ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλοκαιρινός αγώνας δρόμου και εφεδρείες για τους εμβολιασμούς

Καλοκαιρινός αγώνας δρόμου και εφεδρείες για τους εμβολιασμούς
INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με την εμβολιαστική εκστρατεία την Τετάρτη να αλλάζει κορυφή κατακτώντας εκείνη των πέντε εκατομμυρίων πολιτών που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους, οι ευχαριστίες του Κυριάκου Μητσοτάκη προς «τους υγειονομικούς, τις Ένοπλες Δυνάμεις, σε κάθε μία και κάθε έναν που συμβάλλει σε αυτή την μεγάλη εθνική προσπάθεια», ανανεώνουν την διακηρυγμένη αναγνώριση της κυβέρνησης προς τους συντελεστές αλλά και ταυτόχρονα και την μετάδοση της αναγκαιότητας για άμεση επιτάχυνση.

Το Μέγαρο Μαξίμου μαζί με τους ειδικούς έχουν πυκνώσει την περιοδικότητα ανάλυσης των δεδομένων προχωρώντας στις απαραίτητες προβολές. Τα χρονικά περιθώρια είναι περιορισμένα και μοναδικός τρόπος θωράκισης απέναντι στις υπερταχύτητες που αναπτύσσει η διασπορά της μετάλλαξης «Δέλτα» είναι η ενίσχυση του ρυθμού των εμβολιασμών που ευθυγραμμίζεται με την πορεία κάμψης που καταγράφεται πανευρωπαϊκά. Το επίπεδο του προβληματισμού αναβαθμίζει και η κατανομή των ραντεβού στο ημερολόγιο της επιχείρησης «Ελευθερία», με τον προγραμματισμό ενός σημαντικού όγκου να έχει γίνει για μετά την ανάπαυλα των θερινών διακοπών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε τον περασμένο Ιούνιο, είχε προσδιορίσει με σαφήνεια τον επιμέρους στόχο στην προσπάθεια χτισίματος του τείχους ανοσίας: «πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το χρονικό διάστημα του καλοκαιριού ώστε να μην κάνουμε καμία κοιλιά στους ρυθμούς του εμβολιασμού. Αλλά για να το πετύχουμε αυτό πια το πρόβλημα δεν θα είναι η διαθεσιμότητα των εμβολίων -αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο το έχουμε λύσει- το πρόβλημά πια θα είναι η συμμετοχή», ήταν το σήμα που είχε εκπέμψει από τα Ιωάννινα.

Το εφεδρικό σχέδιο

Στην κυβέρνηση φαίνεται ότι είναι έτοιμοι να ενεργοποιήσουν ακόμη μια φάση του εφεδρικού σχεδίου, μαζί με τις υπόλοιπες που σταδιακά εντάχθηκαν στην επιχειρησιακή λειτουργία ώστε να κερδηθεί και η τελευταία διαθέσιμη ώρα στις εμβολιαστικές ημέρες. Έτσι μετά την αποστολή «πόρτα-πόρτα» την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέθεσε σε δημάρχους και περιφερειάρχες, ώστε να ανεβούν τα ποσοστά εμβολιασμού στις περιοχές όπου καταγράφεται υστέρηση, καθώς όπως είχε πει χαρακτηριστικά από τη Χαλκίδα: «οι δυνατότητες των εθνικών στρατηγικών αρχίζουν πια και εξαντλούνται», την εμπλοκή της εκκλησίας αλλά και την επιστράτευση ατόμων με επιρροή, ενδέχεται να μεγαλώσει το πεδίο επιχειρησιακής δράσης των κινητών μονάδων υγείας.

Οι ΚΟΜΥ που ήδη τρέχουν το εμβόλιμο πρόγραμμα εμβολιασμών σε απομακρυσμένες περιοχές, σε χωριά, σε Κοινότητες, σε Δήμους, αλλά και για τους κατάκοιτους συμπολίτες μας, δεν αποκλείεται να αποτελέσουν τις εξτρά γραμμές εμβολιασμών σε τουριστικές περιοχές που υπολείπονται σε ποσοστά συμμετοχής. Ο πρωθυπουργός μάλιστα είχε προαναγγείλει στις αρχές του μήνα την μεγαλύτερη εμπλοκή των κινητών μονάδων υγείας: «Ο στόχος του εμβολιασμού δεν μπορεί να μένει πίσω το καλοκαίρι. Γι’ αυτό και σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τη δική σας συνδρομή θα οργανώσουμε και κινητές μονάδες εμβολιασμού σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας, ώστε να μην πάει καμιά μέρα χαμένη» είχε πει χαρακτηριστικά ο κ.Μητσοτάκης σε σύσκεψη με αυτοδιοικητικούς, παρουσία και του καθηγητή Τσιόδρα.

Τα «όπλα»

Ώθηση στη συμμετοχή θα αναζητηθεί, πέραν των χώρων εποπτείας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, και από τα εμβολιαστικά κέντρα που θα δημιουργηθούν σε Πανεπιστήμια και σε εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Στην κατεύθυνση αυτή εκτιμάται ότι συμβάλλουν και τα κίνητρα που έχουν χορηγηθεί, με την Κάρτα Ελευθερίας σε νέους από 18 έως 25 ετών, καθώς επίσης με το χρηματικό μπόνους σε γιατρούς και φαρμακοποιούς για το κλείσιμο νέων ραντεβού.

Θετικό αποτύπωμα κατά την κυβέρνηση έχει ήδη από την ανακοίνωσή της, η θέσπιση της υποχρεωτικότητας για υγειονομικούς και εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Ακόμη για τους 11.700 νεοπροσλαμβανόμενους εκπαιδευτικούς το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς δεν θα τους βρει στις σχολικές τάξεις, εάν δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ή δεν επιδείξουν τα αποτελέσματα μοριακού ή ράπιντ τεστ και εναλλακτικά το πιστοποιητικό νόσησης.

Πέραν της απαγόρευσης εισόδου στις σχολικές μονάδες, στους μόνιμους εκπαιδευτικούς θα επιβάλλεται το διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων και δεν θα καταβάλλονται αποδοχές. Οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι, αν δεν προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, δεν θα αναλαμβάνουν υπηρεσία.

Ξανά στην περιφέρεια ο Μητσοτάκης

Σε αυτό το φόντο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να μεγαλώσει τον κύκλο των περιοδειών στην περιφέρεια προκειμένου για να προωθήσει την εμβολιαστική εκστρατεία. Τα προσεχή 24ωρα ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί την Κρήτη και συγκεκριμένα τους νομούς Ηρακλείου και Χανίων. Με τη δαμόκλειο σπάθη των μέτρων να επικρέμαται πάνω από, σχεδόν, ολόκληρο το νησί ο πρωθυπουργός θα περιοδεύσει σε Ηράκλειο και Χανιά, όπου θα επιθεωρήσει τη λειτουργία των νοσηλευτικών μονάδων αλλά και των ΚΟΜΥ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ