ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φωτιές στην Τουρκία: Επικοινωνία Δένδια-Τσαβούσογλου - Έτοιμη να παράσχει βοήθεια η Ελλάδα

Φωτιές στην Τουρκία: Επικοινωνία Δένδια-Τσαβούσογλου - Έτοιμη να παράσχει βοήθεια η Ελλάδα
Φωτογραφία αρχείου INTIME / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Την ετοιμότητα της Ελλάδας να παράσχει βοήθεια στην Τουρκία στη μάχη κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών που μαίνονται στη χώρα, έχοντας κοστίσει τη ζωή τριών ανθρώπων-, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε ειλικρινή συλλυπητήρια για την απώλεια ανθρώπινων ζωών στα πύρινα μέτωπα της Αττάλειας, περιφέρεια καταγωγής του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Επίσης, όπως γνωστοποιείται μέσω ανάρτησης του κ. Δένδια στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε την ετοιμότητα της Ελλάδας να παράσχει βοήθεια εφόσον ζητηθεί.

Στα πύρινα μέτωπα στην Αττάλεια έχουν χάσει τη ζωή τους τρεις άνθρωποι. Δραματική είναι η κατάστση στις τουρκικές ακτές της Μαρμαρίδας και της Αλικαρνασσού, όπου και έχουν εκκενωθεί μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Από την αρχή της εβδομάδες έχουν ξεσπάσει περισσότερες από 60 πυρκαγιές σε 17 επαρχίες στα τουρκικά παράλια.

Πυκνοί καπνοί υψώνονται κοντά σε ξενοδοχείο στο τουριστικό θέρετρο της Μαρμαρίδας (AP Photo/Patrizia Under)

Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι συνέβαλαν σήμερα, Πέμπτη, στην εξάπλωση της φωτιάς που έκαιγε από χθες γύρω από την πόλη Μαναβγκάτ, που βρίσκεται 75 χιλιόμετρα ανατολικά της Αττάλειας, και σε γειτονικά χωριά.

Δεκάδες άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν, καθώς είχαν ανάγκη από ιατρική φροντίδα ή υπέστησαν ζημιές οι περιουσίες τους από τις φλόγες.

Τηλεοπτικά πλάνα κατέγραψαν απανθρακωμένες κατοικίες και κατοίκους να τρέχουν για να σωθούν, καθώς πυροσβέστες υποστηριζόμενοι από αέρος από ελικόπτερα μάχονταν για την κατάσβεση της φωτιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ