ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Ως κυβέρνηση θα καταργήσουμε την ελάχιστη βάση εισαγωγής

Τσίπρας: Ως κυβέρνηση θα καταργήσουμε την ελάχιστη βάση εισαγωγής
INTIME/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Δέσμευση για κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας σε παρέμβασή του στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση του σχολείου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για πράξη αποκατάστασης της δικαιοσύνης και σημείωσε πως εάν υπάρξει μέσα στον επόμενο χρόνο πολιτική αλλαγή, θα καταργήσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής και θα "θεραπεύσει τις αδικίες" που αυτή προκάλεσε. Όπως είπε, θα δημιουργηθεί παράλληλο μηχανογραφικό για τους υποψηφίους που δεν εισήχθησαν λόγω εφαρμογής της, και θα θεσπιστεί δυνατότητα εισαγωγής σε ομοειδές τμήμα για τους εισακτέους που αποκλείστηκαν από τμήμα της επιλογής τους.

«Δεν θα αφήσουμε ούτε μια θέση κενή», ανέφερε επί λέξει και κάλεσε την κυβέρνηση έστω στο παρά πέντε, για φέτος, να πάρει πίσω τη ρύθμιση που στρερεί τα όνειρα για χιλιάδες νέα παιδιά.

Στην παρέμβαση του κατηγόρησε την κυβέρνηση για deal με ιδιωτικά συμφέροντα, απολύτως ταξική προσήλωση, αλλά και εχθρότητα απέναντι στην νεότητα.

«Είσαστε η μοναδική κυβέρνηση που αλλάξατε το σύστημα εισαγωγής και το εφαρμόσατε την ίδια χρονιά, δίχως χρόνο προσαρμογής» και υποστήριξε ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και η υπουργός Παιδείας έχουν άγνοια του ελληνικού Πανεπιστημίου και των εξετάσεων γιατί σπούδασαν στο εξωτερικό.

Στη "μομφή" του κ. Τσίπρα απάντησε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε εξετάσεις. «Έδωσα πανελλήνιες εξετάσεις γιατί όταν εγώ τέλειωνα το σχολείο ήταν απαραίτητες για να προσμετρηθεί στο βαθμό του απολυτηρίου», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε πως η απόφαση που ελήφθη για την ελάχιστη βάση εισαγωγής δεν είναι δημοφιλής, αλλά δύσκολη και με πολιτικό κόστος.

Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του διάβασε από βήματος επιστολή μαθήτριας από το Αγρίνιο που δεν περνάει στη σχολή της επιλογής της, παρότι συγκέντρωσε πολύ υψηλή βαθμολογία και καταλόγισε στην κυβέρνηση δόλο και δολοπλοκία. «Είπατε ότι κόβονται μαθητές με βαθμό 3 και με 4 λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, τελικά κόβονται και άριστοι μαθητές, τι απαντάτε στα παιδιά αυτά; Θα διορθώσετε αυτή την αδικία;», ήταν το ερώτημα που έθεσε προς τα κυβερνητικά έδρανα, ενώ απευθυνόμενος στα νέα παιδιά, είπε: «Δεν αποτύχατε, δεν είναι προσωπική σας ήττα. Είστε θύματα μίας εμμονικής κυβέρνησης που νομίζει ότι διαλύοντας τη δημόσια παιδεία εκδικείται τους πολιτικούς της αντιπάλους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ