ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Σπάμε το φράγμα των 5 εκατομμυρίων πλήρως εμβολιασμένων

Κικίλιας: Σπάμε το φράγμα των 5 εκατομμυρίων πλήρως εμβολιασμένων
ΙΝΤΙΜΕ

Έτοιμη να φτάσει στους 5 εκατομμύρια πλήρως εμβολιασμένους πολίτες είναι η χώρα μας, όπως έγραψε το πρωί της Τετάρτης στο Twitter ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

«Σπάμε το φράγμα των 5.000.000 πλήρως εμβολιασμένων συμπολιτών μας. Συνεχίζουμε», έγραψε στην ανάρτησή του ο υπουργός.

Οι ανεμβολίαστοι «φρενάρουν» το τείχος ανοσίας

Την ίδια ώρα ραγδαίους ρυθμούς συνεχίζεται η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, με τα κρούσματα να αυξάνονται.

Υπενθυμίζεται πως χτες τα κρούσματα έσπασαν ξανά το φράγμα των 3.500, ωστόσο τις τελευταίες μέρες έχει αρχίσει να διαφαίνεται και αύξηση των διασωληνωμένων που βρίσκονται στις ΜΕΘ.

Ειδικότερα, μέσα σε 24 ώρες, ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξήθηκε κατά 13, φτάνοντας τους 147, ενώ σήμερα έπεσαν στους 142.

Τις τελευταίες ημέρες, εξάλλου, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό, ενώ ο ιός, στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, χτυπά ιδιαίτερα νεαρές ηλικίες, καθώς και όσους είναι ανεμβολίαστοι.

Αυτός είναι και ο λόγος που από την κυβέρνηση ζητούν σε όλους τους τόνους από τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν ενώ οι επιστήμονες προτρέπουν τους νέους που ετοιμάζονται για διακοπές, να κάνουν τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου, πριν ετοιμάσουν… βαλίτσες.

«Κλειδί» το τείχος προστασίας

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο, ο οποίος εκτίμησε ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης στη χώρα μας έως το τέλος Αυγούστου με τον τρέχοντα ρυθμό των εμβολιασμών.

Ο ίδιος εξήγησε πως από τους περίπου 70.000 εμβολιασμούς που έγιναν πριν από δύο ημέρες, οι 20.000 είναι νέοι εμβολιασμοί και οι 50.000 εμβολιασμοί ολοκλήρωσης.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, για να πετύχει η χώρα ανοσία οι εμβολιασμοί πρέπει να φτάσουν στα επίπεδα του Ιούνιου δηλαδή περί τις 100.000 την ημέρα. Κάλεσε όσους είναι έτοιμοι να κάνουν το εμβόλιο να το κάνουν τώρα και να μην περιμένουν έως το Σεπτέμβριο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του καθηγητή Πολιτικής Υγείας στο LSE, Ηλία Μόσιαλου. Ο κ. Μόσιαλος παραδέχτηκε πως το πότε ακριβώς θα χτιστεί το «τείχος ανοσίας» αποτελεί μια πολυσύνθετη εξίσωση εντούτοις εφόσον δεν υπάρξουν παραλλαγές, και φτάσουμε σε επίπεδα ανοσίας στον πληθυσμό (με την βοήθεια των εμβολιασμών και συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού πολιτών που νόσησε ήδη), θα μπορούμε να μιλήσουμε για την προστασία του ιού, η οποία ως παράμετρος σχετίζεται με την συμπεριφορά τόσο των εμβολιασμένων όσο και των ανεμβολίαστων.

Όπως εξήγησε, οι ανεμβολίαστοι χωρίζονται σε δύο ομάδες. Σε αυτούς που δεν πιστεύουν στα εμβόλια και την ύπαρξη της πανδημίας και σε αυτούς που ακόμη δεν έχουν πεισθεί για την αξία των εμβολίων μεν, δεν αμφισβητούν δε την ύπαρξη της πανδημίας και για αυτό το λόγο φοβούνται και προσέχουν.

Παράλληλα, εκτίμησε πως η δεύτερη ομάδα των ανεμβολίαστων, δηλαδή οι πολίτες που νιώθουν φόβο για το εμβόλιο αλλά σίγουρα θα συνεχίσουν να προσέχουν, αποτελεί την μεγαλύτερη πλειοψηφία και εγείρεται ζήτημα ως προς το να εκτιμήσουμε πως εν τέλει θα συμπεριφερθούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ