυβέρνησης: Η αντοχή του συστήματος Υγείας και η τουριστική κίνηση
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Δύο στοιχήματα πλαισιώνουν τον μεγάλο στόχο της κυβέρνησης να χτιστεί το τείχος ανοσίας στην κοινότητα έως το ερχόμενο φθινόπωρο. Το πρώτο στοίχημα είναι η έξαρση στα κρούσματα που τροφοδοτεί η μετάλλαξη «Δέλτα», να μην εξελιχθεί σε δοκιμασία των αντοχών του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Η δεύτερη πρόκληση είναι η επιτυχής-με βάση το υγειονομικό πρωτόκολλο-τήρηση αλλά και η περιφρούρηση των μέτρων για τους κλειστούς χώρους που θα κλείσουν το πρώτο δεκαήμερο εφαρμογής τους και ενώ η χώρα εισέρχεται στην κορύφωση της καλοκαιρινής περιόδου.

Χρονικό διάστημα που θεωρείται ότι μπορεί να υπολογιστεί με ασφάλεια το αποτύπωμά που η λειτουργία τους στην επιδημιολογική κατάσταση. Η προσοχή είναι φυσικά εστιασμένη και στους ανοιχτούς χώρους της ψυχαγωγίας όπου μπορούν να δημιουργηθούν εστίες υπερμετάδοσης, με δεδομένη την ογκώδη παρουσία νέων ανθρώπων που πλέον κρατούν τα σκήπτρα της νόσησης μαζί με τους ανεμβολίαστους.

Το στοίχημα του τουρισμού

Μεγάλο στοίχημα βεβαίως αποτελεί και η πορεία του τουρισμού. Με φόντο τις επιμέρους προσαρμογές των περιορισμών στη Μύκονο, η ισχύς των οποίων λήγει στις 6 το πρωί αυτής της Δευτέρας. Με την αποτελεσματικότητα τους να αναμένεται να επαναξιολογηθεί τις προσεχείς ώρες, στην κυβέρνηση αναλύουν διεξοδικά τα στοιχεία που αφορούν στις επιδόσεις της ατμομηχανής της ελληνικής οικονομίας.

Καταρχάς σε ότι αφορά στη Μύκονο το μήνυμα που εκπέφθηκε με σαφήνεια είναι ότι δεν υπήρξε κάποια σημαντική επίπτωση, δηλαδή ακυρώσεις, από τα εξτρά μέτρα που επιβλήθηκαν. Το ταμείο που γίνεται σε αυτή τη φάση είναι θετικό καθώς δείχνει σημαντικά μεγαλύτερες αυξήσεις σε σχέση με πέρσι το καλοκαίρι. Η σύγκριση αφορά τους δυο μήνες πρεμιέρας για την τουριστική σεζόν, δηλαδή Ιούλιος 2019 με Ιούνιο 2020.

Καταγράφει μια αύξηση της τάξης του 40% στις αφίξεις και στο πρώτο…σκαλί του βάθρου να βρίσκονται οι τουρίστες από τη Γερμανία και τη δεύτερη θέση να καταλαμβάνουν οι επισκέπτες από τη Γαλλία. Ως έκπληξη θεωρούνται οι σημαντικές ροές από την Πολωνία που καταγράφουν σημαντική άνοδο, δίνοντας στη Βαλκανική χώρα την τρίτη θέση.

Από την άλλη υπάρχουν θετικές ενδείξεις για το σημαντικό κενό που είχε δημιουργηθεί από το καθυστερημένο άνοιγμα της βρετανικής αγοράς. Η τροποποίηση στη σχετική λίστα και στους περιορισμούς που επέβαλλε η κυβέρνηση στη Γηραιά Αλβιόνα, έχει αισθητά αποτελέσματα στην τάση που διαγράφεται από τις 19 Ιουλίου. Ειδικά για τους Βρετανούς τουρίστες, οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας είναι ισχυροί καθώς δεν έχουν δειγματοληπτικό χαρακτήρα.

Οι εμβολιασμοί

Από την άλλη εντείνεται το μπουκέτο των δράσεων προκειμένου να ανεβάσει ρυθμούς η Εθνική Εμβολιαστική Εκστρατεία. Όπως έγραφε το CNN Greece στην κυβέρνηση επιμένουν ότι τα ποσοστά των εμβολιασμών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην περιοχή του 85% και 69%-70% αντίστοιχα μπορούν να ενισχυθούν, χωρίς να ενεργοποιηθεί η πρόβλεψη της νομοθετικής ρύθμισης για τη σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Δια της εκστρατείας πειθούς, στην οποία θα συμβάλλει και η “δαμόκλειος σπάθη” της υποχρεωτικότητας, κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι μπορεί να “αντληθεί” σημαντικός αριθμός από τις περίπου 8.000 με 10.000 στις οποίες υπολογίζονται οι υγειονομικοί οι οποίοι ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί. Το βάρος των προσπαθειών πάντως και για τα ενδεχόμενα κενά που θα προκύψουν, δείχνει ότι θα πέσει στους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες.

Αναφορές με τις οποίες απηύθυνε νέο κάλεσμα για τους εμβολιασμούς, διέτρεξαν το μήνυμα του πρωθυπουργού για την επέτειο αποκατάσταση της δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε το σύνθημα ότι «Συνεπής πολίτης είναι ο εμβολιασμένος πολίτης» και τόνισε εμφατικά ότι: «Η Πολιτεία εξαντλεί κάθε περιθώριο πειθούς. Οφείλει, ωστόσο, να προνοεί για την επόμενη μέρα. Να σέβεται τους λιγότερους, χωρίς όμως να στερεί ελευθερίες από τους πολύ περισσότερους. Και να τηρεί το Σύνταγμα, το οποίο αναθέτει σε όλους το χρέος της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης. Μόνο έτσι το τέλος της πανδημίας θα σημάνει την αρχή μιας νέας ευημερίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ