ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καύσωνας: Συναγερμός για τις διακοπές ρεύματος - Έκτακτη σύσκεψη στον ΑΔΜΗΕ παρουσία Μητσοτάκη

Καύσωνας:  Συναγερμός για τις διακοπές ρεύματος  - Έκτακτη σύσκεψη στον ΑΔΜΗΕ παρουσία Μητσοτάκη
INTIME/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Με την κρατικό μηχανισμό σε συναγερμό και με το σχέδιο «Ιόλαος» για τις πυρκαγιές να έχει ενεργοποιηθεί, αναβαθμίζεται στο κόκκινο και το επίπεδο ετοιμότητας για τη θωράκιση του δικτύου ηλεκτροδότησης από τις αυξημένες, ενεργειακές ανάγκες λόγω του ακραίου κύματος καύσωνα που πλήττει τη χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην έκτακτη σύσκεψη που συγκαλείται στις 09.30 το πρωί στο Ψηφιακό Κέντρο Ελέγχου του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι.

Αναμένεται να τεθεί επί τάπητος, η επικαιροποίηση των επιχειρησιακών πλάνων για την αποτροπή, αλλά και όπου δεν είναι εφικτό, την άμεση αντιμετώπιση - πιθανών διακοπών ρεύματος. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα βρίσκονται επί ποδός τα συνεργεία και το σύνολο του διαθέσιμου τεχνικού και στελεχιακού δυναμικού του ΔΕΔΔΗΕ καθώς και του ΑΔΜΗΕ.

Παρά τις προληπτικές μέριμνες για την στήριξη του, με την επιστράτευση ακόμη και των λιγνιτικών μονάδων, θεωρείται δεδομένο ότι η κορύφωση του καύσωνα θα δοκιμάσει έτι περαιτέρω τις αντοχές του εγχώριου ενεργειακού συστήματος. Αυτό αντανακλάται και στις προβλέψεις του ΑΔΜΗΕ για τη ζήτηση ενέργειας: Από τα 8.480 MW το βράδυ της Κυριακής, μια αύξηση 1000 MW σε σχέση με αντίστοιχες περιόδους στο παρελθόν, σήμερα κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής αναμένεται να καταγράψει νέο υψηλό, στην περιοχή των 9600 MW.

Από τη στιγμή που ξεκίνησε το ράλι ανόδου της θερμοκρασίας, διαφοροποιήθηκε το μίγμα της ενεργειακής κάλυψης της χώρας, με την ενίσχυση της τροφοδοσίας που παρέχεται από τις λιγνιτικές μονάδες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, από το 6% στις 24 Ιουλίου, το ποσοστό της συνεισφοράς του λιγνίτη έχει ανέβει γραμμικά στο 15%. Όπως εξηγείται, κομβικός θα είναι ο ρόλος που θα διαδραματίσουν το φυσικό αέριο, τα φωτοβολταϊκά, ενώ η μάχη της ενεργειακής επάρκειας θα δοθεί και εισαγωγές από γειτονικές χώρες. Αντίθετα λόγω των καιρικών συνθηκών δεν μπορεί να αξιοποιηθεί το σύστημα των αιολικών πάρκων.

Για την προστασία της κρίσιμης υποδομής, ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας άνοιξε από την Κυριακή τον πρώτο κύκλο συντονισμού της κοινής δράσης με τους αρμόδιους φορείς. Ταυτόχρονα ο κ. Σκρέκας απηύθυνε και έκκληση προς τους πολίτες για τον περιορισμό της κατανάλωσης ρεύματος στα απολύτως, απαραίτητα επίπεδα. Στο ίδιο πνεύμα δόθηκαν και συστάσεις για την συνετή χρήση των ενεργοβόρων, οικιακών συσκευών. Ο υπουργός Ενέργειας, πάντως έχει διαβεβαιώσει ότι το έκτακτο σχέδιο, δεν περιλαμβάνει προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος.

Από σήμερα πάντως ενεργοποιούνται έκτακτα μέτρα για την προστασία ευπαθών ομάδων και εργαζόμενων καθώς επίσης για την αδιάλειπτη λειτουργία κρίσιμων υποδομών. Αναβαθμίζεται το επίπεδο επιφυλακής σε ΕΣΥ, ΕΚΑΒ κι ΕΛ.ΑΣ. αλλά και την ετοιμότητα για πρόληψη και αποτροπή δασικών πυρκαγιών. Mε εγκύκλιο του το υπουργείο Εργασίας έχει ζητήσει για τις ζώνες θερμοκρασιακής αιχμής, να προγραμματίζονται συχνά διαλείμματα, να επιλέγονται καταλληλότερα χρονικά διαστήματα για την απασχόληση και να μειώνονται οι ώρες ή να σταματάει πλήρως η εργασία. (info 2Α) Δίνονται οδηγίες για τη διαμόρφωση κλιματιζόμενων χώρων, την παροχή πόσιμου νερού, ενώ το ΣΕΠΕ θα διενεργεί εντατικούς ελέγχους. (info 2Β)


Σε πλαίσιο έκτακτων μέτρων θα λειτουργήσει κατά τις ημέρες του καύσωνα και ο δημόσιος τομέας. Οι ευπαθείς ομάδες θα μπορούν να απόσχουν από την εργασία τους, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα πρόωρης αποχώρησης ανάλογα με τα καθήκοντα των υπαλλήλων και τις συνθήκες εργασίας τους. Εν τω μεταξύ με πρωτοβουλία της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου και σήμερα θα είναι δωρεάν η είσοδος για τους πολίτες στις οργανωμένες παραλίες της Ακτής Βουλιαγμένης, του Αστέρα Βουλιαγμένης και της Ακτής Α’ Βούλας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ