ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου: Στο μικροσκόπιο η απόδοση των μέτρων και η πρεμιέρα της υποχρεωτικότητας

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου: Στο μικροσκόπιο η απόδοση των μέτρων και η πρεμιέρα της υποχρεωτικότητας
INTIME/ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Με το «κοντέρ» της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών να γράφει ήδη τα πρώτα «χιλιόμετρα» εντατικοποιείται και η εκστρατεία πειθούς με την οποία πλαισιώνεται η επιχείρηση «Ελευθερία».

Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να δει τις θετικές ενδείξεις στον προγραμματισμό νέων ραντεβού που καταγράφονταν, μετά την ανακοίνωση και την εξειδίκευση των μέτρων, να μεγεθύνονται σε επίπεδο απόλυτων αριθμών.

Αναμένονται δε, με ενδιαφέρον τα νέα μηνύματα που θα εκπέμψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που συνέρχεται στις 11 το πρωί μέσω τηλεδιάσκεψης. Στο μέτωπο των εμβολιασμών πάντως η δέσμη των κινήτρων που έχουν δοθεί σε πληθυσμιακές και επαγγελματικές ομάδες, εκτιμάται ότι το ευδιάκριτο αποτύπωμα της θα ενισχυθεί και από την συστηματικοποίηση των διαγνώσεων.

Όπως με τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από σήμερα για το ανθρώπινο δυναμικό σε εστίαση και τουρισμό. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει ότι από σήμερα, όσοι εργαζόμενοι είναι ανεμβολίαστοι, για να προσέρχονται στο πόστο τους θα πρέπει υποχρεωτικά κάθε εβδομάδα να πρσκομίζουν ένα αρνητικό αυτοδιαγνωστικό τέστ καθώς και ένα ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού, το γνωστό rapid.

Είναι ξεκάθαρο ότι ενόσω εξελίσσεται η μάχη για το χτίσιμο του τείχους ανοσίας, με τις εμβολιαστικές εκστρατείες πανευρωπαϊκά να καταγράφουν κάμψη στο ρυθμό τους, εντείνεται και η συζήτηση για το ενδεχόμενο μιας ενισχυτικής,τρίτης δόσης εμβολιασμού. Την εκτίμηση ότι θα χρειαστεί μια booster δόση είχε διατυπώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και κατά την Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Μαΐου στις Βρυξέλλες: «Η εκτίμησή μας είναι ότι θα χρειαστεί σίγουρα μία δόση ακόμα, ίσως 9 με 12 μήνες μετά τον πρώτο εμβολιασμό, ως «ενισχυτική δόση». Θα τις έχουμε αυτές τις δόσεις στη διάθεσή μας και περισσότερες ενδεχομένως απ’ όσες χρειαζόμαστε».

Στην πανευρωπαϊκή προετοιμασία για αυτό το σενάριο είχε αναφερθεί και ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, όταν βρέθηκε στην Αθήνα στις 16 Ιουλίου: «Και παρεμπιπτόντως θα είμαστε έτοιμοι αν χρειαστούμε και ενισχυτική δόση. Θα είμαστε έτοιμοι αν χρειαστεί το φθινόπωρο, θα είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε τις δόσεις. Αλλά, σε κάθε περίπτωση ας εμβολιαστούμε, καθώς ίσως μπορέσουμε να αποφύγουμε την ενισχυτικη δόση», είχε πει απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Της συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου πάντως προηγείται η τακτική σύσκεψη για την πανδημία της Covid-19, στην οποία θα γίνει μια διεξοδική αποτίμηση των μέτρων που εφαρμόστηκαν στη Μύκονο, η οποία μετά την σταθεροποίηση στους επιδημιολογικούς δείκτες, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι βαίνει προς την επιστροφή στην κανονικότητα αλλά «υπό συνεχή και αυστηρή επιτήρηση», όπως τονίζουν εμφατικά κυβερνητικές πηγές.

Άλλωστε παρότι οι ανησυχητικές εικόνες δεν έχουν εκλείψει πλήρως, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Μύκονο, μετέδωσαν σε ευκρίνεια και μεγάλη εμβέλεια «το μήνυμα της συμμόρφωσης».

Σε κάθε περίπτωση αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι και η κατάστασης σε αρκετούς δημοφιλείς προορισμούς για τους οποίους το επίπεδο του προβληματισμού ανεβαίνει συνεχώς βαθμίδες, και ενδέχεται να απαιτηθούν αντίστοιχες προσαρμογές. Στην αποτροπή αυτού του ενδεχόμενου εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλλουν δυο παράμετροι: η εντατικοποίηση των ελέγχων και οι βαριές κυρώσεις που επισείονται για τους παραβάτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ