ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ για ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας: Η Τουρκία διαστρεβλώνει την πραγματικότητα

ΥΠΕΞ για ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας: Η Τουρκία διαστρεβλώνει την πραγματικότητα
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαστρέβλωση της πραγματικότητας με αβάσιμες κατηγορίες και ψευδείς ειδήσεις, καταλογίζει στην Τουρκία το υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με εκπαιδευτικά ζητήματα της Μουσουλμανικής Μειονότητας.

Η ελληνική πλευρά απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές, τονίζει στην ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών και υπογραμμίζει πως η Ελλάδα, σε αντίθεση με την Τουρκία, συνεχίζει να εφαρμόζει πιστά τις προβλέψεις της συνθήκης της Λωζάννης.

Ειδικότερα, σημειώνει πως οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: «Η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη αριθμεί περίπου 120.000 μέλη. Η ελληνική στην Τουρκία έχει συρρικνωθεί σε μόλις 3.000. Τη στιγμή που την εποχή της Λωζάννης ήταν ισάριθμες. Για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, στη Θράκη θα λειτουργήσουν άνω των 100 μειονοτικών δημοτικών, ενώ στην Κωνσταντινούπολη μόνο 3».

Αναφορικά με όσα αναφέρονται στη σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, σημειώνει ότι, ως γνωστό, κριτήριο αναστολής λειτουργίας σχολείων στην Ελλάδα είναι η μη συμπλήρωση ενός ελάχιστου αριθμού 9 μαθητών και προσθέτει: «Πέραν των 12 μειονοτικών, μόνο στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανεστάλη η λειτουργία ακόμη 24 δημόσιων δημοτικών σχολείων. Γεγονός που αναδεικνύει ίση και όχι διακριτική μεταχείριση μειονοτικών μαθητών στην Ελλάδα».

Επιπλέον, τονίζει πως οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων αφορούσαν τα δημόσια σχολεία, ενώ συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούσαν τα μειονοτικά σχολεία έγιναν με κριτήριο τον σεβασμό στη Συνθήκη της Λωζάννης και, φυσικά, στον ειδικό χαρακτήρα των σχολείων αυτών. Οι νομοθετικές αυτές ρυθμίσεις όχι μόνο δεν εισάγουν διάκριση εις βάρος των μειονοτικών σχολείων, αλλά αντίθετα εκπληρώνουν την υποχρέωση της Ελλάδας για τη διατήρηση του ειδικού καθεστώτος τους, υπογραμμίζει περαιτέρω.

Επιπροσθέτως, το υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει πως η Ελληνική Δημοκρατία, κράτος δικαίου, προστατεύει στο ακέραιο και εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες του συνόλου των πολιτών της, ενώ επισημαίνει ότι η Τουρκία κατέχει τη δεύτερη χειρότερη θέση όσον αφορά τη μη εκτέλεση αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) με 643 αποφάσεις, η εκτέλεση των οποίων εκκρεμεί.

Σημειώνεται ότι με ανακοίνωσή του νωρίτερα σήμερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει, όπως λέει, την απόφαση της Ελλάδας να κλείσει άλλα 12 δημοτικά σχολεία που ανήκουν στην Τουρκική Μουσουλμανική Μειονότητα στη Δυτική Θράκη, με τα προσχήματα των μέτρων λιτότητας και του ανεπαρκούς αριθμού μαθητών.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Καταδικάζουμε την απόφαση της Ελλάδας να κλείσει άλλα 12 δημοτικά σχολεία που ανήκουν στην Τουρκική Μουσουλμανική Μειονότητα στη Δυτική Θράκη, με τα προσχήματα των μέτρων λιτότητας και του ανεπαρκούς αριθμού μαθητών.

Με αυτήν την τελευταία απόφαση, περισσότερα από τα μισά δημοτικά σχολεία της Μειονότητας έκλεισαν, μειώνοντας τον αριθμό των σχολείων στα 103. Έτσι, η πολιτική της Ελλάδας να κλείσει τα δημοτικά σχολεία που ανήκουν στην Τουρκική Μουσουλμανική Μειονότητα στη Δυτική Θράκη μέσω «προσωρινής αναστολής» αποδεικνύεται συστηματική.

Από την άλλη πλευρά, είναι σαφές ότι τα μειονοτικά σχολεία έχουν διακριθεί λόγω του ότι αποκλείονται από πολλές ρήτρες μιας πρόσφατης νομοθεσίας που ελήφθη στην Ελλάδα σχετικά με τα σχολεία.

Οι προαναφερθείσες αποφάσεις, οι οποίες παραβιάζουν τις διατάξεις της Ειρηνευτικής Συνθήκης της Λωζάνης, είναι μια άλλη ένδειξη των επιπτώσεων στον τομέα της εκπαίδευσης των πολιτικών αφομοίωσης και καταπίεσης που εφαρμόζονται επί δεκαετίες εναντίον της Τουρκικής Μειονότητας στη Δυτική Θράκη.

Ενώ η Ελλάδα κλείνει τα δημοτικά σχολεία με το πρόσχημα του ανεπαρκούς αριθμού μαθητών, αγνοεί, από την άλλη πλευρά, τα αιτήματα για το άνοιγμα νέων μειονοτικών δευτεροβάθμιων / λυκείων παρά την προφανή ανάγκη και παραβιάζει τα δικαιώματα εκπαίδευσης των παιδιών μειονοτήτων με διάφορα προσχήματα.

Καλούμε την Ελλάδα να βάλει τέλος στην πολιτική της που εισάγει διακρίσεις απέναντι στα μειονοτικά σχολεία, όπως φαίνεται καλά στους τελευταίους νομικούς κανονισμούς.

Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει πλέον να είναι απλός θεατής της συστηματικής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον αγώνα της μειονότητας για τα δικαιώματα και τη δικαιοσύνη της, τόσο σε διμερείς επαφές όσο και σε διεθνείς πλατφόρμες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ