ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη μάχη με τις πυρκαγιές ο στρατός - Περιπολίες από αεροσκάφη και drones

Στη μάχη με τις πυρκαγιές ο στρατός - Περιπολίες από αεροσκάφη και drones
ΙΝΤΙΜΕ/ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η περαιτέρω ενεργός συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην πρόληψη και διαχείριση των πυρκαγιών αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

Όπως τόνισε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος σε δηλώσεις του«οι ένοπλες δυνάμεις είναι πάντα παρούσες στα δύσκολα όπως και τώρα».

Είπε πως αποφασίστηκε η ενεργός συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων στο πεδίο της επιτήρησης, πρόληψης και διαχείρισης των πυρκαγιών.

Συγκεκριμένα:

  • Επιτήρηση από αέρος με όλα τα διαθέσιμα πτητικά μέσα
  • Συνεχείς περιπολίες τμημάτων σε συνεννόηση με την Ελληνική Αστυνομία.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στις περιοχές υψηλού κινδύνου, σε όλη την επικράτεια.

Με τη σειρά του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος παρουσίασε το επιχειρησιακό σχέδιο των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ήδη προοληπτικά αναπτύξει τον μηχανισμό επιτήρησης και επέμβασης που απαιτείται και προβλέπεται από το σχέδιο "Ξενοκράτης". Από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου συνεργάζονται στενά με τους αρμόδιους φορείς του κρατικού μηχανισμού».

Στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων επί 24ωρου βάσης έρχονται και ικανοποιούνται όλες οι αιτήσεις της Πολιτικής Προστασίας, συνέχισε.

Τις τρεις τελευταίες ημέρες έχει διατεθεί προσωπικό που ανέρχεται σε 500 περίπου άτομα, 63 οχήματα πάσης φύσεως, ερπυστριοφόρα καθώς και 39 αεροσκάφη και ελικόπτερα για αεροπυρόσβεση και επιτήρηση των πληγείσων περιοχών καθώς περιοχών επικινδύνων για πρόκληση πυρκαγιών.

Ειδικότερα, έχουν διατεθεί 100 άτομα των εξειδικευμένων στρατιωτικών τμημάτων «Δευκαλίων» στις πυρκαγιές της Εύβοιας και της Βαρυμπόμπης, τέσσερα ερπυστριοφόρα στη βόρεια Αττική, 45 εποχούμενοι περίπολοι για τυχόν αναζωπυρώσεις στην Αττική όλο το 24ωρο, 9 εποχούμενοι στην Αρχαία Ολυμπία, 50 άτομα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή, συντονιστικά κέντρα με επικεφαλής αξιωματούχους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ακόμη, υπάρχει βοήθεια στους πυρόπληκτους και γίνονται πτήσεις με επανδρωμένα και μη επανδρωμένα.

Μάλιστα, από σήμερα και για όλον τον Αύγουστο, αυτή η συνδρομή ενισχύεται περαιτέρω με διπλασιασμό των περιπόλων πυρασφάλειας και πυροφυλακίων που θα ξεπεράσουν τους 300 και εντείνεται η επίτηρηση σχεδόν σε όλη την επικράτεια.

«Εύχομαι να μην χρειαστεί πέραν της πρόληψης να εμπλακούμε αλλού, είμαστε όμως έτοιμοι να το κάνουμε με προσωπικό και μέσα σε όλη την επικράτεια», κατέληξε ο κ. Φλώρος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ